Porządny RPG 24955 88

O temacie

Autor Arszonto

Zaczęty 20.06.2013 roku

Wyświetleń 24955

Odpowiedzi 88

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
2013-06-20, 20:58(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 12:01)
Otóż poszukuje jakiegoś dobrego RPG. Mam nadzieję, że znajdziecie coś choć trochę podobnego, bo ja nie mam już siły, wszędzie budżetowy shit. Ogólnie grą tego gatunku, którą najlepiej wspominam, którą przeszedłem tysiące razy, i którą uznaję za mojego subiektywnego besta wśród erpegów jest... Divine Divinity. Taki bardzo fajny rpg z dobrym klimatem, fabułą, systemem postaci, ciekawymi questami, barwnym ociekającym epickością światem i sporą ilością elementów hack'n'slashy. Ogólnie lubię też Gothica 1 i 2, Riseny oba też były w miarę ok, ale drugi miał w sobie za mało rpg, Morrowind był fajny, Oblivion ujdzie, Skyrim nie prezentował epickiej fabuły, ale wciągał na długo, Jade Empire było zajebiste, Baldurs Gate pomimo, że był dobry, to jakoś mnię nie porwał i go nie wspominam tak jak choćby Jadeitowego Imperium, Final Fantasy to jest porażka, ogólnie rzygam japońskimi erpegami, Neverwinter Nights był średni, za to NWN2 był jedną z bardziej epickich gier, KotOR też był epicki, nasz rodzimy Wiedźmin za bardzo mnie nie zajarał, wolę raczej klasyczne rpg, najepiej z widokiem z góry, Mass Effect raczej nie bardzo, za dużo akcji, Dragon Age taki sobie, Fallout 1 i 2 też spoko, Fallout 3 nie grałem, New Vegas kończę właśnie i jest nawet nawet.

Co byście mi polecili? Może znacie jakieś mniej znane erpegi, albo jakieś alfy bądź bety popularnych dzisiaj gier niezależnych, powstających dzięki kickstarterowi, czy tam finansowaniu w wersji alpha itp.

EDIT
Byłbym zapomniał Gothic 3 i Arcania to już w ogóle poniżej krytyki...

EDIT 2
A! Fable też IMO było do dupy.

EDIT 3
Two Worlds i Two Worlds 2 + dodatki były nawet średnie.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
eye of beholder?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
#2 2013-06-20, 21:07(Ostatnia zmiana: 2013-06-20, 21:08)
To ten Dungeon Crawler? Jak tak to nie, akurat M&M i Dungeon Crawlery nie odpowiadają mi zbytnio.

EDIT
No i najlepiej coś rocznik 2000+

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Porządny RPG i gra powyżej 2000?
Szukaj se sam :mellow:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
No właśnie, miałem nadzieję, że jednak coś takiego istnieje :D

Korek

Korek

Użytkownicy
posty549
Propsy230
  • Użytkownicy
Etam. Gothic + porządny mod i jedziesz  :ok:

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Na goticzka zmarnowałem 2 lata życia + 1 rok na mody... Raczej nie dam rady zliczyć w ile modów grałem... Ale nie Goticzka tak męczyłem kiedyś, że już mi zbrzydł do końca.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Deus Ex
Planescape torment
Pokemony :ok:

i zdaje się, że nie masz pojęcia czym jest klasyczne rpg :I

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
#8 2013-06-20, 21:43(Ostatnia zmiana: 2013-06-20, 21:44)
Klasyczne... Nie chodzi mi o takie w uj stare erpegi typu właśnie MM, a raczej coś w stylu Baldurs Gate, Divine Divinity, Neverwinter Nights i takie wywodzące się z D&D.

Może faktycznie źle się wyraziłem.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Klasyczne... Nie chodzi mi o takie w uj stare erpegi typu właśnie MM, a raczej coś w stylu Baldurs Gate, Divine Divinity, Neverwinter Nights i takie wywodzące się z D&D.

Może faktycznie źle się wyraziłem.
Nadal nie widać po Tobie, byś wiedział co to jest :I

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Nie przypadł Ci do gustu Wiedźmin i szukasz dobrego RPG?  :ayfkm:  Aztek +1

A co do Neverwinter Nights: myślę, że 1-nka to było coś, 2-jka to syf.

Z RPG mogę polecić Fable, ale tylko pierwszą część, i to co Aztek: Planescape Torment. Mega.
W sumie grałeś już we wszystko chyba co można było grać z tych sensownych tytułów. Teraz został Ci japoński shit albo MMO  :ok:

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Może Drakensang, nawet fajnie się w niego grało.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
#12 2013-06-20, 22:04(Ostatnia zmiana: 2013-06-20, 22:06)
Cytat: Aztek#msgote author=Aztek
Nadal nie widać po Tobie, byś wiedział co to jest :I
Nie znam definicji klasycznego RPG (jeśli takowa istnieje). W moim rozumieniu, używam go w róznych przypadkach:
- Stare RPG typu Wizardy i M&M.
- Papierowe RPG
- RPG oparte o D&D

Sporadycznie, tak jak w tym przypadku chodziło mi o takie w rzucie izometrycznym.

Cytat: GrafikPL#msgote author=Aztek
Nie przypadł Ci do gustu Wiedźmin i szukasz dobrego RPG?   Aztek +1
IMO Wiedźmin wg. mnie się nie wyróżnia na tle innych gier. Nie wiem co dziwnego jest w tym, że nie przypadł mi do gustu.

Cytat: Lansjer#msgote author=Aztek
Jakoś to wygląda... Zobaczę.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Nie, kurwa nie! :pokerface:  To aż tak ocieka swoją chujowością, że mi misek brakuje :C

Stare dobre rpg? Humm..

Vandal Hearts - to taka bardziej turówka ale i tak zajebista,
Crusarder of might and magic również jest całkiem wciągającą na długie godziny grą,
Dragon Age,
Fallout,
Baldur#msg1089066s Gate,
Star Wars: Jedi Outcast i Jedi Academy (polecam)

To są gry.. a nie tam jakieś wiedźminy :x

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Cruader się nie umywa do VII i VIII.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Porządny RPG
#15 2013-06-21, 01:15(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 01:16)
Knights of the Temple 1&2 i Lionheart były fajne. Tyle, że nie stricte klasyczne rpg, ale połączenie akcji i gry fabularnej (a przynajmniej w przypadku pierwszym)

Eleven

Eleven

Użytkownicy
posty66
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Może The Bard's Tale?

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

Lansjer
Rzeka

Porządny RPG
#17 2013-06-21, 08:32(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 08:33)
Nie, kurwa nie!  To aż tak ocieka swoją chujowością, że mi misek brakuje :C

bo nie umiesz grać :P

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Arcanum, Sacred.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Porządny RPG
A co do Neverwinter Nights: myślę, że 1-nka to było coś, 2-jka to syf.
tru
Co do głównego tematu to plecam Arcanum naprawdę dobra gra.

0 użytkowników
Do góry