Gothic 2 NK - kilka problemów (Win 8) 12867 6

O temacie

Autor diegomez

Zaczęty 24.08.2013 roku

Wyświetleń 12867

Odpowiedzi 6

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Hej,
Mam dwa poważne dla mnie problemy (i tysiąc mniejszych o których zapomniałem) z Gothickiem 2 NK.
Myślałem, że może ktoś zetknął się z rozwiązaniami tych problemów i zechce się tym pochwalić podając sposób na poprawę tego.

1. Gothic włącza się po kilku minutach -> Błąd dość typowy dla windows 8, jednak ostatnio zdarzył się mojej siostrze na win 7. Otóż po uruchomieniu Gothica pojawia się proces w menadżerze zadań (zwykle zużycie (czasami jest wyższe)procesora 0%, natomiast pamięć 1,5MB - więcej jeśli uruchomić ze zgodnością z innymi systemami).
W każdym razie jest tak przez długi czas i potem dopiero (po kilku/kilkunastu minutach się gra włącza). Raz pamiętam testowałem coś na multiplayerze to jakoś mi się to naprawiło i włączało się normalnie, ale późniejsza przygoda z nowymi animacjami doprowadziła do tego, że musiałem reinstalować gothica i problem powrócił.
Dodam, że często jest tak, że jeśli nie mam komputera podłączonego do internetu to w ogóle mi się ten gothic nie włączy.   :huh: Bawiłem się już w szczegółowości i jakieś tam priorytety, ale nic to nie dało.

2. Ostatnio gothic mi strasznie emm... pociemniał. Paski ustawienia jasności itd. nie reagują. Czytałem, że jeden rozwiązał ten problem poprzez wciśnięcie F3 (małe okno), jednak na win 8 po zainstalowaniu fixa nie można minimalizować okna. Jednak gdy usunąłem fixa to okno gothica zmniejszyło mi się o ramkę na okno i również nic to nie dało.
Przedstawiam screen jak to wygląda: http://ifotos.pl/zobacz/CiemnySSp_nwhnxsp.png/
A i jasność ekranu na maxa - jednak niezależnie od jasności dotąd zawsze dobrze mi się grało (w nocy mogłem ustawić jasność ekranu na minimum, ale w gothicu wszystko dobrze widziałem.

Parametry kompa (Lenovo Ideapad Y580):
Spoiler
-Win 8
-4 GB RAM
-GF GTX 660M
-Procesor: Intel Core i5 (trzeciej generacji)
*4 rdzenie x 2.5 GHz z turbobustem do 3.1

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
Format i zmiana na inne systemy nie wchodzi w grę.

(Jak znajdziecie gdzieś jakieś błędy logiczne, interpunkcyjne, ortograficzne i wszystkie inne jakie wymyślili poloniści to powiedzcie - może poprawię).

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przedstawiam screen jak to wygląda: http://ifotos.pl/zobacz/CiemnySSp_nwhnxsp.png/
A i jasność ekranu na maxa - jednak niezależnie od jasności dotąd zawsze dobrze mi się grało (w nocy mogłem ustawić jasność ekranu na minimum, ale w gothicu wszystko dobrze widziałem.
Ustaw sobie głębię kolorów na 32 bity, nie na 16. No i zmień menu na polskie, no chyba że niemieckie ci nie przeszkadza.

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Gothic mi się nie włącza na 16 bitach, więc wszędzie mam ustawione 32.
Co do niemca to akurat na tym gothicu nie chciało mi się polskiego robić.
Ale na innych gothicach też są te problemy.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Wywal tą "8" gothic jest najważniejszy :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gothic mi się nie włącza na 16 bitach, więc wszędzie mam ustawione 32.
Masz ustawioną głębię kolorów na 16 przy Aufloesung: 1366 x 768 x 16

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Tylko, że problem mam też w innych gothicach, gdzie ustawione mam ... x 32. Ogólnie to problem mam we wszystkich gothickach - nie zależnie od rozdzielczości jaką mają ustawioną.

Poza tym sprawdziłem wszystkie gothici i wszystkim ustawiłem rozdzielczość 1366 x 768 x 32. Ale nie podziałało.

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Korzysta ktoś w windows defendera na win 8? Można tam jakoś zablokować proces rundl32.exe ?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry