[Warcraft3] komendy cz.1 6726 0

O temacie

Autor Bezifabr

Zaczęty 2.02.2012 roku

Wyświetleń 6726

Odpowiedzi 0

Bezifabr

Bezifabr

Użytkownicy
posty25
Propsy10
  • Użytkownicy

Bezifabr

[Warcraft3] komendy cz.1
2012-02-02, 16:15(Ostatnia zmiana: 2012-02-02, 17:48)
Witam. Nauczę was w tym poradniku tajników różnorakich komend na różne rzeczy. Począwszy od zwykłego dźwięku lub bramy na komendę kończąc na -ally i -name.

Poziom trudności - Prościutkie (7%)
Potrzebna wiedza - Wiedza o innych edytorach, większe podstawy wyzwalaczy.
Nauczysz się tu  - Zasady komend, podstaw warunków (warunków o graczach i jednostkach)

Zaczynamy. Więc czym dokładnie są komendy? Otóż komendy to jak pewnie wiele osób myśli tekst który się wpisuje w konsoli wywołujący jakieś zdarzenie. Jest to prawda. Komendy jest to rzecz podstawowa dla profesjonalnego twórcy map. Na przykład stwórzmy komendę która uruchomi prosty dźwięk.
---------------
Importowanie dźwięku
---------------
Importujemy dźwięk poprzez manager importu. Następnie włączamy edytor dźwięku i w katalogu import znajdujemy nasz dźwięk. Klikamy ppm i wybieramy Użyj jako dźwięku. Jak widzimy dźwięk skopiował się na drugie pole. Tam mamy już wpisaną zmienną tego dźwięku (w tym przypadku nazwę). Możemy ją zmienić na na przykład dzwiek_01. To bez różnicy.
--------------------
Tworzenie komendy
--------------------
Teraz jak mamy już nasz dźwięk w postaci zmiennej (Zmienne są wykorzystywane w każdym wyzwalaczu, zmienne są trudniejsze w przypadku niewiadomej lub kiedy podczas tworzenia mapy nie ma tego obiektu) możemy zająć się wyzwalaczami.
Klikamy w edytor wyzwalaczy (Ja będę mówił na to A) i tworzymy nowy wyzwalacz:

Wydarzenie - Gracz>chat message> <Tu wybieracie gracza który musi to napisać> chat dźwięk z dokładnością
akcja      - Dźwięk>Play sound> Play sound dzwiek_01

Właśnie w ten sposób tworzy się komendy. To jest właśnie najbardziej standardowy z najstandardowszych komend ;d
Znając już podstawy możecie stworzyć własną komendę np. otwieranie bramy (Zrobiłem wcześniej poradnik na temat otwierania bramy za pomocą dźwigni. Wystarczy tylko zamiast dźwigni zrobić komendę i gotowe.)

Mam nadzieję że pomogłem. Zapraszam na mój kanał na youtube gdzie mam stworzoną całą serię video-poradników o tworzeniu map www.youtube.pl/user/bezifabr

Mapka:
http://hotfile.com/dl/144914454/740e38b/komendy_czesc1.w3m.html

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry