Zmiana wyglądu przez jedzenie. 3254 6

O temacie

Autor Maggot

Zaczęty 13.03.2012 roku

Wyświetleń 3254

Odpowiedzi 6

Maggot

Maggot

Użytkownicy
posty19
  • Użytkownicy
Witam.
Jestem prawie pewien, że nie ma podobnego tematu na forum.

Stworzyłem skrypt zupy, która po jej wypiciu ma odbierać troszkę żywota i zmieniać teksturę bohatera. Tekstury zrobiłem, wpakowałem w odpowiednie miejsca.
Ich nazwy: "HUM_BODY_NAKED0_V8_C1" i "HUM_HEAD_V9_C4". Każda z rozszerzeniem .tga i .tex

A oto skrypt:

/******************************************************************************************/
INSTANCE ItFoTrucizna(C_Item)
{   
   name             =   "Potrawka";

mainflag          =   ITEM_KAT_FOOD;
   flags             =   ITEM_MULTI;

value             =   3;

visual             =   "ItFo_Soup_01.3ds";
   scemeName         =   "RICE";
   on_state[0]         =   Useqazq;

description         = "Dziwna zupa";
   TEXT[1]            = "Nie mam pewności, czy można ją wypić.";
   TEXT[5]            = NAME_Value;               COUNT[5]   = 3;
};

FUNC VOID Useqazq()
   {
      Mdl_SetVisualBody (self,"hum_body_Naked0",   8,         1,         "Hum_Head_Pony",   9,          4,         -1);
      Npc_ChangeAttribute   (self,   ATR_HITPOINTS,   -32);
   };

Problem polega na tym, że wszystko działa jak należy, prócz tego, że żarełko nie zmienia tekstury ciała (tekstury "migną" przez chwilę, jednak nie ulegną zmianie).
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, co zrobiłem źle.

Pozdrawiam.

Amen.

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
Wciąż się uczę więc jeśli palnę jakąś głupotę to proszę po prostu mnie poprawić (nie wyzywać tak jak robią to niektórzy :/)
W poradniku Rafałą Budzisa na YT było omówienie Tick Tocka. Nie będę tłumaczył na czym to polega ale Tick Tock przedłuża lub wyświetla co jakiś czas jakiś napis...Myślę że jakbyś podstawił tą zmianę teksturki wyglądu bohatera pod jakiegoś Tick Tock'a to zmiana powinna być dłuższa niż tylko na mniej niż 1 sek.

PS: Ja dopiero się uczę więc nie wierz mi w pełni ;)

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
W poradniku Rafałą Budzisa na YT było omówienie Tick Tocka.
Fajnie ze ktoś to ogląda ale tekstury npc są wyświetlane własnie dzięki tej (Mdl_SetVisualBody) linijce i powinno to działać

P.S. Tick Tock to wykonywanie czegoś wiele razy wiec np co 3 s wywołujesz napis który ma zniknąć po 4 i masz efekt napisu który jest cały czas w grze np. wersja Czasu Zapłaty nad paskiem zycia :)

@Maggot czy jesz potrawkę w jakiejś zbroi ? Bo jeśli tak musiał byś ją uwzględnić w Mdl_SetVisualBody jako ostatni argument.

Maggot

Maggot

Użytkownicy
posty19
  • Użytkownicy
czy jesz potrawkę w jakiejś zbroi ?
Testowałem raz bez żadnej zbroi - nic z tego. Na drugi raz coś przyodziałem - nic, zupełnie.

Nie mam pojęcia, jaki w tym błąd popełniam...

Tak poza tym...
Fajnie ze ktoś to ogląda
Chwała Ci za te poradniki, Rafał. Pomogłeś mi najbardziej.

Amen.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy

Gotyk

Zmiana wyglądu przez jedzenie.
#4 2012-03-14, 11:52(Ostatnia zmiana: 2012-03-14, 11:54)
Yhm... Czegoś nie rozumiem... po co dawać to przez Tick tock jak można zrobić zwykły skrypt?
Kiedyś dałem tu jednego z moich modów chyba Ray-mod i tam właśnie była zmiana tekstur(wyglądu) poprzez skrypt rozmowy, wystarczy zrobić to samo tylko poprzez skrypt pożywienia...

EDIT: Zapomniałem... Lepiej przez TICK TOCK bo tak normalnie to się buguje i po wczytaniu save wracamy do  starego wyglądu :[

EDIT_2:  R.Budzis robił poradniki?:D  Szkoda że nie za czasów gdy ja modować się uczyłem :)

Maggot

Maggot

Użytkownicy
posty19
  • Użytkownicy
Dobrze, ludzie.
Proszę o pomoc ze zrobieniem tego za pomocą zwykłego skryptu. Tick Tock'a nie chcę.
To, że będzie się bugowało jest nieważne - to najmniejszy problem.

Amen.

Maggot

Maggot

Użytkownicy
posty19
  • Użytkownicy
Uch, nadal cisza...

Amen.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry