Grając samym łucznikiem? Powiem tak - możesz przejść większą część gry łucznikiem, jeśli pójdziesz w to na maxa i będziesz miał farta, bo jak wiemy, czasem można strzałą chybić, chociaż pewnie na najwyższym poziomie wtajemniczenia nie będzie to takie częste. Jeśli do tego nie będziesz strzelał Beliar wie z jakich dystansów, to będzie spoko. Ale...ALE! Ale powinieneś opanować przynajmniej podstawy walki bronią białą (min.4poziom), aby później machać jakoś Urizielem, żeby na koniec poradzić sobie z przeciwnikami, którzy tylko tej broni względnie runom 6go kręgu ulegają (chodzi chyba o Apokaliptycznych Strażników). Broń 1r czy 2r, jak wolisz, można przekuć Uriziela, także wiesz... Co do dobrych łuków... W mieście Orków i na Cmentarzysku Orków można znaleźć po jednym, dość ciekawym łuku, a mianowicie Ognistym Łuku. Wymaga 40pkt zręczności oraz 50pkt many, zadaje 50 obrażeń zwykłych i 25 obrażeń ognistych. Problem jest taki, że miasto Orków można wybić min.z Mieczem Rozpaczy i jakimiś 70-80pkt siły, więc w łuki byłoby wtedy ciężko iść. Manę alchemią podniesiesz zaś dopiero w 3r... Ale spoko, są jeszcze ciekawe łuki zwykłe, wymagające tylko zręczności. Jeśli dasz radę pobić tego myśliwego Najemnika, który daje nam pracę, chodzi o myśliwego z obozu między Nowym Obozem a Wolną Kopalnią, zdobędziesz całkiem dobry łuk, nie pamiętam dokładnie, jaki, ale wiem, że jeden z lepszych. Inny możesz zdobyć na myśliwym, który koczuje opodal Pacho, temu myśliwemu mamy odnaleźć jego zgubiony łuk, choć sam ma lepszy, lejesz gościa, przynosisz mu jego, i sam masz świetny łuk, a i on będzie miał swój, każdy zadowolony

Poza tym u Bandytów można jakieś kupić, możesz tam iść bez gildii, nie będzie problemów, handluje nimi bandyta, który strzela do tarcz. Od Wilka chyba można też jakiś dostać, za wykonanie jakiegoś małego zadania zaraz na początku, ten jest już taki średni, ale przynajmniej nie wymaga za wiele zręczności. Oczywiście jakieś zdobędziesz na zabitych bandziorach spomiędzy Starej Kopalni a Nowego Obozu, zdaje się, są to długie łuki, też dobre na początek. Z takich specjalnych podobno są jeszcze dwa, jeden opodal nowej wieży Xardasa, trzeba mieć zaklęcie telekinezy, drugi w świątyni Śniącego (5rozdział, chyba). Tyle wiem. Niestety, nie ukończyłem 3r, grałem Bandytą, i nie mogłem znieść, że są bugi i takie perturbacje, więc zrezygnowałem z gry, teraz zaczynam od nowa, więc nie mogę powiedzieć, czy pod koniec 3r, i puźniej, można zdobyć lepsze łuki, pewnie można, gdzieś pisało, że są w Kolonii aż cztery różne, specjalne łuki, Ognisty to jeden z nich, pozostają trzy, jeden opodal Xardasa, drugi u Śniącego, trzeci pewnie leży w Wolnej Kopalni, wewnątrz. Jeśli na 100% chcesz oprzeć rozwój postaci o broń dystansową, to nie zapomnij o minimum siły do obrony. Alchemia będzie ci potrzebna. Na końcu, w spoilerze, napiszę ci, ile jakich roślin i bonusów można zdobyć w 1r, tak, żebyś mógł zaplanować postać i sobie rozwinąć choć trochę siłę do tego. Musisz pamiętać jednak, że broń dystansowa tutaj to wsparcie dla wojowników ze ścieżek, które nie dają możliwości poznania magii, jak Bandyta czy Najemnik, inni już mogą (np. Strażnik -> Mag Wody), więc wiesz, co się z tym wiąże, ale myślę, że dasz radę przejść większość gry łukiem, nie całą, ale większość na pewno.
Wciąż liczę, że ktoś oświeci mnie, jak to jest z nauką magii w Bractwie, czy można wyuczyć się 5 i 6kręgu Guru, czy nie.
Rośliny i bonusy, pewne info na 100%:
Spoiler
Bonusy do siły:
1.Horacy - 5pkt.
2.Loch Cytadeli - 2pkt.
3.Kryształ nad Almanachem - 1pkt.
4.Gor Boba - 1pkt.
5.Czarna tabliczka z bagna - 3pkt.
6.Kryształ pod wieżą Xardasa - 1ptk.
7.Duch strażnika królewskiego - 1pkt.
8.Kuźnia Stonea - 2pkt.
9.Kwatery Straży - 2pkt.
Ogniociernie potrzebne do mikstur siły, do znalezienia w 1r - 15 (z miastem orków włącznie, ale bez okolicy wieży Xardasa, tam nie sprawdzałem, zawsze zostawiam to miejsce do późniejszego rozdziału).
Bonusy do zręczności:
1.Chata Fiska - 2pkt.
2.Notatka autora - 5pkt (to jest ciekawostka od autora moda, ukryta gdzieś przed S.K, powodzenia w szukaniu ).
3.Loch Cytadeli - 2pkt.
4.Kryształ obok cmentarzyska Orków - 1pkt.
5.Kryształ pod Fortecą - 4pkt.
6.Duch strażnika królewskiego - 1pkt.
Liście dębu potrzebne do mikstur zręczności, do znalezienia w 1r - 20 (podobnie do Ogniocierni, pamiętaj, żeby okraść jak najwięcej kufrów w obozach! I jeden trzeba będzie dać w zadaniu z chorym drwalem Bractwa, jednak bug jest i ci go nie wezmą, chyba).
Do tego Kocianki, potrzebne do mikstur siły i zręczności, w 1r do znalezienia - 15.
Jak uwarzysz 15 mikstur zręczności, zyskasz 60pkt (jedna daje 4pkt, nie to, co te siły, dające po 3pkt), z bonusów masz +15, więc masz łącznie +75zręki. Jak na początku gry weźmiesz + do zręki, będzie 8pkt, jeśli będziesz chciał mieć 100pkt zręki w 1r, podbijasz ją z 8 do poziomu 25 (nauka będzie kosztować tylko 1pn - 1pkt zr, dopiero dalej drożeje) i walisz bonusy i mikstury. Koszt w PN = 17. Tylko!!! I walisz PN w łuki, siłę i broń białą, no i co tam jeszcze chcesz (akrobatyka się przyda, do uciekania

). Powodzenia!
P.S: nudziło mi się, to się rozpisałem

Propsować!