Digital art 96364 143

O temacie

Autor Tom

Zaczęty 29.05.2008 roku

Wyświetleń 96364

Odpowiedzi 143

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Elvans, gdzie detal, proporcje?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
albo masz zajebisty talent, albo nie jesteś szczery. Napisz jeszcze, czy się posiłkowałeś jakimkolwiek wsparciem, tutoriale, poradniki, jakieś inspiracje.

Fajnie, że poruszyłeś temat pracy z 2009 roku. W coś takiego jak talent nie wierzę, bo robienie cyfrowych malowanek na kompie, podobnie jak klepanie modeli, czy tekstur to nie jest żadnego rodzaju sztuka a czyste rzemiosło. Tu wystarczy odrobina chęci a przede wszystkim umiejętność myślenia i wyciągania wniosków no i oczywiście trochę czasu a tworzenie ładnych obrazków nie będzie problemem, czego dowodem jest np. multum prac na deviantarcie. Swoją drogą dziś, z perspektywy czasu większość takiej "sztuki" uważam za kicz i nic nie wnoszące badziewie nadające się co najwyżej na tapetę windowsa.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
No niekoniecznie. Talent, pomysł też są w niektórych przypadkach bardzo istotne.
Wszystkiego się nie wyuczysz, jakieś wyczucie estetykę itd. też trzeba mieć. Są ludzie, którzy siedzą w czymś sporo czasu, umiejętności mają, a tworzą co tworzą. Przykład - "szef" TDM

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Są ludzie, którzy siedzą w czymś sporo czasu, umiejętności mają, a tworzą co tworzą. Przykład - "szef" TDM

Dlatego właśnie napisałem, że trzeba myśleć i wyciągać wnioski. Niczyja wina, że książę czuję się ze wszystkich stron atakowany idąc zaparte w gówno.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Zgodze się i z Thorem i z V3Q. Bez talentu można być naprawdę dobrym ale z talentem jest się po prostu zajebistym : p ludzie z 'talentem' dojdą do czegoś w rok a inni będa to szkolić 5 lat ale bez talentu spokojnie można dobić do czołówki.

I w wypadku takich rozmów zawsze przypomina mi się anegdota z jednej książki o rysowaniu
"W nowojorskim parku dwóch staruszków rozmawiało o wpływie szczęscia na ich zycie. Jeden z nich stwierdził że nigdy nie miał szczęścia zaś drugi wyznał że czuje się nieszczęsliwy bo zmarnował młodość. Akurat przechodził obok nich multimilioner Henry Ford.
-Widzi pan?- powiedział jeden ze staruszków
-Ten to szczęściarz. Wszystko mu się zawsze udawało
-Tak- odpowiedział drugi
-To prawda. Miał szczęście że wiedział jak spędzić szesnaście godzin dziennie ucząc sie i pracując przez trzydzieści lat."

I to by było na tyle dawno się tak nie rozpisałem XD

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Czołówki czego? Dla mnie cały ten digital art, mimo że ładny to oklepane gówno. Ciągle te same widoczki, tematyka, podmalowywanki i ogółem wszystko. Możliwości i łatwość tej techniki jest tak wielka, że trudno czymś zaskoczyć.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Digital art
#106 2011-06-18, 11:03(Ostatnia zmiana: 2011-06-18, 11:11)
Dla mnie czołówka to ludzie których idzie poznać po samym stylu już jak np Iain McCaig Nevil Page Frank Frazeta J.P Targette Scott Robertson albo Doizon

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
A pierdolisz Thoro. Digital art nie ogranicza w żaden sposob, a kompozycja i ewentualna schematycznosc pracy zalezy wylacznie od rysujacego.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
To dlaczego wszyscy robią to samo? :facepalm:

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Bo za to im płacą i nic więcej nie wymagają : p

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bo publice pasują takie, a nie inne concepty i styl?

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Dlatego jest to właśnie tandetne, mocno wtórne, nic nie wnoszące i samo w sobie mało wartościowe.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
A czy ktoś komuś broni zrobić coś innego?

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Digital art
#113 2011-06-19, 12:17(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 12:20)
Dlatego jest to właśnie tandetne, mocno wtórne, nic nie wnoszące i samo w sobie mało wartościowe.

cała rozmowa sprowadza się do tego że używanie jakiegoś medium do osiągania celu zostało praktycznie wyczerpane, to samo można powiedzieć o mnie bo już ładniejszych ikon nie potrafię zrobić, o 3d, o sculptach zbrushowych które osiągnęły wyżyny już dawno temu i nic nowego już w zasadzie nie zaskakuje. poza oczywistymi obiektywnymi wrażeniami wzrokowymi, że coś jest piękne, wszystko co robione przez profesjonalistów jest piękne... w tym zgadzam się z thorem. jesteśmy przyzwyczajeni do wysokiego poziomu prac i w tym kontekście wszystko staje się wtórne i tak samo mało wartościowe. tandetne, to jest ciekawe bo np dla takiego prof który robi takie prace na konkurs zrobienie tego staje się manufakturą czyli w pewnym sensie to także tandetna manufaktura, tylko że piękna.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
No i dlatego jest taki Elvis, ktory faszeruje nas slabymi pracami, przez co digital art w jego wykonaniu jest niezwykle zaskakujący :lol2:

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Digital art
#115 2011-06-19, 15:03(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:23)
wcale nie, jest do bólu przewidywalny  :lol2:  ha, jest podwójnie przewidywalny, raz że można przewidzieć że nic zrobi, drugi raz że zrobi coś co będzie jak mówisz "zaskakujące"

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
cała rozmowa sprowadza się do tego że używanie jakiegoś medium do osiągania celu zostało praktycznie wyczerpane, to samo można powiedzieć o mnie bo już ładniejszych ikon nie potrafię zrobić, o 3d, o sculptach zbrushowych które osiągnęły wyżyny już dawno temu i nic nowego już w zasadzie nie zaskakuje. poza oczywistymi obiektywnymi wrażeniami wzrokowymi, że coś jest piękne, wszystko co robione przez profesjonalistów jest piękne... w tym zgadzam się z thorem. jesteśmy przyzwyczajeni do wysokiego poziomu prac i w tym kontekście wszystko staje się wtórne i tak samo mało wartościowe. tandetne, to jest ciekawe bo np dla takiego prof który robi takie prace na konkurs zrobienie tego staje się manufakturą czyli w pewnym sensie to także tandetna manufaktura, tylko że piękna.

dlatego właśnie jestem przeciwny w tym kontekście terminom typu sztuka czy nawet jakaś twórczość, podczas kiedy jest to najwyżej solidne rzemiosło, które i tak nie stanowi takiej wartości jakby niektórzy chcieli. m. in poprzez mnogość twórców oraz łatwa i szybka możliwość opanowania warsztatu.

taki jeden ludek

taki jeden ludek

Użytkownicy
posty62
Propsy10
  • Użytkownicy

taki jeden ludek

Digital art
#117 2012-05-11, 17:32(Ostatnia zmiana: 2012-05-11, 17:38)
dawno nikt tu widzę nic cie dodał dlatego chciałbym prosić o ocenę moich prac . jestem początkujący ( rysuję na tablecie od 2-3 miesięcy bez tutków [ kilka razy oglądnołem art asset overview z gry overgth i tam załapałem o co w tym biega ale że tam tępo było 10 razy szybsze wiec zbyt dużo o rysowaniu się nie dowiedziałem :P ])

moja druga praca z myszka w photoshopie ( cała , zresztą reszta też cała w ps'ie :P ) :

moja pierwsza praca z tabletem ( księżyc z g2 bo wtedy nie umiałem zrobic własnego :D  ) :

praca do carpg :

praca dla sawika :P niestety była za brzydka :

szkic ścierwojada ( początkowe próby okiełznania tabletu ) :

dobra teraz linkami bo zamulę stronę :D  
hatka dla humanoidów do carpg :)  

zestaw broni do carpg :)  oczywiście dla chumanoidów nie uzywających żelaza

wilkołak podany na forum gry na święta :D  

praca zrobiona z nudów ( jest tak duża że trzeba to pobrać żeby zobaczyc całość i detale których tam i tak mało jest :D  :)  )

i ostatnie już
taki art work dodany na forum carpg :)  

prosił bym o ocenę i wytykanie mi błędów :D  jeszcze pytanko czy ja się do tego nadaję ? :)  ?

"absterget Deus omnem lacrimam ab oculis "Apokalipsa wg św. Jana.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Proporcje mocno fantastyczne, choćby trawa - wieża, czy tarcza - ręka. Poza tym prace wyglądają jak pokolorowane kredkami. Naucz się cieniować i robić refleksy świetlne. Jak na razie słabo, ale może coś z tego będzie...

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

taki jeden ludek

taki jeden ludek

Użytkownicy
posty62
Propsy10
  • Użytkownicy
tarczo ręka to tak naprawdę ręka z nałożoną tarczą ( tak doradził rybopiotr :P ) . w orginale była sama ręka :P co do tefleksów świetlnych to jak mam się tego nauczyć ? jakieś rady ? a co do kredek to tak naprawdę kolory nałożone na odcienie szarego z zmniejszonym kryciem :P

"absterget Deus omnem lacrimam ab oculis "Apokalipsa wg św. Jana.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry