Tyche – nowa planeta w Układzie Słonecznym? 29155 67

O temacie

Autor AltairPL

Zaczęty 16.09.2011 roku

Wyświetleń 29155

Odpowiedzi 67

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Pięć lat temu badacze stwierdzili, że Pluton nie jest planetą, ale mimo to wokół Słońca może krążyć gazowy olbrzym, większy nawet od Jowisza – donosi serwis independent.co.uk.

Naukowcy poszukują gazowego giganta „przyczajonego” w obłoku Oorta. Jego masa może nawet czterokrotnie przekroczyć masę Jowisza. Badacze nazwali poszukiwaną planetę Tyche. Ma się ona znajdować piętnaście tysięcy razy dalej niż wynosi odległość Ziemi od Słońca i dlatego nie została dotąd dostrzeżona.

Czy jest możliwe, aby w Układzie Słonecznym istniała planeta aż czterokrotnie większa od Jowisza, o której do tej pory nie wiedzieliśmy?

Naukowcy wierzą, że teleskop Wise już zebrał dowody na jej istnienie. Teraz tylko czekają na analizę danych. Kiedy już raz Tyche zostanie zlokalizowana, będzie można skierować na nią teleskopy i potwierdzić ostatecznie jej istnienie.

Czy Tyche stanie się nową dziewiątą planetą zdecyduje Międzynarodowa Unia Astronomiczna. Zadecyduje ona także o jej ostatecznej nazwie. W mitologii greckiej Tyche była boginią opiekującą się miastami i przynoszącą szczęście. Jej odpowiednikiem w mitologii rzymskiej była Fortuna.

Prawdopodobnie Tyche będzie zbudowana w całości z helu i wodoru, będzie też posiadała księżyce. Przewidywana temperatura na jej powierzchni ma wynosić ok. -73 st. Celsjusza – czytamy na stronach independent.co.uk.

Źródło: onet.pl

LoO0oOoOoo0L :D  nowa planeta większa od największej planety (już nie) naszego układu słonecznego  oO   :lol:

krupam

krupam

Użytkownicy
posty105
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Eeeee.... No i huj? Nawet jeśli, zmieni to coś na Ziemi?

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Nie ale ci debile nie zobaczyli 4 razy większej planety od Jowisza ;d  i może cie to nie interesować ale mnie tak bo się ciekawie co jest we wszechświecie ;p

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
Ma się ona znajdować piętnaście tysięcy razy dalej niż wynosi odległość Ziemi od Słońca i dlatego nie została dotąd dostrzeżona.
Nie ale ci debile nie zobaczyli 4 razy większej planety od Jowisza
:facepalm:

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Wiem ale jak ci idioci mogli tego nie zauważyć może i było trudno ale takiego olbrzyma nie zauważyć no to OMG

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
"Ci idioci" przynajmniej zajmują się czymś sensownym. Skoro to takie proste, to dlaczego sam nie wypatrzyłeś tej planety? W końcu to "taki olbrzym".

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Po pierwsze to jesteś idiotą że zwykły człowiek bez niczego ma zobaczyć se jakąś planetę -.- po 2 to dobra może nie są idioci ale taki olbrzym to !%!#%^%$#@%^&

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
cholera, zmęczony dzisiaj jestem, przełóżcie te prowo na jutro, bo dzisiaj nic z siebie nie wyciągnę.

co do tematu:
Wilku, 2011-09-16 17:51:15:
np. czytalem z zaciekawieniem - lubie takie ciekawostki

Wilku, 17:51:17:
potem zobaczylem

Wilku, 17:51:22:
Źródło: onet.pl

Mea, 17:51:25:
<rotfl2>

Mea, 17:51:26:
wiem

Wilku, 17:51:26:
a jeszcze dalej to

Wilku, 17:51:31:
LoO0oOoOoo0L :D  nowa planeta większa od największej planety (już nie) naszego układu słonecznego oO  :lol:

Mea, 17:51:34:
dokładnie

Mea, 17:51:35:
<rotfl2>

Wilku, 17:51:37:
i nabralem watpliwosci

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zobacz jego orbitę debilu i stul ryj. Sam kulturalny nie jesteś więc kultury nie oczekuj.
Jak się nie znasz na dany temat to zamkij ryj i się nie udzielaj, nieuzbrojonym okiem możesz zobaczyć planety, nie wszystkie ale jednak.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
To zobacz marsa mądralo -.-

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No ja widziałem...

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Ja też widziałem marsa na półce w biedronce koło kasy :lol2:
(Ale z ziemi jest możliwe zobaczenie bez teleskopu marsa, wenus i jeszcze jakiś planet).

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Seryjnie? to na pewno nie w Polsce -.- bo jakoś się nie spotkałem z Marsem, Wenusem czy innymi planetami ;p  przez odkrycie tej planety ciekawi mnie teraz co to nibiru to jakaś planeta czy co? nie wiem ;p  i skończmy z kłótniami ;)

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
A czy Polska tak bardzo różni się od innych państw pod względem położenia? Co do planet, trzeba jeszcze wiedzieć gdzie patrzeć, poza tym to są punkciki niewiele (jeśli w ogóle) większe dla oka od gwiazd.

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Ok zaciekawił mnie ten film [media]
https://www.youtube.com/watch?v=0VDdT_tOuQ8
[/media] dziwne,bardzo dziwne

:facepalm:

A czy Polska tak bardzo różni się od innych państw pod względem położenia? Co do planet, trzeba jeszcze wiedzieć gdzie patrzeć, poza tym to są punkciki niewiele (jeśli w ogóle) większe dla oka od gwiazd.

No też prawda ale w nocy często są chmury a ja chętnie se oglądam gwiazdy :)

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
Nieznany obiekt wielkości słońca.

AltairPL

AltairPL

Użytkownicy
posty7
Propsy3
  • Użytkownicy
Hmm mam tu kilka zdjęć że w układzie słonecznym jest jakaś planeta nibiru -.-
ale to chyba jakiś fake

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
Co ty gadasz? Jaki znowu fake?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Tak, jesteś skończonym idiotą.
Matka nie nauczyła żebyś się nie wypowiadał jak nie masz nic do powiedzenia na temat, a przynajmniej czegoś sensownego i może nawet mądrego?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

sauron
  • Gość

merkury ciężko go zobaczyć i to zwykle nad ranem albo zaraz po zachodzie słońca
wenus wali po gałach swoją jasnością
mars bardzo wyraźny i jak się nie ma problemów z wzrokiem to nawet widać jego lekko czerwony kolor, przez lornetkę bez wątpliwości można go rozpoznać.
jowisz i saturn trzeba wiedzieć gdzie szukać, bez tego można się już nimi pogubić ale absolutnie możliwa obserwacja położenia nawet bez lornetki. obie dobrze widoczne już przez proste teleskopy razem ze swoimi księżycami, pierścieniami i tak dalej

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry