"Która i jaka liczba występuje najczęściej w tablicy?" 25727 30

O temacie

Autor diegomez

Zaczęty 22.01.2013 roku

Wyświetleń 25727

Odpowiedzi 30

LeOn91

LeOn91

Użytkownicy
posty60
Propsy7
  • Użytkownicy
No losujesz N i potem deklarujesz tab[n].W c++ na pewno możesz deklarować tablice dynamiczne.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
skąd wiesz jakiej wielkości jest n i jak dużą tablicę zadeklarować?  :lol:  . W cepie chyba nie ma tablic o dynamicznej wielkości ;)
Nawet w Pascalu są.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
w sumie możliwe - nigdy nie miałem potrzeby używać :P

Ale już dla krotności wystąpień bym użył innej struktury danych - Mapy na przykład.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
jak myślę to przecież da się teko całego zrobić za pomocą for dwóch tablic i może parę zmiennych ...
uczę się v szkole pascal i na pewno takie coś robiłem v szkole ...

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
ale dla 100000 liczb z których typów ich będzie jedynie kilkadziesiąt, to jednak lepiej zapisywać krotności w mapie składającej się z kilkudziesięciu elementów niż dwóch tablic po 100000 elementów. Szkoda na to pamięci.

Popisuje się ciągle menda jedna...

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Z resztą nie ma sensu sie rozwodzić już nad tym,bo chyba sam autor tematu olał sprawe.

Nie, nie nie. Czytam wszystko. Tylko mam mało czasu na zasiadanie do tego programowania, a wypowiadam się przeważnie wtedy jak mam skrypty przed sobą. Potem dam edita albo doubla, żeby odpisać na wszystko inne.

LeOn91

LeOn91

Użytkownicy
posty60
Propsy7
  • Użytkownicy
Doszedłem do wniosku,że moje rozwiązanie było -jakby to powiedział mój wykładowca "naiwne". Bo przecież jeśli wylosuje rozmiar tablicy np 150 to potem może mi wylosować liczbę 250 i nie zostanie ona wpisana do tablicy wyjściowej. No chyba,ze jeśli wylosujemy rozmiar 150 to potem w losowaniu liczby ustawiamy zakres losowań od 0-150,ale to dopiero jest naiwne :D

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Doszedłem do wniosku,że moje rozwiązanie było -jakby to powiedział mój wykładowca "naiwne". Bo przecież jeśli wylosuje rozmiar tablicy np 150 to potem może mi wylosować liczbę 250 i nie zostanie ona wpisana do tablicy wyjściowej. No chyba,ze jeśli wylosujemy rozmiar 150 to potem w losowaniu liczby ustawiamy zakres losowań od 0-150,ale to dopiero jest naiwne :D

No właśnie siedzę nad twoim skryptem i widzę np. coś takiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e154c6ef73017d81.html

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
EDIT:
Obecnie mam zakres 0-50, wystarczy że dopiszę do "51" jedno "0" i mam zakres 0-509.
Gdyby ta tablica była w takim zakresie jak dałem dla przykładu to nie miałbym problemu z tym zadaniem.
To chyba jakaś matematyka wyższa...?:P
Nie. To po prostu jak napiszesz na kartce 51 i dopiszesz do tego 0 na końcu. Wyjdzie Ci 510 czyli w C++ zakres byłby 0 - 509.

Nie bardzo też rozumiem pierwszy post, komputer ma wylosować ilość liczb w tablicy i wygenerować zawartość tej tablicy losowo? Bo jeśli ma wylosować rozmiar tablicy to trzeba najpierw wylosować np n które niech wyniesie 40, a potem zadeklarować tablice tab[n],nie wiem jednak czy to przejdzie,bo rozmiar tablicy powinien być znany przed kompilowaniem(chyba,że mowa o tablicach dynamicznych). No i w sumie jeśli najpierw wylosujemy ,a potem zadeklarujemy tab[n] to znamy rozmiar tablicy,ale czy kompilator to kupi to trzebaby sprawdzić.

N deklaruję na samym początku, więc rozmiar tablicy się nie zmienia.

A komputer ma wylosować n liczb do tablicy.
Następnie sprawdzić, która występuje najczęściej i wypisać ją oraz ile razy występuje.

LeOn91

LeOn91

Użytkownicy
posty60
Propsy7
  • Użytkownicy
Zacznijmy inaczej: Znamy zakres liczb z których losujemy, jest możliwość,ze wylosuje np 1240?

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Tylko liczby od 0 do 50.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry