Kupujesz/Modernizujesz komputer? 785204 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 785204

Odpowiedzi 2308

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Outlander z tego co czytałem/słyszałem to w niektórych przypadkach się da. Wiem Splash, że lapki nie są stworzone do gier wymagających ale od czasu do czasu chciałbym pyknąć, chodź i tak większość czasu zabiera mi Crusaider Kings 2.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z procesorami nie wiem prawdę mówiąc, ale kartę graficzną da się jak najbardziej wymienić. 

gothic1210
  • Gość
Ale w APU GPU jest zintegrowana z procesorem CPU. Taki laptop chyba  musiałby mieć wtedy slot na osobne GPU.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W laptopach nie wymienia się procesorów i kart graficznych.
Da się, zależy od laptopa.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio

chicken
RaveN Studio

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1704 2015-03-28, 19:06(Ostatnia zmiana: 2015-03-29, 11:48)
Ja gram na laptopie i mogę komuś, coś odsmażyć  :cool:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Outlander, ja tam w swoim lapku procek apgrejdowałem - spoko było, wyjąłem, wsadziłem nowy, śmiga aż miło. A APU mają gpu zintegrowane w samym procesorze, więc jeśli nie jest lutowany - czemu by nie. Naturalnie wydajność chłodzenia i kompatybilność z prockiem w biosie to inne bajki, ale fakt faktem jest całkowicie prawdopodobnym że da się to zrobić.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jutro go rozbiore i zobacze czy ma jakiś wolny slot i czy procek nie jest lutowany XD

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Po co? Sprawdź w Internecie, wyszukaj zdjęcie płyty głównej swojego laptopa.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Nie ma nigdzie opisu płyty głownej.

Szulwik

Szulwik

Użytkownicy
posty781
Propsy92
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ile może być warta karta graficzna GeForce 9800 Gt 1Gb. I czy po jej sprzedaży, dałbym radę znaleźć coś o mniej więcej takich samych parametrach (tylko żeby nie były dużo gorsze), ale obsługującego dx 11. Ogólna specyfikacja (bez karty):
Intel core 2 Quad,  4gb ramy DDR2 , MSI p43t-c51 zasilacz 500w

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
9800GT kupisz tylko używaną za 50-100 zł. Lepiej będzie zainwestować w coś znacznie lepszego. Jeśli ten twój zasilacz to naprawdę zasilacz, a nie coś co go tylko udaje, lepiej będzie dołożyć kolejną stówę i kupić znacznie lepszego GTX 460, a może i nawet GTX 560.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Szulwik

Szulwik

Użytkownicy
posty781
Propsy92
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale ja mam 9800 gt, i chce ją opylić, bo się okazało iż nie obsługuje dx11. Patrzyłem na allegro, ale tam są tylko karty 518 mb, a ja mam 1GB. I chce wymienić na coś co ogarnie dx 11, bo chce w gothica z modem dx 11 pograć :D

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
GTX 560 to minimum na dzisiejsze czasy jeśli chodzi o GTXy. Obsługa DX11, 1 GB pamięci. Jak już mówiłem, jeśli twój zasilacz to prawdziwy zasilacz, możesz ją brać, bo zalecana moc zasilacza do niej, to min. 450W. Używana to jakieś 150-250 zł.

Szulwik

Szulwik

Użytkownicy
posty781
Propsy92
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zasilacz to jakiś no-name.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Ale ja mam 9800 gt, i chce ją opylić, bo się okazało iż nie obsługuje dx11. Patrzyłem na allegro, ale tam są tylko karty 518 mb, a ja mam 1GB. I chce wymienić na coś co ogarnie dx 11, bo chce w gothica z modem dx 11 pograć :D
Hehe. Co się dzieje z tym światem, że 2015 roku trzeba wymieniać bebechy w komputerze, żeby odpalić gierkę z 2002 roku :D

Jeśli zasilacz to noname, to wypadałoby go wymienić. Podsyłam ci tu kilka fajnych zasilaczy w fajnych cenach:
http://allegro.pl/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-pfc-80-2l-d2d-i5110789645.html
http://allegro.pl/tacens-radix-eco-500w-nowy-zasilacz-z-gwarancja-i5231401870.html
http://allegro.pl/corsair-cx500-500w-80-bronze-12cm-fan-2x6-2pin-i5221846050.html

Szulwik

Szulwik

Użytkownicy
posty781
Propsy92
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No to tylko dobrze świadczy o moderach, że takie dobre mody graficzne robią :D

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Kolega ma problem z kartą AMD R7 200. Kupił ją dopiero i po jakichś pięciu minutach grania ma czarny ekran, gra się minimalizuje i pojawia się komunikat: Sterownik ekranu AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność.
System Windows 7 64-bitowy i sterowniki AMD Catalyst, z którymi podobno bywają problemy. Szukam na necie rozwiązania, ale tutejsza pomoc też się przyda.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
VPU recover się pojawia ?

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie, ale chyba znaleźliśmy przyczynę - uszkodzony kabel zasilacza.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

0 użytkowników
Do góry