Studencka ma ograniczenia odnośnie pracy komercyjnej, ściślej mówiąc nie można na niej zrobić nic na sprzedaż, coś jak legalny pirat.
Wychodzi na to że jedyną opcją dla Ciebie jest wersja komercyjna, jeśli dobrze mówisz jest to wydatek 2700 zł, jeśli masz taką kwotę do wyrzucenia na niepewną inwestycję, nie zadawałbyś pytania. Jeśli masz ambicję robić coś więcej niż ulotki do sklepu na rogu, do czego zresztą spokojnie wystarczyłby GIMP, to przygotuj się że jeśli nie masz umiejętności na poziomie co najmniej grafików z tego forum, będzie bardzo ciężko. Zwróć uwagę że przez "grafików" nie rozumiem osób które się grafikami nazywają, tylko tych którzy aktualnie robią coś ciekawego, patrz prace Jedairusza czy Wietrzyka chociażby.
Wracając do Twojego pytania, tak opłaca się, ale tylko jeśli wiesz że to Ci się zwróci, niech to będzie nawet i rok, ale jeśli masz pewność że Ci się to zwróci, to czemu nie?
Z innej beczki: "np. założenie firmy" to mnie rozjebało, przykro mi, po prostu skojarzyłem z Karolkiem.