[Warcraft3] Podstawy warunków cz.1 - Jednorazowy wyzwalacz 11273 6

O temacie

Autor Bezifabr

Zaczęty 2.02.2012 roku

Wyświetleń 11273

Odpowiedzi 6

Bezifabr

Bezifabr

Użytkownicy
posty25
Propsy10
  • Użytkownicy
Witam. W tym poradniku nauczę was jak zrobić podstawowy warunek a mianowicie Jednorazowy wyzwalacz.

Poziom trudności - ||||
Potrzebna wiedza - Podstawy wyzwalaczy.
Nauczysz się tu  - Podstaw warunków, podstawy regionów.

Zaczynajmy ^^

Stwórzmy więc wyzwalacz:

Wydarzenie - Jednostka> Unit enters region> <nazwa jednostki> enter <region> (Regiony omówię w następnym poradniku)
Warunek    - Boolean Comparission> Trigger is on> This trigger is on równa się tak
Akcja      - Gra>text message> <Twój tekst>, Wait 0.01, Wyzwalacz>turn of <this trigger>

Gotowe nasz wyzwalacz jest jednorazowy.. Proste, prawda??? :>
Więcej info w mapce.

Mapa:
http://hotfile.com/dl/144918751/9abb77e/jednorazowy.w3x.html

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
No proste. Przez skryptowanie triggerów, to ja przeszedłem przez wszystkie RTSy Blizza(no może W2 i W1, ale tam nie było chyba narzędzi do wyklikania tego).

A do SC2 potrafisz skryptować bardziej zaawansowane rzeczy? Próbowałem odtworzyć pierwszą misję terranów z pierwszego SC i miałem z tego co pamiętam problemy z GUI zliczającym naprodukowanych marines. Gra zliczała dobrze (przy 10ciu był win) ale wyświetlacz chyba pisał co innego. Nie pamiętam już nawet w sumie :D

Popisuje się ciągle menda jedna...

Bezifabr

Bezifabr

Użytkownicy
posty25
Propsy10
  • Użytkownicy
No proste. Przez skryptowanie triggerów, to ja przeszedłem przez wszystkie RTSy Blizza(no może W2 i W1, ale tam nie było chyba narzędzi do wyklikania tego).

A do SC2 potrafisz skryptować bardziej zaawansowane rzeczy? Próbowałem odtworzyć pierwszą misję terranów z pierwszego SC i miałem z tego co pamiętam problemy z GUI zliczającym naprodukowanych marines. Gra zliczała dobrze (przy 10ciu był win) ale wyświetlacz chyba pisał co innego. Nie pamiętam już nawet w sumie :D

Zależy czy to jest to samo... Bo ja próbowałem tylko Wc3. Nie posiadam Starcrafta :/

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Właśnie wczoraj szukałem czegoś odnośnie W3 :D  a tu proszę :D

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
powiem tak. SC jest banalny, WC3 trudniejszy (ale więcej możliwości) a SC2 sporo trudniejszy, ale w nim to już czary można po prostu robić.

Bezifabr

Bezifabr

Użytkownicy
posty25
Propsy10
  • Użytkownicy
powiem tak. SC jest banalny, WC3 trudniejszy (ale więcej możliwości) a SC2 sporo trudniejszy, ale w nim to już czary można po prostu robić.
Pobieram SC z chomika :P Powiedz mi. Czy na SC2 działają nie oryginalne cd keye??? Bo w grach typu settlers 6 nie działają. W różnych innych dobrych programach też.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Powiem tak: nie wiem jak dokładnie jest z pirackim SC2. SC2 wyszedł, został spiracony, potem launcher automatycznie zpatchował, i wszystkie piraty przestawały działać(i teraz nawet nie wiem czy jest gdzieś działający pirat). Ja obecnie mam na dysku pirata (nie zagrałem z niego ani jednej rozgrywki :P), który działa, ponieważ odpalenie edytora (i potem gry przez edytor) nie odpala aktualizacji :P

A pirata brat mi kiedyś przy okazji zainstalował na lapku, bo go wkurzało, że wchodzę na desktopa i tam się bawię :P. Musiałbym go zapytać, ale nie wiem czy pamięta, bo teraz już gra na legalnej kopii :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry