Kupujesz/Modernizujesz komputer? 790263 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 790263

Odpowiedzi 2308

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
To samo ale z aftermarketu?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
http://www.morele.net/koszyk/
Jakieś uwagi co do tego zestawu?

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Jakiego zestawu?

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Morele. Komputronik jest drogi, jak ktoś lubi przepłacać to polecam go.

Zalezy co sie sklada. Mój zestaw na morele kosztowal 5800zł, podczas gdy na komputroniku ten sam zestaw kosztowalby 150zł taniej, czego sie dowiedzialem juz po zlozeniu zestawu :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Morele. Komputronik jest drogi, jak ktoś lubi przepłacać to polecam go.

Zalezy co sie sklada. Mój zestaw na morele kosztowal 5800zł, podczas gdy na komputroniku ten sam zestaw kosztowalby 150zł taniej, czego sie dowiedzialem juz po zlozeniu zestawu :P

A gdzie kupowałeś, w sklepie u nich, czy w internecie? Możliwe, że w necie jest jakoś taniej, ale ogólnie sklepy internetowe niestety mają przewagę nad tradycyjnymi. Jak ktoś nie boi się kupować przez internet to z reguły jest zawsze taniej, tylko problem jest z realizacją gwarancji itp. Bo do sklepu zawsze można zanieść, a koszt wysyłki sprzętu gwarancja raczej nie wlicza.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
15 zł za paczke albo jak ja wole 25zł za kuriera to raczej niewielki koszt xD

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
W stosunku do ceny komputera to na pewno grosze, ale w sumie jak zamawiasz np. oddzielnie obudowę, zasilacz itd to po 20 zł wychodzi całkiem dużo. Ja miałem takie szczęście jak kupowałem kartę do wieśka, że w cenie miałem właśnie Wiedźmina, darmową wysyłkę, i jakąś inną grę jeszcze, także ogólnie propsuje morele, aczkolwiek, zawsze można szukać dalej w sklepach zagranicznych i łapać jakieś ciekawe oferty.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jakiego zestawu?
Sorry z netem jakieś problemy mam :/.

Post połączony: 2016-01-06, 16:18
Procesor: Intel Core i5 - 4460
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 960 OC, 4GB GDDR5 (rozważam model z 2GB)
Płyta główna: Asrock B85M-DGS
RAM: Crucial Balistix DDR3 2x4GB
Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500 W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M25/ Zalman Z3 plus

1)Chodziło mi o ten zestaw. Opłaca się w nim coś zmienić? Oczywiście nie przekraczając budżetu zanadto.
2)Nie uwzględniłem napędu oraz dysku, ponieważ posiadam już takowe.

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zestaw ok, ale możesz się też zastanowić nad R9 380, który w większości gier wypada lepiej. Pobiera znacznie więcej energii, co jest udręką obecnych Radeonów, ale zasilacz sobie poradzi, zwłaszcza, że nie zamierzasz się bawić w OC procesora. Najlepszy wybór to Sapphire, a od MSI trzymaj się z daleka.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Niestety zależy mi, aby sprzęt pobierał jak najmniej energii :/  Dlatego kartę zostawię (2GB i tak mi starczy, a oszczędzę troszkę :D)
Zastanawiam się, czy ta obudowa: http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-usb3-0-biala-z3-plus-white-609357/ będzie
w porządku, czy zamiast niej lepiej wybrać jakąś tańszą.

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jest ok. Ludzie narzekają na nią czasem, ponieważ blachy do najmocniejszych nie należą, ale jeśli nie masz zamiaru rzucać jej po pokoju, to nie masz się czym martwić.
2GB i tak mi starczy, a oszczędzę troszkę
W przypadku poboru energii nie ma tu praktycznie żadnej różnicy. Coraz to nowsze gry wymagają więcej pamięci, jeśli będziesz chciał grać na wysokich ustawieniach, a te 2GB szybko zostaną wtedy zapełnione.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ostatecznie zdecydowałem się zakupić ten zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/5PKtZA/
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Witam
Otóż właśnie co dostałem od NVIDII nowiutką kartę graficzną GTX 980Ti (model referencyjny). Oczywiście mówię poważnie. :)

No i sprawa jest taka, że jak na razie troszkę boję się ją podłączyć pod obecny sprzęt:

AMD X8 FX-8320 3,5GHz - 4,2GHz
8GB Patriot Viper 3 DDR3 2133MHz CL11 XMP
ASROCK 970 PRO3 USB3.0 Unlocked
Zasilacz: CHIEFTEC 650W GPS-650A8 BOX
Obecna grafa: Gigabyte Radeon HD7970

Czytałem, że zasilacz musi mieć minimum 600W (mój obecny Radek wymaga min. 550W i chodzi idealnie na tym sprzęcie/zasilaczu). Widziałem, że również zasilanie wymaga 8+6pin tak samo jak w tym Radku.
No i oto jest pytanie - Czy obecny zasilacz starczy na tego potwora i mogę spokojnie go podłączyć bez ryzyka?

Pozdrawiam i liczę na pomoc kogoś, kto się zna. :)

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
552W na linii 12V, czyli spokojnie starczy. Będziesz miał jeszcze ok. 150W w zapasie pod obciążeniem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Używałem Corsaira VS550 z podkręconym 8320 i 770. Nic strasznego się nie działo.

A, i najważniejsze: 980ti ma mniejszy pobór mocy niż Twój obecny 7970 :F

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Dobra, dzięki za pomoc. Podłączyłem tego GTXa i jak na razie wszystko śmiga idealnie, wreszcie mogę poczuć te 60fps w Wieśku 3. :D

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
8 mld tranzystorów!

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

ChristopherTP

ChristopherTP

Użytkownicy
posty1
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Wracając jeszcze do postów wyżej: sam zakupiłem kiedyś zalmana z-3 plus (rekomendacje wielu użytkowników), a następnie wymieniłem go na niewiele droższego korsarza carbide 200. Jak się okazuje w zalmanie nie tylko blachy nie są elegancko spasowane, ale również przy ponownej instalacji MOBO okazuje się, że kołki dystansowe nie trzymają się już "pleców".

Gepsiu

Gepsiu

Użytkownicy
chicken <3
posty233
Propsy51
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • chicken <3

Btw. Jezeli chcecie plynnie grac w Wieska, a zalezy Wam na grafice, to ustawienia graficze + rozdziałke dajcie na fulla, a przesuncie tylko pasek fps na 30. Gra chodzi plynnie i zmiany sa nieodczowalne. Polecam.

cip cip cip Kukuryku cip cip cip

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster

Btw. Jezeli chcecie plynnie grac w Wieska, a zalezy Wam na grafice, to ustawienia graficze + rozdziałke dajcie na fulla, a przesuncie tylko pasek fps na 30. Gra chodzi plynnie i zmiany sa nieodczowalne. Polecam.
Bzdury.
Mam możliwość grania na full, na locku 30fps z użyciem grafy około 50% lub na 60fps - wtedy gpu pracuje średnio na 90%. Mimo to wybrałem tą drugą opcję, ponieważ jednak dość wyraźnie czuć tą różnicę miedzy 30 a 60 klatek.

0 użytkowników
Do góry