Kupujesz/Modernizujesz komputer? 781781 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 781781

Odpowiedzi 2308

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Chesterking, kupiłeś już ten zasilacz? Bo może mogę Ci tanio sprzedać Corsaira VS550 -  teraz zmieniłem bebeszki i trochę przestał mi wystarczać (restartuje piecyk na testach obciążeniowych jak mocno podkręcę procesor), ale trzyma się świetnie.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niedługo studia, dlatego muszę sobie kupić jakiegoś porządnego laptopa, który zastąpi starego kompa. Nie mam jakiś wymagań wielkich, bo nowa generacja gier mnie w ogóle nie interesuje(pomijając Wiedźmina 3). Mam około 3000zł, ale może dałoby się wyciągnąć troszkę więcej.

Potrzebuję przede wszystkim laptopa, który(najważniejsze od góry):
1. Przetrwa studia, albo i dłużej.
2. Uruchomi Wiedźmina 2 przy znośnej ilości fps. No i ogólnie na którym będą działać gry, nie tylko te z czasów drewnianych kart graficznych.
3. Będzie miał Windows 7 albo opcję downgradeu do siódemki.
4. Będzie miał kartę nvidia.
5. Nie będzie na nim crapware.

Najważniejsze to wytrzymałość i spec, bo chcemy z siostrą grać w jakieś nowsze gry, a ona ma gówniane lenovo z kartą intela, na którym nawet gothic się zacina. Do kart nvidia się przyzwyczaiłem i mają świetny panel do tuningu gier, ale ATI też ujdzie. Windows ważny, ale od biedy mogę sobie zainstalować pirata. Jeśli ktoś zna coś odpowiedniego, najlepiej sprawdzonego to piszcie. Tylko żadnego Lenovo, albo biedronkowych śmieci.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Well tu nic nie było, brat kupił kilka laptopów acera, i grało się dobrze, to jakiś czas temu.
prosz.
http://www.komputronik.pl/product/189089/Komputery/Laptopy/ASUS_K56CB_XO100H.html
na yt jest dużo testów na grach, downgrade-a nie zrobisz, wgrywasz startisback, i masz szybszy i wydajniejszy system.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na którym nie działa większość prostych dosowych programów, simsy jedynka i ogólnie bieda z nędzą. Nawet gothic to chujnia. : ( no trudno, zawsze pirata mogę wgrać. Dzięki. Jakieś jeszcze propozycje?

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, studiowałem troche czasu i lepiej nie znajdziesz, zresztą sam mi podsyłałeś jakieś ustawienia nvidii do goticzka, przy czym ta sama sytuacja jest przy w7, więc nie wiem na czym polega różnica między tymi systemami, nie licząc szybkości i wydajnośći. Jedyne co trzeba zrobić żeby było to to samo względem pracy to wgrać startisback, po czym w8 jest lepsiejszy :I
Zresztą windows oryginalny potrzebny ci będzie do serwisowania, a poza nim można intalować co wola.
Jak byś szukał w wyższej cenie, to tylko Lenovo, przy tych samych albo gorszych bebechach, lenovo ma przede wszystkim słabsze grafiki.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
ntvdm ma spierdolony kod, przez co część starych programow korzystajacych z command line nie działa jak trzeba. Spacer z Gothica się zacina i ogólnie trzeba motać przy ustawieniach by zaczął działać(nvidia workaround to gowno, nie rozumiem czemu ludzie dalej z tego korzystaja), simsy sie tna jak emo, podobnie wiele gier starszych. Działałem na windowsie 8.1 przez dwa tygodnie, potem usunąłem. To jest okropne. Straszny system. Do tego midi nie działa.

Ale pewnie jak bede chcial czegokolwiek to i tak bedzie tam windows 64-bitowy, wiec pewnie musze sie przyzwyczaic

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
8.1 to straszny system, nie wiem ile różni się od w8 w działaniu, ale zrób temu downgrade... :F

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders
Witam wszystkich chciałbym udoskonalić nieco swój sprzęt fakt kupiony po 300zł ale chciałbym go jeszcze trochę podrasować zanim kupię lepszy sprzęt :D
pewnie wielu z was stwierdzi że nie warto bo po co inwestować w sprzęt na którym i tak raczej nie pogram teraz w najnowsze bardziej wymagające gierki ale chciałbym chociaż pograć w wiedźmina 2 na średnich/wysokich detalach ale tak żeby rozgrywka była w miarę płynna sprzęt to:
Płyta Główna: asus m2n/m2n dh/m2n 1394 nforce 430
Zasilacz: Caution 350wat (przypuszczam że do wymiany ale poproszę o opinię kogoś kto zna tę markę lub pytanie do kogoś kto się ogólnie zna czy taki zasilacz będzie wystarczający)
Procesor: Amd athlon 64 x2 dual core 4000+ 2.1 ghz Planuję wymienić na Athlon 64 X2 6000+ 3ghz lub jak znajdę Athlon 64 X2 6400+3.2Ghz
Karta Graficzna: Geforce 9600gt 512mb Planuję wymienić na Gefrorce 9800gtx
Ram: 2gb planuje dokupić jeszcze 2gb
Karta dźwiękowa: creative labs ct5803 Planuję wymienić na creative sb audigy se 7.1 bo do obecnej nie ma wgl sterowników pod win7
Dysk:  Sata II 149Gb
Tak to właśnie rozplanowałem teraz pytanie do was czy wszystko będzie ze sobą kompatybilne i czy płyta główna i zasilacz wyrobią

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Ja bym oszczędził 300 zł na nowy. Bo są karty między, którymi tyle różnicy jest akurat.

Ja teraz kupuje windows 7, bo 8 mi nie odpowiada.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Serio update starego w twoim wypadku to jest czysta strata kasy.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders
Serio update starego w twoim wypadku to jest czysta strata kasy.
Serio jest aż taki słaby :D ? Wiedźmina 2 ogólnie odpalałem ale na niskich grałem więc myślę że jakbym go trochę podrasował to nie byłby wcale taki najgorszy chociaż nie ma go co też porównywać z teraźniejszymi komputerami :D

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
Potrzebuję porady. Jakiś czas temu sfajczyła mi się karta graficzna. GeForce GT645 4GB. Myślałem sobie że kupię taką samą, jednak nie widzę nigdzie takiej w sprzedaży (wtf?). Więc pozostaje mi tylko znaleźć inną kartę którą mógłbym zainstalować. Ma ktoś jakąś poradę? Cenowo tak do 500 zł. 

W tym kraju są zasady,
Ten kraj ma to w zwyczaju:
Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Lecz kiedy grają tego kraju hymn,
Ciągle jeszcze wstaje.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
GTX 750 Ti cena 500-600 zł

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
A jak ta karta ma się jakościowo? Chuj, oby Wiesiek 3 poszedł na ultra.. :P

I dzięki za radę. 

W tym kraju są zasady,
Ten kraj ma to w zwyczaju:
Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Lecz kiedy grają tego kraju hymn,
Ciągle jeszcze wstaje.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Hehe no wiesz, jeśli podobno na ultra chyba wiesiek ma mieć problemy na GTX 780Ti który jest prawie 4x mocniejszy od 750Ti to nie wiem.  :trollface: Martwiłbym się nawet czy by na low poszło. :P
Spoiler
Spoiler

Ja bym Ci polecał kupić coś używanego ale lepszego. :)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Za 500 zł ciężko kupić coś lepszego od 750ti  nawet używanego, nie mowie ze to nie możliwe, ale próbować można.
Wiesiek 3 na ultra, to raczej oscyluje ze karty od gtx760 w gore a radki to od 280x będą w stanie zagwarantować nam ultra hd duper super op

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Poleca ktoś jakąś dobrą do gier kartę graficzną 1-2 GB w miarę dobrej cenie?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zalezy co rozumiesz przez dobra cene, ale tu masz właśnie przykład gtx 750 ti ma 2gb ( karta z kategorii średnich+ ) cena nie przekracza 600 zł w sumie to z tego co widzę od 530-590
Wszystkie te najnowszej gry na obecna chwile na średnich/wysokich w hd można szaleć, to jaka będzie dobra w przypadku nowych gier okaże się jak się zacznie nowy rok finansowy czyli od września, wszystkie nowe gry pisane tylko pod next geny i pc zweryfikują na nowa większość kart

AC:Unity, GTA 5, Wiesiek 3 jak podadzą do jednej z nich wymagania to będzie wiadomo czego ogólnie spodziewać się od reszty gier pisanych tylko pod next geny i PC

Ogólnie zawsze zacznij od pytania w co chcesz grac teraz bądź w najbliższej przyszłości, czyt. rok 2015

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1458 2014-08-17, 08:45(Ostatnia zmiana: 2014-08-17, 11:00)
kartę graficzną 1-2 GB
nie, nie, nie. Tak się nie patrzy. Pamięć w karcie graficznej to rzecz, która interesuje Cię najmniej, jest na samym końcu. A, i i tak nie znajdziesz w tym momencie nowszej karty z mniej niż gigabajtem pamięci.
Czym jest dobra cena? Za 900 złotych można kupić na allegro radka 290, który jest naprawdę potężny. Ja, z racji że z radeonów korzystać raczej nie powinienem (używam głównie linuxa, a tu radeonowy sterownik zasysa jeszcze mocniej niż windowsowy który również umie się czasem sypnąć) kupiłem ostatnio za 800 złotych gtxa770, który maksuje wszystkie nowe gry w fullhd i 60fps (no, poza paskudnie zoptymalizowanymi grami jak watch dogs, ale i tu mam zawsze ponad 30fps nawet z e3 modem, 60 we wnętrzach budynków).

A za 500 możesz mieć 270 albo gtxa750ti, acz w nvidiach może warto spojrzeć w starsze modele, jeśli masz dobry zasilacz.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Ogólnie wygląda to tak, że na tych nowszych częściach się nie znam. Nie interesowałem się tym, gdy miałem kompa z epoki kamienia łupanego. Teraz przejdę do rzeczy. Moje wymagania nie są duże. Potrzebuję karty, która sobie poradzi ze Skyrimem, NFS The Run, Wieśkiem 2, Battlefield 3, który może być na niskich detalach. Battlefield 3 to gra, w której trzeba się skupić na strzelaniu, a nie podziwianiu trawy i kamieni. Zasilacz w moim kompie ma 350 W. A w starym kompie, co jest nienormalne, jest 400 W, więc w każdej chwili mogę go przełożyć o ile nie będzie żadnych komplikacji.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

0 użytkowników
Do góry