Dwie sprawy dotyczące komputera - Proszę o pomoc 8698 25

O temacie

Autor TheMrFalwack

Zaczęty 6.05.2013 roku

Wyświetleń 8698

Odpowiedzi 25

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Najpierw dam informacje o moim aktualnym sprzęcie:

Karta Graficzna - ASUS GTS450 1GB
Dysk - 320GB NCQ SIATA II 8200 RPM
System - Windows Vista
Zasilacz - Feel 350W

1. Pykanie dysku
No cóż, od zakupu nowej karty graficznej mam pewien problem, a mianowicie pykanie dysku. Mam swoją teorię na ten temat: Karta nie gra w parze z zasilaczem, przez który ten dysk pyka. No i nasuwa mi się pytanie. Napisałem wyżej tą nową kartę graficzną, pod spodem napiszę starą, do tego zakupiłem też nowy zasilacz i prosiłbym o powiedzenie mi czy dobrze myślę, jak nie to poprawić, i czy zmiana zasilacza coś pomoże.

Stara karta graficzna - GeForce 8600GT 126bit 256MB
Zakupiony zasilacz - ATX 500W firmy whitenergy

2. Format Dysku C:
No to przejdźmy do rzeczy. Chcę zrobić format dysku C: , ale mam co do tego pewne obawy. Otóż jak napisałem wyżej, dysk pyka. Moje pytania są takie:
Czy mogę zrobić format i nie obawiać się, że coś z dyskiem się stanie?
Czy to może przez brak formatu ten dysk pyka?
A co najważniejsze:
Co będę mógł usunąć poprzez format. Wiem jak to się robi, ale mi tu się rozchodzi bardziej o to, że ja bym chciał usunąć wszystko oprócz np. całej sagi Gothic i systemu operacyjnego. Czy tak się da zrobić? A i jeszcze pytanie: Czy format usunie mi wirusy z komputera?

Za pomoc nagrodzę z mojego konta i poproszę kolegę o nagrodzenie. Bardzo proszę o pomoc.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Temat chyba do przeniesienia, od takich spraw jest dział wyżej.
[mod=mea]Tak.[/mod]

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak dysk pyka to już pewnie po nim, ale próbój, co tam. Formata nie zrobisz, musisz formatować albo wszystko albo nic, partycji systemowej i tak nie da się formatować ot tak, albo usuwać ręcznie :ok:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Co to jest 'pyka'? Stuki co chwila? Pewnie bad sectory, ale kto tam wie co robi z dyskiem zasilacz marki zasilacz o mocy 350 watt, kiedy podłączysz do niego gts450 żrącego pewnie trzy czwarte mocy z zasilacza. Zmień zasilacz najszybciej jak możesz, cud że jeszcze Ci się nic nie spieprzyło.

I zasilacz whitenergy to forsa w błoto, o ile go jeszcze nie kupiłeś to zrezygnuj z tego pomysłu. Dorzuć trochę i kup coś markowego, na zasilaczu nie opłaca się oszczedzać.

Format to format, czyści wszyściutko do zera. Możesz niby zrobić drugą partycję i schować tam gothica, ale jest spora szansa że przeskoczą na nią wirusy jeśli jakieś masz.

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A dlaczego whitenergy jest zły? Mój informatyk w szkole mówił, że taki będzie w sam raz i że jest dobry a pokazywałem mu go.

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź może najpierw, czy wszystkie przewody są odpowiednio podpięte, czy żaden się nie poluzował/wypiął. Zauważyłeś wolniejszą pracę dysku, gorszą pracę systemu, czy coś w ten deseń? Zawsze możesz pobrać darmowy HDTune i sprawdzić, czy z dyskiem wszystko w porządku.
Format partycji usunie WSZYSTKIE dane. Zawsze możesz zrobić kopię zapasową systemu. Czy format usunie wirusy? Skoro kasuje wszystkie dane na partycji to wirusy także.

EDIT: Chyba nie tylko ja uważam, że zasilacz 350W na dzisiejsze czasy i sprzęt to trochę za mało?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Bo jest na czarnych listach zasilaczy. Pewnie po pewnym czasie używania padnie i zabierze ze sobą jakiś inny kawałek komputera, chociażby kartę graficzną.

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Buras: Ten komputer jest sprzed 7 lat, na razie jest dobrze prócz tego dysku.

No ale dlaczego. Dużo osób mówiło mi, że ten zasilacz jest dobry i polecany, nagle jest na czarnych listach? Informatycy to widzieli i mówili że jest dobry..

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Buras: Ten komputer jest sprzed 7 lat, na razie jest dobrze prócz tego dysku.

No ale dlaczego. Dużo osób mówiło mi, że ten zasilacz jest dobry i polecany, nagle jest na czarnych listach? Informatycy to widzieli i mówili że jest dobry..

Cóż, czasami warto poczytać opinie użytkowników danego sprzętu oraz rozeznać się w jego wadach i problemach. Samo zapoznanie się ze specyfikacją nie wystarczy.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Dlatego. Napięcia skaczą, zbudowany z gówna, zabezpieczony jak granat bez zawleczki. Poza tym: w takim temacie tak napisali, tam się znają, tak jest. Kiedyś straciłem grafikę przez marny zasilacz, jak tak bardzo chcesz to (prawdopodobnie) spal i swoją - ja tam płakać nie będę.

Naturalnie to nie jest jakiś pewnik, możliwe że akurat Ci się uda i wytrzyma długo, a kończąc żywot nie zabierze nic za sobą - ale jest spora szansa że będzie całkiem inaczej.

Zresztą:
http://www.maysay.com/pl/t/nowy-zasilacz-po-10-min-popelnil-samobojstwo/25353
pierwszy link z googli. Gdzie ten zasilacz jest 'polecany'?

@down
jeśli kupiłeś już ten zasilacz to nie mam pojęcia, jeśli nie to kupić jakiś ciut droższy i o wiele lepszy. A dysk pewnie cyka bo zaczyna się psuć/ma bad sectory/upuściłeś go na ziemię/stuknąłeś za mocno. Zdarza się że pecet się zawiesza po wejściu w jakiś folder albo wywala bluescreeny?

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A więc co mam zrobić?

Patrze na czarną listę zasilaczy i tam jest mój aktualny zasilacz - Feel. Chodzi mi on od 7 lat i jakoś nic się nie dzieje. Czemu? Był wbudowany od razu do komputera

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Bo to nie tak, że każdy z czarnej listy wybucha po kilku sekundach - jest szansa że będzie wiernie służył przez długi czas. Po prostu te z czarnej listy często padają i z racji zerowego zabezpieczenia biorą ze sobą coś innego z kompa.

@down
jeśli kupiłeś już ten zasilacz to nie mam pojęcia, jeśli nie to kupić jakiś ciut droższy i o wiele lepszy. A dysk pewnie cyka bo zaczyna się psuć/ma bad sectory/upuściłeś go na ziemię/stuknąłeś za mocno. Zdarza się że pecet się zawiesza po wejściu w jakiś folder albo wywala bluescreeny?

(to nie jest moja sygnaturka, to jest odpowiedź)

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No to co mam teraz zrobić?

Ten zasilacz kupiłem ze 2 lata temu... Ale nie wkładałem go bo miałem obawy, mówiłem rodzicom żebyśmy oddali ale oni się uprali. Dysk jest ciągle w komputerze, był tam i ciągle jest od 7 lat. Pecet to się zawiesza w internecie czasami, w folderach to tak ale dużo, baaaardzo dużo rzadziej niż w internecie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A puszczałeś windowsowe sprawdzaczki dysku? chkdsk? Spróbuj, to potrafi znaleźć bad sectory. linia komend -> chkdsk C:

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie puszczałem.. Ale to zrobię. Zaraz powinienem powiedzieć co i jak.

Nie mam odpowiednich uprawnień, muszę to wywołać mając odpowiednie uprawnienia. Co jest dziwne bo jestem Administratorem i mam dostęp do wszystkiego ..

Pobrałem ten program do dysku. Health : OK na zielono napisane. A w error scan w pewnym momencie pyknął dysk i pojawił się czerwony kwadracik.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Kurwa nie chciało mi się czytać, ogólnie jeśli faktycznie po zmianie karty zaczął występować problem to radzę zmienić zasilacz na mocniejszy, jeśli to nie pomoże to zmienić dysk póki da się z niego wyciągnąć wszystkie dane xD

Jeżeli podobna odpowiedź była to przepraszam i proszę admina o usunięcie mojej odpowiedzi, coby nie było że nabijam posty...

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Czerwony kwadracik... Nie wiem co to za program, windows miał wbudowane narzędzia do tego (pisałem) ale czerwony kwadracik i zaczyna cykać to pewnie bad sectory. Nie ma do tego nic zasilacz, nie można z tym nic zrobić - poza oddzieleniem sektorów od reszty dysku żeby się nie powiększały, ale o tym nie będę się rozpisywał. Chcesz to googluj.

Jak masz forsę to wymień dysk, jak nie to żyj z tym - da się, chyba że pewnego dnia od tego cykania chuj Cię strzeli :F
Oczywiście jak trafiasz na bad sector przy odczycie danych to robi się niefajnie, czasami się wiesza, czasami przycina, no ale to nie tak że zaraz wszystko wybuchnie. Bad sectory mogą się powoli powiększać i koniec końców możesz stracić coś ważnego, ot, całe ryzyko.

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja wiem, że Bad sectory da się jakoś usunąć. Jeden przez format a drugi jakimś programem do którego jest potrzebna płyta czysta czy coś takiego. Dam zdjęcie całego skanu dysku jak tylko się zrobi.

http://imageshack.us/photo/my-images/62/errorskan.jpg/
Screen po error scanie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Da się je wyjąć z użytku, na pewno nie da sie ich usunąć - to fizyczny problem. Na pewno nie rozwiąże tego format.
Ale to może być zwykły błąd zapisu, wtedy format pomaga. Co nie zmienia faktu, że z formatem leci wszystko: gotiki, system, cokolwiek tam masz. Wielkiej straty nie będzie bo masz Vistę, no ale...

nie klikaj mi tych propsów pod każdym postem bo mi głupio :F

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale mi chodzi o to żeby wszystko poszło. No dobra, ale pomagasz mi a ja obiecałem nagrodę. Więc jak? Robić format?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry