Bluescreen po paru minutach gry w Gothic 2 Noc Kruka 12200 22

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 4.10.2011 roku

Wyświetleń 12200

Odpowiedzi 22

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Siema.Mam taki dość poważny problem związany z występowaniem bluescreena po dokładnie 7.5 minutach od uruchomienia moda The Winter(i pewnie też zwykłego Gothica).Te 7.5 minuty to licząc od naciśnięcia w GothicStarterze
play game
.Nazwa/opis błędu to:
0x000000EA (0x860089C8,0x860426A0,0xF7C5ECB4,0x00000001)
nv4_disp
Czyli sądząc po końcówce domyślam się,że to coś z kartą graficzną NVIDII.Tylko czy to wina sterowników,czy karta się po prostu za bardzo nagrzewa przez G2?Czy po prostu cholera jedna wie,o co chodzi...
Proszę o odpowiedzi.
Specyfikacja kompa w sygnie.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
A przy innych czynnościach się nie zagrzewa morze jakiś kabel złamany też tyk miałem odłączyłem głośniki i dobrze było

PS: Mi bluesceerny wyskakuje w dzień powrotu z naprawy

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zainstaluj najnowsze sterowniki karty graficznej.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najnowsze stery do karty graficznej?A czy w wypadku,gdyby były za dobre nie spowodowałoby to jakiegoś problemu czy czegoś podobnego?A co do wypowiedzi Bartisa-przy innych czynnościach(tj.korzystanie z internetu,oglądanie filmów itp)to wiadomo,że karta graficzna się nagrzewa,ale to nie wpływa na temperaturę pokazywaną przez program.Bo w stanie "luźnym",czyli kiedy korzystam najwyżej z przeglądarki i AQQ to mam temperaturę 52-53*C.Po uruchomieniu Diablo-góra 54-56*C,czyli bez problemów(żadnych zawieszeń itp).Natomiast przy innych grach to temperatura osiąga po pewnym czasie 61*C,ale wtedy najwyżej(bo tylko czasami to powoduje problemy)to komputer spowalnia,ale wtedy wystarczy odczekać chwilę,aż spadnie do 52-54*C i można dalej grać.Czyli tylko problem się pojawia przy G2:NK z tym modem(znaczy z Gothiciem również,bo to raczej nie wina moda).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
wgrałeś te najnowsze sterowniki?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam sterowniki 93.71 pobrane z archiwum NVIDIA(pozostałe nowsze są tylko do Quadro).Ale przy tych 93.71 przed kapliczką innosa(1 jaką spotykamy)mam na niej tylko 4 fps'y -.- a jak mam wgrane 81.98 to mam więcej fps'ów(tak koło 20).Ustawienia tekstur na maxa,i 200% widok(na 81.98 właśnie mam tyle fps).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Mam sterowniki 93.71 pobrane z archiwum NVIDIA(pozostałe nowsze są tylko do Quadro).Ale przy tych 93.71 przed kapliczką innosa(1 jaką spotykamy)mam na niej tylko 4 fps#msg1008561y -.- a jak mam wgrane 81.98 to mam więcej fps#msg1008561ów(tak koło 20).Ustawienia tekstur na maxa,i 200% widok(na 81.98 właśnie mam tyle fps).
Te ci nie działają: http://www.nvidia.pl/object/winxp-280.26-whql-driver-pl.html?
Rozumiem, że masz na myśli kartę GF 6200?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Zkirtaem-ja nie mam Windows 7,tylko XP'ka
@Adanos-jak będę miał chwilę czasu to ściągnę i zobaczę.Ale chodzi właśnie o Geforce 6200 i to przy nim mam tak,że im nowszy sterownik,tym mniejsza wydajność(przynajmniej w G2:NK).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
i co z tego? to zmienia cos w wyswietlaniu grafiki, wiec wgraj i zobacz czy pomoze.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
i co z tego? to zmienia cos w wyswietlaniu grafiki, wiec wgraj i zobacz czy pomoze.
Nie mogę zainstalować tego patcha,bo wyskakuje mi,że wymagany jest Windows Vista.
Edit:Znaczy przy uruchomieniu daję NO i instaluję ten patch.Ale przy uruchamianiu(używam GothicStarter_mod)wyskakuje mi jakiś błąd(i coś pisze,żeby kupić lepszą kartę graficzną).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
post #406, http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=104636&st=400, masz tam link do pobrania bibliotek z wine. one nie mają instalatora i mogą pomóc.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
post #406, http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=104636&st=400, masz tam link do pobrania bibliotek z wine. one nie mają instalatora i mogą pomóc.
Wkleiłem te 4 pliki do G:\Gothic 2 Noc Kruka\System i wyskakuje mi błąd przy uruchamianiu(The Winter,ale to pewnie nie tego wina):
C:maximum texture size is lower than 32. possible reasons: wrong gfx driver setup (install other driver), bad os state (try to reboot), or insufficient gfx hardware (buy better gfx card!)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zainstaluj te najnowsze stery. To co Zkirtaem ci radzi jest bez sensu, bo masz problem ze sterownikami karty graficznej, w tym przypadku z plikiem nv4_disp.dll.

EDYCJA
Słuszna uwaga, meat.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To co Zkirtaem ci radzi jest bezsensu
Ja bym nie śmiał dyskutować z meatem na temat sprzętu i oprogramowania :lol2:

[mod=mea]adanos > meat w tym temacie, bo w sumie robię sobie zgadywankę.

...Co nie zmienia faktu że bez sensu pisze się oddzielnie : |

edit: adanos na pewno mówi dobrze, proste sprawdzenie aktualnej wersji sterowników do 6200 mówi głośno i wyraźnie "280.26", co wydaje się być nieco nowszą wersją niż... 90.coś?[/mod]

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No dobra,sprawdzę te sterowniki(mam pobrane),ale przed chwilą pograłem 14 minut i na razie nie było bluescreena.Ale nie wiem,czy to mi sterowniki spowalniają grę(na starszych jakoby szybciej działała)czy po prostu coś nie tak mam z kompem.
A moje sterowniki to 93.71.I przy okazji,żeby nie zakładać nowego tematu(ale ten jeszcze jest aktywny)-czego to może być wina,że nagram filmik z gry,chcę go uruchomić i mi ostro spowalnia kompa,a filmu nie odtwarza?
Edit:Zainstalowałem te sterowniki najnowsze.I poza skomplikowanym ekranem NVIDIA nie czuję różnicy(w grze sprawdzę jak wrócę).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No dobra,nie mam już bluescreena(chyba,bo zapomniałem stoperem sprawdzać),ale ciągle mam strasznie niskie fps'y(zresztą nie tylko w nim -.-)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
ODŚWIEŻAM!Mam podobny problem,ale teraz dotyczy SWAT4.Uruchamiam ze stoperem grę i wybieram trening.Kiedy przejdę te trzy tarcze,co są w różnej odległości i przechodzę do poziomu z tymi manekinami w oknie,za beczkami itp to mi się zwiesza gra i wyskakuje problem z nv4_disp,lecz ma błąd 085(początek).Ogółem minie 5 minut od włączenia gry,dojścia do tego miejsca i BSOD-.- a w gothica jak gram 25 minut to nic się nie dzieje z zawieszaniem/brak bluescreenów.
Edit:Mam zainstalowane najnowsze stery do grafy(czyli 280.26).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No to teraz przetestuj pamięć RAM memtestem.

0 użytkowników
Do góry