Witam. Nauczę was w tym poradniku tajników różnorakich komend na różne rzeczy. Począwszy od zwykłego dźwięku lub bramy na komendę kończąc na -ally i -name.
Poziom trudności - Prościutkie (7%)
Potrzebna wiedza - Wiedza o innych edytorach, większe podstawy wyzwalaczy.
Nauczysz się tu - Zasady komend, podstaw warunków (warunków o graczach i jednostkach)
Zaczynamy. Więc czym dokładnie są komendy? Otóż komendy to jak pewnie wiele osób myśli tekst który się wpisuje w konsoli wywołujący jakieś zdarzenie. Jest to prawda. Komendy jest to rzecz podstawowa dla profesjonalnego twórcy map. Na przykład stwórzmy komendę która uruchomi prosty dźwięk.
---------------
Importowanie dźwięku---------------
Importujemy dźwięk poprzez manager importu. Następnie włączamy edytor dźwięku i w katalogu import znajdujemy nasz dźwięk. Klikamy ppm i wybieramy Użyj jako dźwięku. Jak widzimy dźwięk skopiował się na drugie pole. Tam mamy już wpisaną zmienną tego dźwięku (w tym przypadku nazwę). Możemy ją zmienić na na przykład dzwiek_01. To bez różnicy.
--------------------
Tworzenie komendy--------------------
Teraz jak mamy już nasz dźwięk w postaci zmiennej (Zmienne są wykorzystywane w każdym wyzwalaczu, zmienne są trudniejsze w przypadku niewiadomej lub kiedy podczas tworzenia mapy nie ma tego obiektu) możemy zająć się wyzwalaczami.
Klikamy w edytor wyzwalaczy (Ja będę mówił na to A) i tworzymy nowy wyzwalacz:
Wydarzenie - Gracz>chat message> <Tu wybieracie gracza który musi to napisać> chat dźwięk z dokładnością
akcja - Dźwięk>Play sound> Play sound dzwiek_01Właśnie w ten sposób tworzy się komendy. To jest właśnie najbardziej standardowy z najstandardowszych komend ;d
Znając już podstawy możecie stworzyć własną komendę np. otwieranie bramy (Zrobiłem wcześniej poradnik na temat otwierania bramy za pomocą dźwigni. Wystarczy tylko zamiast dźwigni zrobić komendę i gotowe.)
Mam nadzieję że pomogłem. Zapraszam na mój kanał na youtube gdzie mam stworzoną całą serię video-poradników o tworzeniu map
www.youtube.pl/user/bezifabr_________________________________
Załączniki:
Mapka:
http://hotfile.com/dl/144914454/740e38b/komendy_czesc1.w3m.html