foobar2000 3791 8

O temacie

Autor

Zaczęty 17.08.2013 roku

Wyświetleń 3791

Odpowiedzi 8

ebi
  • Gość
W związku z tym, że stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cuda zwracam się z pytaniem. Jak poprawnie go skonfigurować? Nie zależy mi na designie, ale głównie na tym czy można w jakiś sposób polepszyć jakość dźwięku czy inne pierdoły.

I można jakość zrobić swoją playlistę  ze swoimi ulubionymi utworami?

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Jeżeli chodzi o polepszenie jakości to jest sporo wtyczek w foobarze, jedyną jaką ściągnąłem to lepszy resampler i gotowe ustawienia equalizer(jak chcesz mogę ci je wrzucić).
A o to wtyczki, których używam

Żeby dostać się do tego panelu wystarczy wcisnąć ctrl+p, a resztę masz już na screenie. No i ustawienie komponentów we właściwej kolejności ma duże znaczenie, na początku musi być resampler(zwiększa próbkowanie i znacząco poprawia jakość), po nim equalizer, dalej ustawić można co się chce( ja mam wzmocnienie basu i płynne przejścia pomiędzy piosenkami), a na końcu limiter, który zapobiega przesterowaniu dźwięku(dlatego musi być na końcu bo poprawia ewentualne błędy poprzednich wtyczek).

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Resamplera używa się głównie jak ma się mocno słabą/starą kartę dźwiękową. Jeżeli taką masz - to i tak nic nie zdziałasz z polepszeniem jakości na foobarze. Możesz włączyć i sprawdzić, czy jest lepiej względem innych odtwarzaczy, ale jeżeli nie słyszysz różnicy - wyłącz, obciążą procesor. EQ to oczywiście podstawa każdego odtwarzacza - pobierz, poprzestawiaj jak Ci pasuje.

Oczywiście jak chcesz naprawdę dobrego dźwięku to prócz zmiany oprogramowania, znacznie bardziej zauważalna będzie wymiana sprzętu - chyba, że masz już dobry. Dobre głośniki/słuchawki, karta dźwiękowa to podstawa. Do tego mogę doradzić przerzucenie się z mp3 na flaczki. Ważą więcej, ale nie są do zbędne megabajty.

No i designem, nawet jeśli Ci na nim nie zależy, też możesz się zainteresować. Tutaj mój:

@ali: haha, noob, używa crossfadera i (dwóch) limiterów :F i ma nieponumerowane utowory! i oddzielne grupy dla jednego albumu! I SŁUCHA MP3 W 195KBPS!!! Faser, nie słuchaj go :lol2:

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
@ali: haha, noob, używa crossfadera i (dwóch) limiterów :F i ma nieponumerowane utowory! i oddzielne grupy dla jednego albumu! I SŁUCHA MP3 W 195KBPS!!! Faser, nie słuchaj go

Pffy jeden limiter jest od basu, a drugi ogólny więc cicho ;P Utwory miałem ponumerowane tylko, że na starym skinie mnie to irytowało i brzydko wyglądało, więc usunąłem, no a teraz no cóż... znaki zapytania :D A jeżeli chodzi o jakość to na prawdę mam chujowy słuch(i pewnie sprzęt), bo powyżej 320kbps nie słyszę różnicy, a mam sporo flaczków ponad 1000kbps.

Resamplera używa się głównie jak ma się mocno słabą/starą kartę dźwiękową. Jeżeli taką masz - to i tak nic nie zdziałasz z polepszeniem jakości na foobarze
Tu sie troche mylisz, może nie mam jakieś zajebistej karty creative, ale na pewno hd, a ten resampler sox przy  192000 Hz daje sporą różnice, do tego dobrze ustawione equalizer i niczego do szczęścia mi nie brakuje.

oddzielne grupy dla jednego albumu
A tego troche nie rozumiem.

ebi
  • Gość
Mam w ustawieniach tego Equalizera, tylko jak go poprawnie skonfigurować, aby odczuć jakąkolwiek różnicę. Kartę dźwiękową mam zintegrowaną.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Pisałem, że jak chcesz mam gotowe presety(szczególnie polecam home theatre).

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Equalizera, tylko jak go poprawnie skonfigurować, aby odczuć jakąkolwiek różnicę

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A tego troche nie rozumiem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Caly system aztek masz tak zrobiony na jedno kopyto, ze sie rzygac chce

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry