Pasek narzędzi 3673 4

O temacie

Autor RafalBudzis

Zaczęty 29.03.2013 roku

Wyświetleń 3673

Odpowiedzi 4

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Pasek narzędzi
2013-03-29, 20:39(Ostatnia zmiana: 2013-03-30, 09:52)
Jak zwykle nazwa tematu do dupy ale nie wiem jak to nazwać. Chodzi mi o zrobienie formy z różnymi opcjami programu która będzie się przyczepiać na głównej formy. Przykład takiego czegoś jest np w Paint mamy formę z kolorami którą możemy wyciągnąć odczepić lub przenieść w inne miejsce.

Zastanawiam się czy jest jakiś magiczny sposób dzięki któremu forma się łączy czy trzeba by zrobić panel na głównej formie i go ukrywać ??

No i jeszcze jak zrobić żeby przy przeciąganiu formy była przeciągana sama ramka i po najechanie na miejsce z możliwością przyczepienia robiła się mniejsza z mniejszym obramowaniem ?? (do zaobserwowania w paint`cie)

Z góry dzięki za pomoc ;)

Aaa i jak nazywa się kontrolna dzięki której jest u góry programu plik, edycja itd ?

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Dobra udało mi się zrobić toolStrip który niby się przesuwa wszystko fajnie ale nie można go odpiąć od formy aby był osobnym okienkiem jest cały czas jest przypięty na swojej formy :/

p.s. dzięki za zmiana tematu ;)

hugo111

hugo111

Użytkownicy
Łukasz Pietuchowski
posty88
Propsy47
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Łukasz Pietuchowski
Polecałbym zrobić toolstrip w osobnym oknie i dopasowywać okno a nie samą kontrolkę. Funkcja, która pozwala przenosić i ukrywać ramkę okna i gotowe : ). Co do samego przesuwającego się obramowania to można wykorzystać:
Odpalenie wczytej nowej formy, która zozcia się na cały ekran. Jest ona transparentem. Rysować się będzie na niej obramowanie : ) Ja to tak widzę, jeśli nie chcesz używać super wyszukanych i zaawansowanych bibliotek.. (choć tak i tak w tym przypadku takich nie znam)

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Pasek narzędzi
#4 2013-03-30, 18:09(Ostatnia zmiana: 2013-03-30, 18:10)
Myślałem ze będzie jakiś prosty sposób ale chyba zrobię tak jak chciałem to zrobić na początku. Samą formą bez toolstrip.

Przy przesuwaniu formy sprawdzanie pozycji myszki i pozycji formy głównej przy spełnieniu warunków rozmiarów i lokacji zmniejszam głównego box`a w głównym oknie formie wyłączam ramkę. Przy przesuwaniu okna głównego sprawdzam czy forma ma ramkę jak jej nie ma przesuwam razem z formą główną pasek narzedzi ;d

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry