Kupujesz/Modernizujesz komputer? 783102 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 783102

Odpowiedzi 2308

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Znacznie. Niepodkręconego FX 8350 porównywałbym z i5 4590. Żby podkręcić tego FXa trzeba mieć płytę do OC, wydajne chłodzenie i mocny zasilacz. A po podkręceniu ten procesor będzie miał większe zapotrzebowanie na energię niż większość kart graficznych xD

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Czy intel core i7 jest lepszy pod względem wydajności od AMD FX?
Tak. Nawet 2700k pobije FXy w prawie każdym zastosowaniu. Sam mam 8320 i bardzo go sobie chwalę, ale to jednak jest 32nm procek z 2012 roku, nie można tu wiele wymagać.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lotnik

Lotnik

Użytkownicy
Wyjadam żelki
posty179
Propsy424
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Wyjadam żelki
Hej,

http://www.komputronik.pl/product/373190/wyprzedaz-lenovo-y700-15isk-80nv00uypb-.html

Znacie coś lepszego niż to w podobnej cenie? Tak do 3,5k

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Nie ma nic lepszego w tym przedziale cenowym. Sam mam Lenovo y50-70. Jeśli chcesz mogę Ci co nieco powiedzieć o tych lapkach

Lotnik

Lotnik

Użytkownicy
Wyjadam żelki
posty179
Propsy424
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Wyjadam żelki
I jak się sprawuje? :D Zastanawiam się też czy nie warto dać 500 więcej za wersje z ssd.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
I jak się sprawuje? :D
Uważaj na ładowarkę : D

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#2130 2017-05-14, 11:35(Ostatnia zmiana: 2017-05-15, 15:07)
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ab350-gaming-3-b350-ddr4-sata3-usb3-1-gen-2-atx-1132874/ Płyta podobno nie chciała niektórym odpalić ramu na większych taktowaniach niż 2133MHZ no i BIOS podobno włącza się 20 sekund czy tam 30. Może być to nieważne, bo teraz jest to 2 generacja tej płyty, a nie pierwsza  :F.

Lepiej kupić tą płytę i wycebulić w ten sposób 20€ na steam? Czy kupić tańszą, ale nie mieć vouczera i w ogólnym rozrachunku gorszą? Na płytach nie znam się w ogóle tak więc będę podatny na wszelkie alternatywy.

Mam zamiar kupić Ryża 5 1600X może 1600 i na pewno będę chciał go podkręcać, więc płyty z chipsetem A320 odpadają. Dodam, że będę kupować jeszcze 8GB ramu w 2667Mhz lub wyższej.

Alternatywą jest kupienie i7700K z płytą pod DDR3 (w tej chwili mam 8GB 1866MHZ), ale też chciałbym go podkręcać XD. Słyszałem, że ta i7 jara się bez podkręcania przez co nie wiem kompletnie co wybrać.

@Zkirtaem

Dobra nieważne już zdecydowałem  :F.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_czerwiec_2017?page=0,6

Co panowie sądzicie o tym zestawiku?

W tym miesiącu, w końcu od 9 lat (xd trochę), mam zamiar zmienić kompa i kompletnie nie jestem w temacie jakie podzespoły się opłaca a jakie nie... Te 8 GB ram chyba będzie za mało?

Chcę w końcu popykać w jakieś nowsze gry (Wiedźmak trzeci, Fallout 4) i zmodowane stare (Gothic 2 DX11, TES IV i V na ENB'kach i pierdyliardach modów, etc.). Jakieś kosmiczne rozdzielczości 4k mnie nie interesują, ważne żeby gry śmigały na full detalach i opcjach graficznych w 1080p.

Na samego kompa (bez obudowy) nie zamierzam wydawać więcej niż 3400 zł.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2132 2017-06-05, 16:29(Ostatnia zmiana: 2017-06-05, 16:41)
Nie masz zamiaru naginać budżetu? Tylko do gier (procki) czy wielowątkowce też wchodzą do zakupu?

Zaraz coś Ci złożę, pod AMD i Intela. 8 Ramu starcza, ale w niektórych grach typu ten ghost recon widlands lub inne nowsze może dostawać zadyszki, ale to minimalnej.

Potrzebujesz tego SSDeka na gwałt, czy dasz radę bez niego?

Potrzebujesz ten napęd czy nie, bo wiesz 40 złoty robi różnicę w tym przypadku :F.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Nie masz zamiaru naginać budżetu? Tylko do gier (procki) czy wielowątkowce też wchodzą do zakupu?

Zaraz coś Ci złożę, pod AMD i Intela. 8 Ramu starcza, ale w niektórych grach typu ten ghost recon widlands lub inne nowsze może dostawać zadyszki, ale to minimalnej.

Potrzebujesz tego SSDeka na gwałt, czy dasz radę bez niego?

Powyżej 3400 nie chcę iść, jeszcze muszę monitor dokupić (mojego CRT'ka pod HDMI nie podłączę  :P)

Procek do gier.

SSD na gwałt.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2134 2017-06-05, 16:48(Ostatnia zmiana: 2017-06-05, 17:03)
Możesz kupić przejściówkę która robi ci z HDMI, DVI. Umiesz/Chcesz się babrać w podkręcanie procka czy nie, bo się boisz, że spalisz XD?

https://www.morele.net/inventory/info/5kkwOh/ Dobra na tym pójdzie ci wszystko na ultra, wytryski, erekcje graficzne itp. będziesz miał mile widziane. Sęk w tym, że dopłacasz 60 zł na lepszy procek, 16 GB i na SSD 256GB, anie 128GB. No i nie ma nagrywarki.

Problem może być tylko w niektórych grach w które skład wchodzi Wiesiek. Za ten budżet nie złożysz kompa dzięki któremu uruchomisz go ze wszystkim na full - anizotropy itp i inne gówna. Myślę, że wysokie bez anizotropów będzie Ci śmigało bez obaw w 60 fpsach stałych jak nie więcej.

A sry nie umiem czytać XD, zaraz odejmę ram i zmniejszę pojemność SSD i będzie git.

https://www.morele.net/inventory/info/AFHZLT/ dobra masz poprawkę, jest 3505 zł, od MSI dostaniesz Cashback do 460 zł, tylko musisz zarejestrować kartę i trochę poczekać. Jestem pewny, że z 100 zł dadzą na pewno.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Możesz kupić przejściówkę które robi ci z HDMI, DVI. Umiesz/Chcesz się babrać w podkręcanie procka czy nie, bo się boisz, że spalisz XD?

https://www.morele.net/inventory/info/5kkwOh/ Dobra na tym pójdzie ci wszystko na ultra, wytryski, erekcje graficzne itp. będziesz miał mile widziane. Sęk w tym, że dopłacasz 60 zł na lepszy procek, 16 GB i na SSD 256GB, anie 128GB. No i nie ma nagrywarki.

Nie umiem podkręcać i się też cykam, nie chcę się w to bawić.

Hmmmm nie wiem co do tych przejściówek... mój CRTek Philipsa mam jeszcze tak rok od mojej 1szej komunii... będzie miał tak na oko 12 lat, nic nie trwa wiecznie, najwyższy czas wymienić :)

Chuj z nagrywarką, za grosze jakąś dorwę.

Dzięki za propozycję zestawu Duke.

EDIT:
Hmmm twój zestaw podobny do alternatyw w moim podanym zestawie z PurePC widzę... Czyli możliwe że szmelcu tam nie podają?

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Te 8 GB ram chyba będzie za mało?
Tylko dla Battlefield 1. Dla większości gier spokojnie starczy.

@Duke Nukem - dysk SSD w zestawie za taką kwotę jest bez sensu. Rozumiem, fajnie go mieć. Ale jeśli chce kupić komputer z myślą o graniu, to lepiej skupić się na ogólnej wydajności, a nie krótszych ekranach ładowania. Poza tym, zapomniałeś o obudowie xD

Dorzuć stówę:
https://www.morele.net/inventory/info/XM76EO/

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2137 2017-06-05, 17:15(Ostatnia zmiana: 2017-06-05, 17:24)
Edit: @up Pisał, że obudowy nie potrzebuje jak i monitora. No i dałeś mu jeszcze płytę która potrzebuje updatu biosu. Chce na gwałt niech bierze, pisałeś że uzależnia trudno, przekona się o tym w swoim czasie :lol:.

Ooo mamo, Twój zestawik przezentuje się super, Dzięki wielkie Duke, bierem w ciemno.
EDIT: ok widzę że zmieniłeś.

Właśnie taki odjebałem komputer, że zapomniałem budżetu, ale tamten był odjechany w chuj, szczególnie, że ten SSDek był 2 razy większy. Teraz masz to samo tylko mówię 8GB, a nie 16 no i SSDek 128GB, a nie 256GB.

Różnica była i tak głównie z ramem i SSDekiem bo procek lepszy i tak masz teraz. Sęk w tym, że mówię Cashback do 460zł i odzyskasz co najmniej tą 100zł jak nie więcej. Jak masz te 3860 to bierz śmiało tamten, tylko miej szczęście i dostań 460zł i wyjdzie komputer za 3400zł.

Ludzie różnie piszą o tym cashbacku, ale wiele wypowiada się pozytywnie i cieszy się, że coś tam odzyskało. No i dodatkowo będziesz miał Rocket League który jest warty z 40-60zł.

Od razu uprzedzam, że pakowanie takich podzespołów do starej obudowy to zły pomysł. Chyba że myśli o otworzeniu smażalni.

Jak ma tą samą od 9 lat, to masz 100% rację, tak więc obudowę z twojego zestawu może śmiało brać.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Od razu uprzedzam, że pakowanie takich podzespołów do starej obudowy to zły pomysł. Chyba że myśli o otworzeniu smażalni.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Może namieszałem, ok wygląda to tak, zamierzam wydać:

3400 zł na same podzespoły (noooo stówka więcej jak na coś zabraknie nie zaboli xd)

Monitor + obudowa poza tymi 3400 zł - dorwę jakiś tani monitor '17 BenQ i jakąś tanią obudowę - obudowa zakładam max 150 zł, monitor 400-500 zł max.

Nic ze starego kompa nie przekładam, oddaję go w całości bracholowi - nvidia 9600 GT, 4gb DDR2 RAM, Phenom x4 9550 2,2 ghz i tak daje jeszcze sobie jakoś rady w tytuły pre-dx11 XD

0 użytkowników
Do góry