Komputer się resetuje 3819 17

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 4.01.2012 roku

Wyświetleń 3819

Odpowiedzi 17

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No właśnie. Od jakiegoś tygodnia mam taki problem, że mój komputer ni stąd ni zowąd się resetuje. Wygląda to zupełnie tak, jakby na chwilę stracił zasilanie, jednak na tak krótko, że uruchamia się ponownie. Przeskanowałem dwoma antywirusami, przywróciłem domyślny plan zasilania(na wszelki wypadek), a problem jak był tak jest. Raczej nie jest to problem zasilacza, ponieważ jest całkiem nowy a i mam go już od ponad miesiąca i jak dotąd nie było takiego problemu.

Mój komp:
Windows 7 Ultimate 32-bit
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz 2.40GHz
3GB RAM
Geforce 9800GT 1GB RAM
Zasilacz HIPRO 480W

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Sprawdź, czy się nie przegrzewa.

Spoiler
Nie dostałeś przypadkiem jakiegoś programu od Azteka? :lol:

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Ja tak miałem calkiem niedawno a powodem byla ch*jowa listwa zasilajaca

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie przegrzewa. Komputer potrafi się zresetować zaraz po uruchomieniu, a czasem nawet przez kilka godzin grania nic się nie dzieje.
Aztek nie dał mi żadnego programu.

Podłączyłem komputer bezpośrednio do gniazdka. Nadal się resetuje. :<

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Komputer się resetuje
#4 2012-01-05, 22:07(Ostatnia zmiana: 2012-01-05, 22:08)
Ja bym w sumie obstawiał właśnie zasilacz, ale to z powodu awersji do nieznanych marek w tej kwestii. Nie wiem, może to hipro to jakaś dobra firma, ale warto o tym poczytać w internetach. Sprawdź, czy na płycie głównej nie ma napuchniętych kondensatorów - to się da zobaczyć gołym okiem i bez sprzętu.

jednak "Wygląda to zupełnie tak, jakby na chwilę stracił zasilanie" brzmi zdecydowanie jak problem z zasilaczem : |

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Komputer się resetuje
#5 2012-01-05, 23:45(Ostatnia zmiana: 2012-01-05, 23:55)
W sklepie sprzedawca mówił, że jest to bardzo dobra firma, tylko że mało znana, ponieważ jest najczęściej montowana do komputerów w firmach. Pokazywał również jak wygląda i jak działa i jego wiatrak jest bardzo cichutki, chociaż moc to on ma. Dodatkowo przejrzałem trochę o nim na forach i HIPRO na zachodzie jest porównywalny do takich marek jak np. Chieftec. Dodatkowo kiedy go zamontowałem mój komputer automatycznie przestał wywalać BSODY, zacinać się, spowalniać jak to było jak miałem zasilacz Akyga. Komputer dalej by działał dobrze, tylko właśnie te resety nie wiadomo skąd.

Zastanawiam się również, czy to nie może być wina kabla od zasilania albo nawet gniazdka. Mam wrażenie, że może to być problem spadków napięcia, jednak nie mam na czym sprawdzić. Musiałbym chyba pożyczyć od mamy laptopa, wyjąć z niego baterię i ustawić na cały dzień.

EDIT: Zajrzałem do środka. Kondensatory na moim Gigabyte GA-P35-DS3 wyglądają w porządku. Jedynie trochę zdmuchnąłem kurzu.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Komputer się resetuje
#6 2012-01-06, 00:23(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 00:23)
Też tak kiedyś miałem (w te wakacje), ale się okazało że miałem chyba z 5 uaktywnionych wirusów, a nie miałem antywirusa. Teraz mam Nortona i wszystko jest OK. Ale skoro mówisz, że ci antywirus... Reszta sprzętu może być niekompatybilna z tym:

Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz 2.40GHz
3GB RAM
Geforce 9800GT 1GB RAM
Zasilacz HIPRO 480W                                       

Nie znam się za bardzo, ale taka moja koncepcja.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
W sklepie sprzedawca mówił, że jest to bardzo dobra firma, tylko że mało znana,
tak ci każdy powiem w  sklepie bo chce zarobic na sprzęcie to jst oczywiste :)

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy
Ja raz miałem taki przypadek że mi się non stop komputer resetował, oddałem go do naprawy, wrócił po miesiącu i dalej to samo, po jakimś czasie zauważyłem że to w kablu od myszki było zwarcie i dlatego komp się resetował jak ruszałem myszką...

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Komputer się resetuje
#9 2012-01-06, 00:48(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 00:51)
Może zainwestuj te 10 złotych w multimetr... tylko po co, cholera wie czy to ci cokolwiek powie o gniazdku. Masz listwę-filtr, czy jak to zwać, czy po prostu rozdzielacz prądu bez niczego? E tam, i tak marne szanse. Spróbuj odłączyć wszystko poza niezbędnymi rzeczami (zbędne dyski, stacje płyt, gówna na usb, wszystko) i spróbuj tak. Jak będzie stabilniej, to...

...to w sumie nie wiem, ja bym wtedy wymienił zasilacz, ale skoro jest nowy i nie jest gównem za 19,99, to cóż. Na pewno to powie coś więcej o problemie, może, jak jest powyżej, coś ci tam źle siedzi, przerywa, zwiera, chociaż dobre zasilacze powinny reagować na takie rzeczy jak mniejsze zwarcia.

Arek

Arek

Użytkownicy
posty56
Propsy7
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Może to tez być jakieś zwarcie na płycie głównej - spotkałem się już z takim przypadkiem. Pożycz od kogoś płytę i sprawdź czy sytuacja będzie się powtarzać.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Instalowałeś coś ostatnio nowego? Może jakaś drobnostka?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Komputer się resetuje
#12 2012-01-06, 16:31(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 16:34)
Już wiem w czym mniej więcej problem. Jest to wyraźnie problem związany ze sprzętem, a nie windowsem. Coś musi nie łączyć, bo wystarczy większe drgnięcie obudowy a już komputer się resetuje(a dodam jeszcze, że słucham głośno muzyki na głośnikach z subwooferem). Zmieniłem kabel zasilania, ale dzieje się to samo. Zmieniłem również gniazdko, tak na wszelki wypadek, to samo. Jednakże wciąż nie mam pojęcia co tam może być w środku poluzowane.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Komputer się resetuje
#13 2012-01-06, 16:32(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 16:32)
Zanieś do serwisu, jeśli masz gwarancję oczywiście.

No chyba, że sam poodkręcasz i podokręcasz wszystko :lol:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gwarancja skończyła się wieki temu. :<

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
No to do znajomego czy kogośtam kto się zna.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Komputer się resetuje
#16 2012-01-06, 19:06(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 19:08)
Zimne luty w zasilaczu? Zanieś zasilacz do kumpla, podłącz i pierdolnij w skrzynkę. Jak się zresetuje to nieś zasilacz do gwarancji/kup nowy. To nie jest w sumie zależne od marki czy modelu, widziałem raz zimne luty w naprawdę drogim, markowym zasilaczu.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Komputer się resetuje
#17 2012-01-06, 21:46(Ostatnia zmiana: 2012-01-06, 21:46)
No dobrze, chłopcy, problem chyba rozwiązany. Wybebeszyłem wszystko ze środka i powkładałem na nowo. Przy okazji ładnie kable ułożyłem, bo wcześniej lekki syf miałem, a dzisiaj jakoś mnie olśniło jak to zmienić, oraz wyciągnąłem niepotrzebny kawałek złomu, który nigdy mi się nie przyda a który siedzi nie wiadomo po co. Włączyłem, potupałem nóżkami, poklepałem pieszczotliwie obudowę i nic się nie stało. No cóż, zobaczymy jak zareaguje na głośnych Stonesów.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry