Moim zdaniem też mogą być oba warianty. Zwłaszcza, że obecne zadanie z okupem dodaje dwa mini-zadanka przy okazji, a poza tym fajnie pokazuje, jak myśliwi są lojalni i każdy pomaga, jak może (a bohater nie musi aż tyle rudy wykładać
)
A co do tych pająków czy potworów morskich - za bardzo nie ma czego wywalać, chyba że chodzi Ci o całkowite usunięcie ich ze skryptów. W końcu w samej grze ich w ogóle nie ma. Tak pytałem z ciekawości, bo w skryptach nie ma też żadnego zakomentowanego miejsca, gdzie miałyby się znaleźć, więc chyba te pomysły i tak były porzucone dość wcześnie. Na marginesie, widziałem też pomysł zapożyczenia z Nocy Kruka aligatorów i wrzucenia ich w paru miejscach, ale najwyraźniej to też poszło do śmieci ;)
Dodatkowo, skoro już jesteśmy w temacie potworów (a dość szczegółowo sobie to ostatnio analizowałem):
jest trochę przypadków, że stworzenie się nie spawnuje, bo jest literówka w nazwie waypointu lub też waypoint w ogóle nie występuje (choć gdy go w ogóle nie ma, to nie wiem, może to zamierzone zmiany w trakcie tworzenia modyfikacji?). W każdym razie podam, co znalazłem, a nuż się to do czegoś przyda
- czarny wilk w waypoincie ER_wOLF_SINGLE1 - nie pojawia się, być może przez tę małą literę "w"? bo sam waypoint istnieje;
- ziemny troll na cmentarzysku orków - nie pojawia się, bo literówka w waypoincie, ma CM_TROL1, a powinno być CM_TROLL1;
- w opuszczonej kopalni brak kilku waypointów, w których miały się pojawiać pełzacze, królowe, szkielety i ziemny troll: od PE8 do PE12, QUEN_A i QUEN_B, VM_SKE2 i VM_SKE6, VM_TROLL (ale może to w związku z jakimś przerabianiem zenu w międzyczasie? lub zmianą pomysłów co do fabuły w środku?)
I jeszcze taką ciekawostkę znalazłem - w spawnie stworzeń na początku V rozdziału jest w skrypcie też trochę nowych stworzeń wewnątrz cmentarzyska. Oczywiście nie mogą się faktycznie pojawić, bo to inny zen, niż główny World, w którym się rozpoczyna rozdział - ale się zastanawiam, czy to coś do naprawienia, czy jakiś też dawniej porzucony pomysł? (biorąc pod uwagę, że do wnętrza cmentarzyska na tym etapie i tak nie ma chyba po co wchodzić, nie ma tam nowych zadań itp.?)