Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3444653 7447

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3444653

Odpowiedzi 7447

dinozaur7

dinozaur7

Użytkownicy
posty246
Propsy56
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Witam.
Gdzie mogę przekuć Uriziel na miecz jednoręczny?
Proszę o odpowiedź.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Niedaleko zniszczonej wieży koło cavalorna, a dokładnie za wieżą jest kowal :)

KarolskyDamiansky

KarolskyDamiansky

Użytkownicy
Strażnik Strażników
posty78
Propsy4
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Strażnik Strażników
Mógłby mi ktoś powiedzieć, co zrobić jak Lares nie chce mnie przyjąć do szkodników ? Bo wszystko zrobione 5 lvl, a gdy go pytam to on mówi że nie jestem gotowy, i że 5 lvl wymagany, i tak w kółko, a chciałem se grę przejść jeszcze raz po stronie NO

"Smoki mają jakiegoś władcę, ale nie chcą o nim nic mówić. Oczywiście poza tekstami typu „Nasz pan przyjdzie i zniszczy świat” i takie tam" - Z pamiętnika Bezimiennego, ???r

dinozaur7

dinozaur7

Użytkownicy
posty246
Propsy56
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ukończyłem modyfikację. Przy wcześniejszer wersji (tj: 1.4) ta to duży krok naprzód. W zasadzie wszystko jest tak jak powinno być. Po prostu świetny mod! :)

Andronexer

Andronexer

Użytkownicy
posty2
ProfesjaSkrypter
  • Zbanowany
Mógłby mi ktoś powiedzieć, co zrobić jak Lares nie chce mnie przyjąć do szkodników ? Bo wszystko zrobione 5 lvl, a gdy go pytam to on mówi że nie jestem gotowy, i że 5 lvl wymagany, i tak w kółko, a chciałem se grę przejść jeszcze raz po stronie NO
Ukończ zadania dla 4 najemników.

Pomogłem? Daj propsa :D

KarolskyDamiansky

KarolskyDamiansky

Użytkownicy
Strażnik Strażników
posty78
Propsy4
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Strażnik Strażników
Zrobione : Gorn, Torlof, Jarvis, Wilk

"Smoki mają jakiegoś władcę, ale nie chcą o nim nic mówić. Oczywiście poza tekstami typu „Nasz pan przyjdzie i zniszczy świat” i takie tam" - Z pamiętnika Bezimiennego, ???r

Andronexer

Andronexer

Użytkownicy
posty2
ProfesjaSkrypter
  • Zbanowany
A zrobiłeś zadanie z rozdaniem ziela dla tego Baala w NO lub pokazałeś Laresowi listę od Iana z kopalni?

Edit.
Pogadaj jeszcze raz z Jarvisem(chyba)

Pomogłem? Daj propsa :D

KarolskyDamiansky

KarolskyDamiansky

Użytkownicy
Strażnik Strażników
posty78
Propsy4
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Strażnik Strażników
Ziele rozniosłem, Rudę z ziela Isidro dla Laresa dałem, a listy raczej nie mam jak dać, bo to trzeba być kopaczem, a ja jestem Kretem, spróbuję jeszcze zagadać do Jarvisa

MarioPL98

MarioPL98

Użytkownicy
posty10
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Mam problem z questem dotyczącym nowej zmiany dla kopalni. Diego "mianował" mnie kopaczem, wziąłem ze sobą tych trzech gostków i poszedłem z nimi do kopalni. Nie mogę jednak do niej wejść, bo Artegor nie chce mnie przepuścić. Nie mogę też wykonać tych questów w obozie przed kopalnią, bo tych trzech kopaczy, co ze mną chodzą giną na każdym kroku. Jakaś podpowiedź, co mogę zrobić?

Edit
Trzeba porozmawiać jednak z tym gościem, co siedzi przed mostem na ławce. Ja nawet o nim wcześniej nie słyszałem, może dialog podwójnie mi się przewinął. Można posta usunąć.

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Miłość, mądrość, odwaga.
Panowie, trzy szybkie pytania do zorientowanych:
1.Czy Guru może opanować 5 krąg magii i stać się później Nekromantą? Czy zostało tak, jak było, 4 krąg magii i koniec?
2.Czy Topielec spod tamy jest bossem, czy nie? Gdy szedłem z Orikiem i ten go zabił, nic się nie stało, ale wiadomo, może chodzi o to, że trzeba go samemu ubić?
3.Czy Posłaniec Śniącego jest bossem? W sumie pewnie nie, bo Kalom trzyma nas w rozmowie, gdy ten się pojawia i walczą z nim Strażnicy Świątynni, ale zawsze warto zapytać...

Z góry dzięki za odpowiedzi. A tak przy okazji, mod jest świetny, fajny jest Obóz Bandytów (grałem nim za pierwszym razem, ale bugi, trzeba kodów używać, więc doszedłem tylko do 3r i zaczynam od nowa, Sektą) i Stary Obóz na początku gry, kiedy mamy sporo nowych rzeczy do roboty (test Cavalorna to to, czego zawsze brakowało), no i, rzecz jasna, ścieżki Kopacza i Kreta, które powinny być w każdym tego typu modzie. Tak czy inaczej, dobra robota!  :ok:

W imieniu całego forum the Modders pragnę wznieść toast za Bractwo Spolszczenia, za ich dobrą robotę i duży wkład w naszą małą społeczność fanów Gothica. Bez nich wiele modów nie zostałoby nam nigdy zaprezentowanych w naszym ojczystym języku. Dziękujemy.

Dashan

Dashan

Użytkownicy
posty61
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siema
Mam takie pytanko czy jest możliwość ukończenia ER grając samym łucznikiem? Czy znajdę jakieś fajne łuki??

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Miłość, mądrość, odwaga.
Grając samym łucznikiem? Powiem tak - możesz przejść większą część gry łucznikiem, jeśli pójdziesz w to na maxa i będziesz miał farta, bo jak wiemy, czasem można strzałą chybić, chociaż pewnie na najwyższym poziomie wtajemniczenia nie będzie to takie częste. Jeśli do tego nie będziesz strzelał Beliar wie z jakich dystansów, to będzie spoko. Ale...ALE! Ale powinieneś opanować przynajmniej podstawy walki bronią białą (min.4poziom), aby później machać jakoś Urizielem, żeby na koniec poradzić sobie z przeciwnikami, którzy tylko tej broni względnie runom 6go kręgu ulegają (chodzi chyba o Apokaliptycznych Strażników). Broń 1r czy 2r, jak wolisz, można przekuć Uriziela, także wiesz... Co do dobrych łuków... W mieście Orków i na Cmentarzysku Orków można znaleźć po jednym, dość ciekawym łuku, a mianowicie Ognistym Łuku. Wymaga 40pkt zręczności oraz 50pkt many, zadaje 50 obrażeń zwykłych i 25 obrażeń ognistych. Problem jest taki, że miasto Orków można wybić min.z Mieczem Rozpaczy i jakimiś 70-80pkt siły, więc w łuki byłoby wtedy ciężko iść. Manę alchemią podniesiesz zaś dopiero w 3r... Ale spoko, są jeszcze ciekawe łuki zwykłe, wymagające tylko zręczności. Jeśli dasz radę pobić tego myśliwego Najemnika, który daje nam pracę, chodzi o myśliwego z obozu między Nowym Obozem a Wolną Kopalnią, zdobędziesz całkiem dobry łuk, nie pamiętam dokładnie, jaki, ale wiem, że jeden z lepszych. Inny możesz zdobyć na myśliwym, który koczuje opodal Pacho, temu myśliwemu mamy odnaleźć jego zgubiony łuk, choć sam ma lepszy, lejesz gościa, przynosisz mu jego, i sam masz świetny łuk, a i on będzie miał swój, każdy zadowolony :) Poza tym u Bandytów można jakieś kupić, możesz tam iść bez gildii, nie będzie problemów, handluje nimi bandyta, który strzela do tarcz. Od Wilka chyba można też jakiś dostać, za wykonanie jakiegoś małego zadania zaraz na początku, ten jest już taki średni, ale przynajmniej nie wymaga za wiele zręczności. Oczywiście jakieś zdobędziesz na zabitych bandziorach spomiędzy Starej Kopalni a Nowego Obozu, zdaje się, są to długie łuki, też dobre na początek. Z takich specjalnych podobno są jeszcze dwa, jeden opodal nowej wieży Xardasa, trzeba mieć zaklęcie telekinezy, drugi w świątyni Śniącego (5rozdział, chyba). Tyle wiem. Niestety, nie ukończyłem 3r, grałem Bandytą, i nie mogłem znieść, że są bugi i takie perturbacje, więc zrezygnowałem z gry, teraz zaczynam od nowa, więc nie mogę powiedzieć, czy pod koniec 3r, i puźniej, można zdobyć lepsze łuki, pewnie można, gdzieś pisało, że są w Kolonii aż cztery różne, specjalne łuki, Ognisty to jeden z nich, pozostają trzy, jeden opodal Xardasa, drugi u Śniącego, trzeci pewnie leży w Wolnej Kopalni, wewnątrz. Jeśli na 100% chcesz oprzeć rozwój postaci o broń dystansową, to nie zapomnij o minimum siły do obrony. Alchemia będzie ci potrzebna. Na końcu, w spoilerze, napiszę ci, ile jakich roślin i bonusów można zdobyć w 1r, tak, żebyś mógł zaplanować postać i sobie rozwinąć choć trochę siłę do tego. Musisz pamiętać jednak, że broń dystansowa tutaj to wsparcie dla wojowników ze ścieżek, które nie dają możliwości poznania magii, jak Bandyta czy Najemnik, inni już mogą (np. Strażnik -> Mag Wody), więc wiesz, co się z tym wiąże, ale myślę, że dasz radę przejść większość gry łukiem, nie całą, ale większość na pewno.

Wciąż liczę, że ktoś oświeci mnie, jak to jest z nauką magii w Bractwie, czy można wyuczyć się 5 i 6kręgu Guru, czy nie.

Rośliny i bonusy, pewne info na 100%:

Spoiler
Bonusy do siły:
1.Horacy - 5pkt.
2.Loch Cytadeli - 2pkt.
3.Kryształ nad Almanachem - 1pkt.
4.Gor Boba - 1pkt.
5.Czarna tabliczka z bagna - 3pkt.
6.Kryształ pod wieżą Xardasa - 1ptk.
7.Duch strażnika królewskiego - 1pkt.
8.Kuźnia Stonea - 2pkt.
9.Kwatery Straży - 2pkt.

Ogniociernie potrzebne do mikstur siły, do znalezienia w 1r - 15 (z miastem orków włącznie, ale bez okolicy wieży Xardasa, tam nie sprawdzałem, zawsze zostawiam to miejsce do późniejszego rozdziału).

Bonusy do zręczności:
1.Chata Fiska - 2pkt.
2.Notatka autora - 5pkt (to jest ciekawostka od autora moda, ukryta gdzieś przed S.K, powodzenia w szukaniu ).
3.Loch Cytadeli - 2pkt.
4.Kryształ obok cmentarzyska Orków - 1pkt.
5.Kryształ pod Fortecą - 4pkt.
6.Duch strażnika królewskiego - 1pkt.

Liście dębu potrzebne do mikstur zręczności, do znalezienia w 1r - 20 (podobnie do Ogniocierni, pamiętaj, żeby okraść jak najwięcej kufrów w obozach! I jeden trzeba będzie dać w zadaniu z chorym drwalem Bractwa, jednak bug jest i ci go nie wezmą, chyba).

Do tego Kocianki, potrzebne do mikstur siły i zręczności, w 1r do znalezienia - 15.

Jak uwarzysz 15 mikstur zręczności, zyskasz 60pkt (jedna daje 4pkt, nie to, co te siły, dające po 3pkt), z bonusów masz +15, więc masz łącznie +75zręki. Jak na początku gry weźmiesz + do zręki, będzie 8pkt, jeśli będziesz chciał mieć 100pkt zręki w 1r, podbijasz ją z 8 do poziomu 25 (nauka będzie kosztować tylko 1pn - 1pkt zr, dopiero dalej drożeje) i walisz bonusy i mikstury. Koszt w PN = 17. Tylko!!! I walisz PN w łuki, siłę i broń białą, no i co tam jeszcze chcesz (akrobatyka się przyda, do uciekania :lol:). Powodzenia!

P.S: nudziło mi się, to się rozpisałem  :P Propsować!

W imieniu całego forum the Modders pragnę wznieść toast za Bractwo Spolszczenia, za ich dobrą robotę i duży wkład w naszą małą społeczność fanów Gothica. Bez nich wiele modów nie zostałoby nam nigdy zaprezentowanych w naszym ojczystym języku. Dziękujemy.

Glaca

Glaca

Użytkownicy
TheRouke (Роук)
posty540
Propsy49
ProfesjaNierób
  • Zbanowany
  • TheRouke (Роук)
Znalazłem pewnien Easter Egg. Gdy Ralph opowiada swoją historię, jest ona bardzo podobna do powieści Mickiewicza pt. Lalka.

PL|RU|EN

Ukończone mody:

G1 Mroczne Tajemnice
G1 Edycja Rozszerzona
G1 Orcades
G2 Returning ReBalance 2.1
G2 Kyrus
G2 Podróżnik za Liniami Wroga
G2 Złote Wrota
G2 Dark Saga
G2 Z życia Złodzieja

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
To lalkę napisał Mickiewicz? :D

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Nostratus

Nostratus

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mickiewicz i Lalka, zabłysnąłeś.

PrzemekAWDS

PrzemekAWDS

Użytkownicy
posty8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak zostać kopaczem? czytałem że trzeba isć do lorenzo tylko że google nie wie gdzie on jest, szukałem na wszystkie sposoby. Kto uczy wgl broni jednoręcznej i siły w tej modyfikacji? wiem że scatty ale jak sie jest cieniem a ja chce dołączyć do obozu bractwa.

K4R0L111

K4R0L111

Użytkownicy
posty31
Propsy14
ProfesjaSkrypter
  • Zbanowany
Google nie wie ale Diego wie.
Trzeba czytać dialogi a nie pomijać.

Siły uczy Diego i Lares.
A co do broni to Scatty i Cord(chyba)

Lewkooo

Lewkooo

Użytkownicy
posty35
Propsy12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak chce być w obozie badytów to nie moge wykonywać żadnych misji dla staergo obozu? tak?

Dashan

Dashan

Użytkownicy
posty61
Profesjabrak
  • Użytkownicy
gdzie znaleźć  recepturę na miksturę siły?

PrzemekAWDS

PrzemekAWDS

Użytkownicy
posty8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Access violation nie pozwala mi dalej grać. Dołączyłem do obozu bractwa, i mam save'a w momencie, w którym wziąłem od Cor Kaloma dwa questy, jeden z wytwórnią ziela w nowym obozie i jeden z dostawą ziela do Starego Obozu. I ten save działa. Natomiast kiedy ukończyłem te zadania, i zapisalem grę na innym save, gra mi sie wczytuje do końca, widze obraz z gry przez 1 sekunde i wyskakuje access violation. Próbowałem już ze 4 razy, z początku myślałem że to wina kodów bo latałem waypointem bo mi sie nie chciało biec, potem samym kilkaniem "k", i potem wgl bez uruchamiania "testmode", normalnie. Za każdym razem to samo, po ukończeniu któregokolwiek z tych zadań i zapisaniu, przy następnym wczytaniu gra crashuje, co robić?

0 użytkowników
Do góry