Parę intrygujących mnie pytań o Gothic + MT 20374 40

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 23.02.2012 roku

Wyświetleń 20374

Odpowiedzi 40

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Witajcie,to znowu ja - forumowy troll.Od dłuższego czasu nęka mnie parę pytań związanych z Gothic(chociaż bardziej z MT).A więc jedziemy:
1.Czy to lekkie przeoczenie twórców moda(mam wersję 2.02 + dubbing),że Scatty mówi o możliwości postawienia 5000 bryłek rudy na jakiegoś wojownika,ale tej opcji nie ma.
2.Podobnie jak przy powyższym,tylko pytanie dotyczy kowalstwa - w dzienniku mam napisane,że do wykucia potrzebuję 1 stali i chyba jednego ostrza.Ale po większych problemach z brakiem możliwości wykucia mieczy postanowiłem sprawdzić na kodach przy większej ilości stali i ostrzy,a co się okazało - potrzebuje 2 stali i chyba 2 ostrzy(nie pamiętam dokładnie,ale wiem,że więcej niż w dzienniku).
3.Czy jeśli w 1 rozdziale zużyję czar zmniejszenie trola(tam,gdzie się z Diego zdobywa kamień ogniskujący),to czy uniemożliwi mi to wykonanie zadania w rozdziale 3(w sensie,że troll się odrodzi i nie będę miał zwoju)?
4.Mam zamiar grać magiem,ale wiem,że miecz i łuk/kusza też się przydają,dlatego mam pytanie - czy wystarczyłoby mi 100 pkt siły,100 zręczności i przez resztę gry ładowanie w manę?W sensie,czy mógłbym używać jakieś broni jednoręcznej,która wymaga góra 100 siły i zadaje ładne obrażenia(na poziomie 100-110)?A co do zręczności to 100 zręczności wymaga kusza Halldora.Może być takie rozplanowanie,czy to nic nie da(chciałbym przed 3 rozdziałem używać kuszy lub jakiś lepszy miecz zdobyć).Na razie korzystam z Szeptu burzy.

To tyle.Jeśli możecie to odpiszcie =)
Za odpowiedź na którekolwiek zadane pytanie(oczywiście odpowiedź pomocną)będzie :ok:

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Jak dla mnie to zUy dział:D

To chyba powinno być tu:

http://themodders.or...czne-tajemnice/

3.Czy jeśli w 1 rozdziale zużyję czar zmniejszenie trola(tam,gdzie się z  Diego zdobywa kamień ogniskujący),to czy uniemożliwi mi to wykonanie  zadania w rozdziale 3(w sensie,że troll się odrodzi i nie będę miał  zwoju)?

A po co to używać w 1 rozdziale?

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
To dobry dział, choć problematyka też będzie pasować.
'
1. Wygląda na to, że tak.
2. Też błąd.
3. Respawn jest co rozdział, więc się odrodzi, ale czy do jego pokonania konieczny jest zwój?
4. Tak wystarczyłoby, ale poziom walki jednoręcznym orężem podnieś do 2-3 poziomu.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zgodnie z obietnicą po propsie.Btw.Gotyk - nagrywam z tego zagrajmy,a pilnie potrzebuję jak najwcześniej expa(a bez zwoju nie pokonam trola na obecnym etapie).Mam 66 siły,40 zręczności,225 hp(chyba)i Szept burzy + zbroja strażnika,więc na pewno nie zadam mu zbyt wysokich obrażeń.A jest jakaś różnica między respawnem przez grę,a kodem?Bo po napisaniu w grze przywołałem charakter helpera i wybrałem rozdział 3 Saturas - poszukiwanie kamieni ogniskujących(czy jakoś tak się nazywała opcja).I o ile Diego normalnie stał w swoim stałym miejscu,to Trola nie było(czy to przez kod?).
A co do 4 punktu maciejh - czyli musiałbym wejść przynajmniej na poziom adepta w walce 1-ręcznej?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Ja już nie pamiętam, bo dawno grałem w MT, adept to 3 poziom władania tak? No tak jak mówiłem 2 ewentualnie pierwsze procenty 3.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najpierw jest nowicjusz,potem adept,następnie mistrz i chyba guru.Czyli adept to 2 poziom.
Edit:Btw.od czego to zależy,czy Kerth(ten z obozu łowców)żyje czy ginie?Bo jak próbowałem go zabić nawet na kodach(bez kill)to nic mu nie robiłem,niezależnie od siły(czyli jest nieśmiertelny).Ale przed paroma minutami podczas nagrywania i rozmowy z Valkirem w momencie ataku(pojawienia się tych orków)jak poszedłem z nim pogadać to on był już martwy(głównie chciałem tylko jego miecz berserkera xD).A więc to po prostu bug czy to zostało zaplanowane?Dodam,że wcześniej półtora godziny się z tym męczyłem i cały czas żył...
Edit2:Dlaczego jak zrzucę z wieży tego kolesia na R(w obozie łowców oczywiście),to mu znika łuk?Wiem,że to jedyny sposób,aby go zabić bez kodów(walę w niego basebolem siekacza a on spada na dół i ginie).Ale czemu nie ma łuku w ekwipunku?Lub istnieje może jakiś legalny sposób(czyt.bez kodów)na zdobycie pogromcy orków(łuk zadający 100 dmg i wymaga 40 zręczności)?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Odświeżam (bo dzień w sumie już minął od napisania posta)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Aaaa :D  to już wszystko rozumiem.
Tylko nie wiem za co ten propos bo w sumie to nie pomogłem, ale dzięki :D

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
1. Więc tak Graveirze, Kerth chyba ma flags 2 sprawdź w edit abilities, jeśli tak to znaczy było to zaplanowane.
2. Bronie dystansowe nie znikają gdy, pobijemy mieczem gdy NPC ma wyciągnięty łuk. Są chyba jeszce 2 sposoby ale ja pamiętam tylko ten jeden.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No tak,Kerth ma flags = 2,ale ten drugi na R ma flags = 0.I nie mogę go niczym zabić(nawet specjalnie wpisałem kod na 1000 siły,a i tak nie zabrałem mu nawet 1 hp).Czyli nie ma możliwości,żebym mógł go okraść(zresztą już nie mam save z tego momentu,ale na przyszłość chciałbym wiedzieć).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
A możesz zobaczyć ile on ma HP?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Sorry,jednak patrzyłem na npctype-jednak flags ma = 2.Btw.skoro on jest nieśmiertelny,to dlaczego jak go zrzuciłem z wieży to zginął?Więc nie ma żadnego sposobu już,żeby zdobyć pogromcę orków(tak myślę).A jest może jakiś inny łuk o obrażeniach większych niż 74,ale o wymaganiach zręczności <= 50-60,tak jak ten wymagał?Aha i żeby jego zdobycie było możliwe.
Edit:Btw.można kupić gdzieś śpiwór?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pojawił się nowy problem.Mianowicie po wczytaniu jednego z dwóch zapisów(które są w wieży mgieł)mam straszne zacinki(1 fps tylko),nawet w lochach Starego Obozu mi tak spada,jeżeli się obracam.Jak stoję w miejscu,to w większości nie tracę fps.Jak wczytałem save sprzed 2 dni to nie miałem tam zacinek,tylko te 2 robią takie problemy.Czy to oznacza,że savy mi się zepsuły i dlatego mam taki spadek czy jest jakaś inna przyczyna?Ew.mogę podesłać te savy,żeby ktoś sprawdził(o ile to nie byłby problem).Proszę o odpowiedzi.
Wcześniej normalnie mi działały.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kojarzy ktoś taki problem?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
1. Tak, to raczej tfe sejwy poszły się dżebać.
2. Dlatego ja zapisywałem grę co 2 kroki na 5 różnych zapisach.
3. Spróbuj przejść od tamtego momentu do wieży mgieł i zrób zapis (na oddzielnym savie). Potem opowiedz mi o wynikach.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No jak zaczynałem grę od zapisu przed wejściem do Wieży Mgieł to mi działało normalnie.Dlatego teraz zapisuję na 2 slotach.
Edit:Btw.czy jak dołączę najpierw do bractwa,a potem do obozu przed kopalnią to będę mógł jeszcze się uczyć/wykonywać zadania w Bractwie?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli mimo zmiany gildii w statystykach(z Nowicjusz z tego co pamiętam na Strażnik Kopalniany)to w bractwie dalej będą mnie traktować jako członka bractwa,a nie obozu przed kopalnią?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Będą cie traktować jak strażnika.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ok zdążyłem to sprawdzić w międzyczasie.Czyli wolę poczekać z dołączeniem do 3 rozdziału xD

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry