Kupujesz/Modernizujesz komputer? 698225 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 698225

Odpowiedzi 2308

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Jeślinie jesteś audiofilem a lubisz dobre brzmienie wybierz 5.1

absurd

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Jeślinie jesteś audiofilem a lubisz dobre brzmienie wybierz 5.1 tylko zworc uwage ze musisz miec przestrzen na ich rozlokowanie.

A dużo tej przestrzeni trzeba mieć? Bo mam malutki pokoik(później podam w metrach kwadratowych). A audiofilem nie jestem.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#402 2009-08-27, 17:07(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 17:10)
jako totalna alternatywa, możesz zaszaleć wcale nie tak bardzo i kupić sobie jedną z niedrogich stacji graficznych z profesjonalną kartą quadro. nikt ci nie podskoczy, nawet kyro :D
http://allegro.pl/item717416775_dell_preci...0gb_fx4500.html

...rzeczy to dysk twardy bo to wbrew pozorom jest przydatne...

ja mam 2tb w kompie i zużywam jakieś 60-80%.

Cytat: eto link=topic=1473.msg62976#msg62972 date=Aug 27 2009, 04:06 PM\'
A audiofilem nie jestem.

to spraw sobie solidne słuchawki.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#403 2009-08-27, 17:12(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 17:16)
przede wszystkim jak ktoś jest audiofilem to nie kupuje masówki creashitu, który od 8 lat sprzedaje te same produkty (odtwarzacze, głośniki itd) różniące się jedynie wyglądem tak aby móc podbijać cenę. Nie kupuje również jakichś dziadowych satelitek bo nie tędy droga.
Sprzęt do nazwijmy to "profesjonalnego" słuchania muzyki zaczyna się od tysiąca zł w górę i bynajmniej nie są to zestawy 5.1.
jak mówiłem - jeśli ktoś chce mieć porządną jakość dźwięku za niewygórowaną cenę niech poszuka dobrych głośników 2.0 ew. 2.1 a nie satelitek z pierdylionem wyświetlaczy, odtwarzaczy i pilotów. to sprzęt do lansu  a nie jakości, za takie pieniądze.

a tak w ogóle to pierdol komputer, kup m4 i zostań ninją.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie mogę narzekać na moje głośniki 5.1 od Creativa. Może dlatego, że nie wiem, jaka jest DOBRA jakość dźwięku i to, co wydobywa się z tego sprzętu, wydaje mi się w wysokiej jakości.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
a tak w ogóle to pierdol komputer, kup m4 i zostań ninją.

W młodszym wieku miałem takie marzenie, jednak ten plan się nie udał, niestety.

Mój pokój ma(tylko się nie śmiejcie)... 8,5 m2 :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#406 2009-08-27, 17:39(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 17:39)
Mój pokój ma(tylko się nie śmiejcie)... 8,5 m2 biggrin.gif

A z czego tu się śmiać? normalne pomieszczenie w bloku. ludzie na powierzchniach jak twój pokój mieszkają całymi rodzinami. nie widzę tu powodu do śmiechy.

a mówiąc m4 nie miałem bynajmniej na myśli shermana...

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
jako totalna alternatywa, możesz zaszaleć wcale nie tak bardzo i kupić sobie jedną z niedrogich stacji graficznych z profesjonalną kartą quadro.
i jeszcze dokup procesor Tesla, będziesz mógł prowadzić obliczenia naukowe, skomplikowane symulacje... nawet do stu razy szybciej niż na CPU.
http://www.nvidia.pl/object/tesla_c1060_pl.html

Kazzmir
  • Gość

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
No wyglądają zacnie i pewnie będą lepszym wyborem niż pierdylion satelitek za taką cene ale... cholera wie co to za firma.

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

#410 2009-08-27, 18:10(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 18:14)
A co myślicie o takim konfigu:

proc:  AMD Phenom II X4 945 3,0Ghz ofc oem i chłodziwo dobieram sam,
grafa: Radeon HD 4870 2GB (chyba ze lepszy jest HD4890 nawet jesli 1GB pamieci?)
mobo: znalazłem jakiegos asuska LINK, ale w plytach jestem kompletnie nie w temacie. nie chce najdrozszej, ale zeby miala pewien potencjal do podkrecania
ram: 4GB patriot PC3-12800 (1600mhz)
zasiłka chiefteca 600W, chyba ze zmienie zdanie po drodze
HDD: najmniejszy mozliwy z najszybszych ;(  nie chce nawet 500GB, ja sie w swoim 40GB mieszcze bez tragicznych problemow. wazna jest predkosc, zebym mogl szybko usuwac i przenosic dane :D
obudowa najtansza mozliwa (moze byc glosna, wazne, ze tu tne koszty ;( )
monitor: WIEEELKA ZAGADKA. tani, ale jakosc w miarę (mam wyjatkowo slaby zmysl estetyczny wiec nie potrzebuje TU wybajerzonego. rozmiar 19")

prosze o opinie i pomoc w wyborze brakujacych elementow. nie jestem straszliwie ograniczony finansowo, ale chce przyciac po kosztach, bo i tak ten zestaw kosztuje 4tysie już. a chce przyciac np na procku jesli nie odczuje w grach tego, ewentualnie na mobo, ale juz taktowanie pamieci ram musi byc takie samo).

to komp na studia, żebym sie nie nudzil x)  sprzęt grający zabieram z domu, a karte dzwiekowa dobiore bez pomocy, wiec tu mi nic nie musicie sugerowac - oszczednosc klawiatury :P  )

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Ja myślę, że cztery rdzenie to na dzisiejsze czasy za dużo. I tak nic Ci nie wykorzysta z tego. Ramy 4 giga też nieco za dużo. Powinny wystarczyć dwa, ewentualnie trzy. Zresztą się na tym nie znam. To tyle z mojej strony.

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

#412 2009-08-27, 18:50(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 18:56)
HDD: najmniejszy mozliwy z najszybszych ;(  nie chce nawet 500GB, ja sie w swoim 40GB mieszcze bez tragicznych problemow. wazna jest predkosc, zebym mogl szybko usuwac i przenosic dane ;(
obudowa najtansza mozliwa (moze byc glosna, wazne, ze tu tne koszty :P )
monitor: WIEEELKA ZAGADKA. tani, ale jakosc w miarę (mam wyjatkowo slaby zmysl estetyczny wiec nie potrzebuje TU wybajerzonego. rozmiar 19")

dysk będzie najsłabszym ogniwem. wolny i mały gówniany dysk osłabi całą konfigurację. jak dla mnie ta konfiguracja jest zaprzeczeniem zdrowego rozsądku no chyba że masz nadmiar kasy to wtedy taki gest łatwo zrozumieć, ja też jeżdzę na wypasionym rowerze a nie muszę  :D  

nadal monitor benq polecam :D  w tej cenie nie znajdziesz niczego co ma full hd i taką jakość wykonania i wyświetlanego obrazu.

Cytat: eto link=topic=1473.msg62993#msg62991 date=Aug 27 2009, 05:31 PM\'
Ja myślę, że cztery rdzenie to na dzisiejsze czasy za dużo. I tak nic Ci nie wykorzysta z tego. Ramy 4 giga też nieco za dużo. Powinny wystarczyć dwa, ewentualnie trzy. Zresztą się na tym nie znam. To tyle z mojej strony.

do grafiki 4gb ramu się jednak przydaje, mam w pracy 4 rdzenie na intelu xeona i w sumie są zbędne bo i tak mało co renderuję w pracy a tak naprawdę to do tego ograniczają się te wszystkie rdzenie. dlatego 2 rdzenie to w tej chwili i tak jedyny wybór i poprostu najlepszy bo najtańszy.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#413 2009-08-27, 18:59(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 19:01)
Triple ja też miałem 40 giga i jako tako wystarczał choć czasami trzeba było zrezygnować z kilkunastu albumów czy filmów. zważ na to, że obecnie gry, filmy czy inne dobra zajmują bardzo wiele - gta4: 16mb. ja sobie wziąłem dysk 250mb z większym cache choć i taka ilość była dla mnie abstrakcją. Mimo, że te 70/90 giga średnio zawsze zostaje w zanadrzu to i tak trochę żałuje że nie kupiłem 500gb, dla większego komfortu pracy. Warto to uwzględnić przy przesiadce ze skansenu do penthouse nawet jeśli nam się wydaje, że nie potrzebujemy takiej przestrzeni na dane.

Ramy 4 giga też nieco za dużo. Powinny wystarczyć dwa, ewentualnie trzy. Zresztą się na tym nie znam. To tyle z mojej strony.

ramy jak już lepiej brać parami bo jest to wydajniejsze. lepiej 2gb - 2gb niż 2gb - 1gb szczególnie, że kości ram na tle innych komponentów nie są jakoś szczególnie drogie.

Kazzmir
  • Gość
w ciągu ostatnich 3 lat kupiłem 3 dyski, wymieniając starą 250gb na 2x500 i 1000. jak mi zaczynało brakować miejsca poprostu dokupywałem dysk.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
pytanie: czy jak mam nowy dysk 250gb 30mb cache podłączany na ten czerwony wąski kabelek i czy jak podłącze do kompa stary dysk 40gb podłączany na taśmą to czy będzie to rozsądne i nie odbije się na szybkości działania drugiego dysku/całego kompa?

Kazzmir
  • Gość
jeżeli 40 nie będzie systemowa a np zapasowa, jako magazyn to nie powinno. o system tylko chodzi. tak wogóle to niedawno mi systemowy dysk padł w pracy, stosunkowo nowy dysk, bo około 1.5 roku seagate cheetach, 15k obrotów, 146GB. wypas straszny a jednak wadliwy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
z profesjonalną kartą quadro. nikt ci nie podskoczy, nawet kyro ;(
Weź mnie nie dobijaj :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

#418 2009-08-27, 19:19(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 20:18)
dysk będzie najsłabszym ogniwem. wolny i mały gówniany dysk osłabi całą konfigurację.
halo, kazzmir - pisałem najmniejszy Z NAJSZYBSZYCH!. po prostu, jeśli będą dostępne równie szybkie 500GB i 1TB to wybieram połówkę terabajta. Nie orientuję się również na tym polu. Co mi polecicie?

i druga sprawa: procesor może być dwurdzeniowy. wybrałem cztero, żeby podstawka była AM3, żeby była możliwość upgrade'u w razie potrzeby. jeśli istnieje dwurdzeniowy na AM3, to oświećcie mnie. a co do MoBo, obowiązkowo, żeby była możliwość wsadzenia pamiątek z taktowaniem 1600mhz! istnieje taka? (gdyby nie bylo dwurdzeniowych na am3 i musialbym wziac ze starsza podstawka. i czy wtedy mialbym pamiątki na 1600)

doczytałem- są procki dwurdzeniowe na AM3. A może zaryzykuję 3rdzeniowca i uda mi sie odblokować czwarty? Renderuję dużo muzyki, na tym sprzęcie, jak już uporam się z ogromnymi przycinkami w trakcie tworzenia, to na koniec rezerwuję 15 minut na wyrenderowanie się do mp3. Dlatego nie byłoby aż takim błędem wzięcie więcej niż dwóch rdzeni. Chyba, że dwu- też sobie bez problemu poradzi... Które dwurdzeniowce dobrze się podkręcają?

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Co do głośników, ja mam te > http://www.allegro.pl/item722704093_glosni...00_wawa_fv.html
kilka lat i jestem bardzo zadowolony :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry