Problemy techniczne 89026 232

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 20.04.2012 roku

Wyświetleń 89026

Odpowiedzi 232

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Wszystkie sprawy z (nie)udaną instalacją należałoby zgłaszać tu, a także inne kwestie techniczne.

Instrukcja instalacji jest na http://dimmell.com/forum/46-211-1

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Czemu usuneś starą wersję. Dla ciebie to dobry ruch, ale dla mnie morderstwo dobrego systemu walki. To błąd, że od razu po kliknięciu LPM postać atakuje? Czy da się to zmienić. Dla mnie to coś to błąd.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Stara wersja była cholernie skomplikowana w instalacji i zawierała przestarzałe elementy.
Przypuszczam że bug o którym mówisz jest do naprawienia bez ruszania skryptów.
Pogrzeb w menu ustawień lub ewentualnie w gothic.ini. Może to być także bug związany z bronią której użwasz, więc po zmianie ustawień zdejmij wszystkie bronie i załóż ponownie/załóż inne.

Jeśli będzie widoczna potrzeba mogę spróbować wydać spolszczenie automatyczne do Reb_v2.1 ale teraz skupiamy się aby niedługo mieć tłumaczenie PRO dla obu podstawowych wersji ReBalance (SnC może poczekać).

PS: co się dzieje u ciebie jak po prostu klikniesz Control? Jeśli ten sam problem to masz ustawione "nowe sterowanie" z gothic2NK i powinieneś je wyłączyć (włączyć stare - takie jak w G1). W przeciwnym wypadku jest to jakaś nieścisłość w kodzie. Poza tym od kiedy gra się w gothica myszką? ja zawsze lewą rękę mam na control/shift/1/2/3/4 a prawą na strzałkach i jest git.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Problem pojawa się dopiero od nowej instalcji. To się dzieje z każdą bronią/czarem. Gram na ustawieniach domyślnych. W G1/G2NK/G2NK Returning mam wszystko normalnie. Przy korzystaniu z nowej instalacji/gry na s&c, 2.0 pojawia się problem kliknięcie klawiszu działającego jako atak odrazu go wywołuje, co uniemożliwia mi ataku w lewo i prawo. Normalnie musiałem nacisnąć na którąś strzałkę. Zmiana układu klawiszy nic nie daje.

Spoiler

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Skopiuj sobie plik INI ze starego Gothica 2 NK do folderu Returninga i powiedz czy pomaga (ewentualnie zmień wartość INI o nazwie useGothic1Controls na włączony zgodnie z komentarzem)

Coś u ciebie musi być nie tak bo u mnie chyba działa.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Zmiana INI zadziałała

Spoiler

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
No to super.

Z tego wynika że albo plik ini który idzie "z którąś" instalką zawiera ten wpis, albo ten szczegół w spolszczonym menu nie w pełni działa.

Luk jeśli mógłbyś zmień tą opcję tam i spowrotem przez menu i powiedz czy się spowrotem "zepsuło" czy działa jak trzeba. Pomoże to mi ograniczyć poszukiwanie źródła "błędu" (tj. czy jest problem z menu opcji sterowania czy po prostu to ustawienie było "z palca" w ini dostarczonym z instalką).

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Po sprawdzeniu okazało się o bugu z zwykłego Gothica który miałem i sam niewiedziałem. Opcja z menu nie działa (sterowanie z G1, a G2), jednak że to jest w INI nie próbowałem, a dzowiedziałem się z twojego przed ostatniego posta. Returning w nowej instalce najwidoczniej podmienia ten plik z zmienioną opcją, a sprawność opcji z zmianą sterowania nadal nie działa. Czyli krótko mówiąc to bug z zwykłym G2. A swoją drogą: czy da się "wyłączyć" przewrażliwienie NPC?

Spoiler

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
da się "wyłączyć", ale to nie ma sensu, bo nie będą widzieli że coś się im gwizdnie spod nosa :P

a tak na serio to trzebaby zmienić funkcję która decyduje czy mają się rzucić czy nie, a dostrojenie tej funkcji nie jest takie łatwe skoro tak nam modderzy to zostawili. Wyłączyć jest zawsze prosto nawet jak masz gołą binarkę bez źródełek - poprawić coś by działało lepiej jest dużo trudniejsze - a zwłaszcza trudne jak nie do końca wiesz co poprawiasz. Przypuszczam że twórcom moda nie podobała się głupota tych NPC dających się obrabować i tak wyszła próba naprawienia tego korzystając tylko ze skryptów i Spacera. Z drugiej strony takie rozwiązanie wcale nie jest takie złe.

następne posty o nadwrażliwości NPC proszę poza działem technicznym (jak okraść drażliwego NPC nie jest już kwestią pure-techniczną, chodź działanie konkretnego mechanizmu gothica w pewnym sensie jest) gdyż od strony technicznej niewiele się tu w najbliższym czasie zmieni.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Witam, czy jest ktoś w stanie wrzucić główny instalator na inny serwer?(pobrałem main instalkę z microcreator ale plik 001.zip jest popsuty i nie da się rozpakować bo wyskakują błędy. Oczywiście nie wspominam tu o rapid share bo tak wolno idzie , że szkoda co mówić) byłbym bardzo wdzięczny.

PS: Jakby tak dubbing dałoby się wrzucić to byłoby super.

Pozdrawiam.

Moderator EDIT:
plik nie jest zepsuty - to archiwum wieloczęściowe. Musisz pobrać wszystkie numerki do jednego folderu i otworzyć archiwum bez zmieniania nazwy. Skoro masz około 10% archiwum nic dziwnego że nie możesz wypakować wszystkiego. Mirrorcreator nie pozwala na pliki większe niż 250MB więc zabieg był konieczny, poza tym można pobrać party oddzielnie, o co prosił jeden z fanów Returninga. Nie umiesz nawet pobrać pliku z internetu?
END OF Moderator EDIT

Przepraszam ale linki na mirrorcreator dzaiłają całkowicie poprawnie. Jest to archiwum wieloczęściowe, które powinno się dać dowolnym zip-packerem, jeśli wasz nie otwiera to ściągnijcie darmowy 7zip (planowałem użyć archiwum 7z które wymaga tego packera, ale wolałem zachować kompatybilność to użyłem archiwum zip). Jeśli ktoś nie umie pobrać pliku z serwera i otworzyć to całkowicie nie mój problem, skoro pliki są poprawne.

Jeśli nikt nie będzie ściągał z mirrorcreator (link do mirrorcreator -> dowolny serwis hostingowy) pliki znikną z sieci i będę musiał reuploadować. Chester nie wprowadzaj ludzi w błąd - każdy z plików jest w 6 kopiach ale trzeba ściągnąć wszsystkie party (z dowolnej kombinacji serwisów hostingowych - możesz pobierać 6 partów jednocześnie na darmowym koncie jeśli użyjesz wszystkich serwisów). Od kiedy poznałem mirrorcreator nie marnuje czasu na zwykłe serwisy hostingowe (jest to serwis multiuploadowy). Sendspace i Hotfile są dostępne poprzez mirrorcreator i chyba skorzystałem z nich podczas uploadu.

Chester

Chester

Użytkownicy
posty11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Do moderatora:

Pobrałem wszystkie pliki od 001 do 004 a potem chciałem poprostu rozpakować ale pojawił się komunikat w trakcie, że jest błąd w archiwum. Błagam cię nie sugeruj, że nie umię pobrać pliku z internetu nie jestem głupi więc to nie było potrzebne naprawdę. Chciałem przedstawić tylko swój problem a ty traktujesz mnie od razu z góry.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Luk
Moderator działu

Problemy techniczne
#11 2012-04-30, 21:44(Ostatnia zmiana: 2012-04-30, 21:49)
No woiesz...majaczek był miły(bez ironi). Kiedyś support EA potraktował mnie jak kompletnego nooba i osobę która nic o tej grze z którą miałem wyjątkowo problem techniczny(działaniu nie wie). A co do tematu. Ta nadwrażliwośc nie przeszkadza w kradzieży(po prostu ograniczam się do minimum), ale to utrudnia quest z Gallahadem w dzielnicy portowej(nie pamiętam nazwy. To ten z Portu i domem z drzwiami). Nie mogę wejść żeby z nim porozmawiać bo hołota na mnie się rzuca. Muszę używać kodu na czar zapomnienia.

Spoiler

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

Problemy techniczne
#12 2012-04-30, 23:41(Ostatnia zmiana: 2012-04-30, 23:50)
@chester
pobranie pliku z internetu, w moim mniemaniu dotyczy również wyjęcia pliku z paczki i nie instalowania crapu jeśli plik to instalator ("Do you want to make Ask your favourite Search Engine?", "
  • Install Norton Security Scan"). Problem w twoim przypadku to prawdopodobnie stara wersja pakera. Jeśli używasz packera z ery pierwszego 32bitowego windowsa (Windows 95) to nic dziwnego że nie działa na archiwum z ponad 15 lat później. Zainstaluj nowszą wersje bierzącego Pakera, lub po prostu zainstaluj najnowszy darmowy 7zip (wersja odpowiednia dla systemu - 32bit lub 64bit - ta druga przydaje się przy bardzo dużych archiwach lub mocno skompresowanych archiwach poza formatem 7z/lzma) i używaj go jako domyślnego pakera. Na forrum Minecrafta modderzy byli wkur...zeni jak ktoś nie umiał dodać pliku do archiwum JAR (które ma ten sam format co archiwum ZIP).

@Luk
Żaden problem - ja zawsze pytałem Gallahada przez drzwi - wystarczy stanąć w dobrym miejscu pod dobrym kątem. I uważaj na drzwi (może nie lubić gdy je zamykasz/otwierasz - przyjdź gdy są otwarte lub po prostu nie zamykaj ich i otwieraj je w odpowiednim momencie).
EDIT: I Gallahada okradamy z książki i ewentualnie kufra, wtedy gdy pomaga niejakiemu alchemikowi w eksperymencie, kufer można takżę okraść jak się ma dom na własność później.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Luk
Moderator działu

Problemy techniczne
#13 2012-04-30, 23:50(Ostatnia zmiana: 2012-04-30, 23:56)
bynajmniej to, że nie można normalnie z nim porozmać to jest bug. Ja proponuję przywrócić starą wrażliwość.

edit.
To już stare dzieje, ale z nowej instalki(nie mam save bo się wnerwiłem). Krótko mówiąc. gra mnie ztrolowała. Byłem magiem wody o umiejętności 3. kręgu. BEZ "CZITÓW"!!! Pewnego dnia wczytuję zapis... "pacze" i czuję się jakbym dostał bana na returniga: postać OK, ale wszystkie queasty wyzerowane do początkowego stanu gry. Sava już nie mam, ale chciałbym wiedzieć jakim cudem to możliwe.

Spoiler

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Przeniosłeś stary zapis na nową instalację. (ewentualnie spieprzyłem menu próbując naprawić buga że pomylił zakładki w menu questów). Zacznij grać od początku (postać można wyeksportować/zaimportować kodami więc postępu w postaci nie musisz tracić - tylko questy i umiejętności questowe jak skórowanie zwierząt), ewentualnie poczekaj na spolszczenie do v2.1 - na tajnym chyba jest niekompletne automatyczne, a na pewno będzie udostępnione w PRO. (zapisy mogą być nie w pełni przenośne również między niespolszczoną i spolszczoną lub wersjami spolszczenia). Wrażliwości nie przywrócę bo nie wiem który skrypt gdzie zmienić a nie chce mi się szukać (jeśli jest to ustawienie w ZENie to tym bardziej szkoda zachodu). Wrócimy do kwestii technicznych?

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Wracam znowu :lol:  (Jak ja kocham ten temat :lol2:
1.Otóż od drugiego rozdziału, gdy próbuję przejść przez farmę Lobarta gra strasznie klatkuje. Jak wyjdę z tego obszaru nadal to trwa. Jedyny sposób na "odklatkowanie" to wczytanie save'a. Próbowałem sposobu "zapisz tam gdzie się klatkuje i wczytaj" i jest OK... ale do pierwszego kroku. To raczej nie wina komputera. Wiedźmin, Assassin Cred Revelations, Anno 2070 działają "pińknie" na full ustawieniach. Czy jest na to jakiś sposób?

2. Ale na serio przydało by się coś zrobić z wrażliwością NPC. Wątpię, że twórcy w fabule zaplanowali w/w wrażliwość.

Spoiler

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
czesc. Mam problem. W 2 rozdziale chce isc do sw. Sniacego i jak chce wczytac tam gre to wyskakuje to C: zPar_DataStack :: Push() : stack overflow!!! O co ho? Probowalem reinstall i to samo.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Ale próbujesz w świątyni wczytać, czy masz problem z wejściem? Jeżeli z wczytaniem save'a to zapisz przed wejściem. Nie miałem takiego problemu. Jeżeli z wejściem upewnij się czy nie masz wł. marvin mode. Taki problem miałem i zadziałało.

Spoiler

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary

Squerol

Problemy techniczne
#18 2012-07-22, 09:51(Ostatnia zmiana: 2012-07-23, 04:55)
kurwa mac

//edit.aztek. można było to wyrazić grzeczniej :D  na razie ostrzeżenie słowne.

Luk

Luk

Moderator działu
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Luk
Moderator działu

Problemy techniczne
#19 2012-07-22, 09:53(Ostatnia zmiana: 2012-07-22, 09:55)
Czyli rozumiem, że opcja "namber łan" i nie masz wcześniejszego zapisu. Jeżeli tak to mam pewną propozycje

Spoiler

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry