Kupujesz/Modernizujesz komputer? 784318 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 784318

Odpowiedzi 2308

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeden daje jakieś gole, drugi ranking gpu benchmark.pl w którym poza dwiema grami prawie nic nie ma :F

http://www.guru3d.com/articles-pages/msi-geforce-gtx-960-gaming-oc-review,14.html

Proszę. Dużo gier do wyboru w zakładkach z testem, dużo kart wytestowanych i rozpisanych.
7970 jest w niektórych grach lepszy od 960, w niektórych porównywalny. Tak czy siak: okazuje się że 960 to porażka i dobrze halk że kupiłeś cokolwiek innego.
nawet jeśli to radeon :F

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
A ja mam takie pytanie z innej beczki, znalazłem na necie to:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/inno3d-geforce-gtx-960-oc-ultra-zapowiedz-karta-4gb-pamieci-wideo.html
Czy ilość pamięci ram w karcie znacząco wpływa na ogólną wydajność?  

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
"Moc obliczeniowa" liczy Ci róznorakie tam szejdery i inne mądre rzeczy. Ilość pamięci to zupełnie co innego: za mało pamięci = musisz ustawić tekstury niższej jakości. W dużym uproszczeniu to tyle, nic więcej - framerate zależy tylko od rdzenia, zbyt mała ilość pamięci karty graficznej może skutkować w przywieszkach co kilka sekund (ale jak pisałem, łatwo to naprawić: ustawiasz tekstury na jakiś tam low/medium).

tldr/pomieszałem: w ogóle nie wpływa na ogólną wydajność w grach. Tylko na jakość tekstur.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Ale lipa - tak jak myślałem. Nie kupuje jednak tej karty.

Możecie mi polecić jakąś dobrą kartę graficzną tak do 1200 zł?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Za 1200 możesz już trafić niszczącego system gtxa970. Jest świetny, naprawdę, chociaż poczytaj dokładnie o nim w internecie - ponoć ostatnio odkryto bug uniemożliwiający używanie więcej niż 3,5GB pamięci (to może crashować wymagające gry, acz wcale nie musi, nie mam tej karty więc się nie znam)

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
No nie wiem, ceny zaczynają się od 1400 zł, ale jak na taką cenę to jest zajebisty, zastanowię się...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Podobnie wydajny, nieco słabszy ii nowy od ~1200 jest 780. Ale w serii 9xx nvidia dodała parę pierdółków (cóż, w sumie to to cała nowa architektura), ja bym dorzucił te dwie stówki - jak już wydajesz 1200 na kartę, to chyba kupujesz ją na długo, a w takim przypadku zawsze lepiej dorzucić.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Raptem masz 3 opcje

Gtx780 duzo nie odstaje od 970
Gtx 970 ale ceny sa jednak od 1400 :P
Zas u czerwonych jedyna opcja rozsadna to R9 280x :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
xD Na razie mam 900 zł, ale do maja myślę że uzbieram i wyjdzie na styk :D W sumie jeszcze sporo czasu. Zkirtaem, myślę że masz rację, dołożę trochę kasy i kartą starczy na długi czas. Poza tym zestawienie wydajności do ceny wydaję się być korzystne.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Do maja ceny moga spasc :P ale wybranie GTX 970 to w sumie najlepsza opcja z dostepnych :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Z cyklu dla ubogich.
Opyla się GTX650 za 150zł(od znajomka)? Jak ta karta pracuje?W porównaniu do mojego radka 4850 będzie pewnie w ciul różnica. Grał ostatnio na tej karcie w Dragon Age 3.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Przeciętna cena używanej to 300 zł, więc się opłaca. Oczywiście jeśli dostaniesz także pudełko i resztę pierdół.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Pudełko pewnie będzie. Mówisz,że 300zł to przeciętna cena? To GTX 650 zwykła wersja, nie 2gb ani TI. Teraz sprawdziłem ceny i nie wiem czy jest to taka wielka okazja. Chyba, że się mylę.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Co myślicie o takim nisko budżetowcu?
- Intel Pentium G3258
- MSI B85M-E45
- Corsair VS450
- Gigabyte GTX 660

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Problem jest taki ze to sa 2 rdzenie :P

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Ta, ale cena czterech rdzeni jest znacznie wyższa. Wybrałem G3258 ze względu na overclocking. Podkręciłbym go do 4 GHz i miałbym spokój. W takim połączeniu można wyciągnąć sporo fpsów na wysokich na nowych tytułach. Weźmy jeszcze pod uwagę mój monitor 1680x1050, na którego zmianę nie spieszy mi się i to, że jeszcze nie grałem w starsze tytuły, bo moja obecna karta to kalectwo :F Mafia 2 na najniższych wyciąga 16-23 fpsów.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Wiadomo mowie o tym dlatego ze to co był oz FC4 to akcja ubisoftu ofc, to dało sie obejść ale coraz więcej gierek ma już w minimum te 4 rdzenie i to już będzie się stawało norma ze na 2 rdzeniówkach gry nie będą się chciały odpalić, ile się da tyle będą próbować to obejść ale zawsze są granice.

Z interesujacych ciebie gierke zazncze ze GTA 5 wymaga minumm tych 4 rdzenie, moze sie będzie dało odpalić na 2 a moze bedzie jak z FC4 czarny ekran i lipa pozyjemy zobaczymy sie w marcu okaze :P

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Z tego co wyczytałem to powstały już jakieś fixy do FC4.
I tak zanim zagram w FC4, musiałbym zagrać w FC2 i FC3 :F Lista do nadrobienia : Skyrim na ultra, a nie na low. BF3, BF4, CoD-y, Crysisy, Gridy, Riseny, NFS-y, Dark Soulsy, The Crew, Assassiny, Wiedźminy (może trzecią część na medium dźwignie :F). Do tego czasu powinna uzbierać się kasa na jakiegoś Core i5 :ok:

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Z tego co wyczytałem to powstały już jakieś fixy do FC4.
I tak zanim zagram w FC4, musiałbym zagrać w FC2 i FC3 :F Lista do nadrobienia : Skyrim na ultra, a nie na low. BF3, BF4, CoD-y, Crysisy, Gridy, Riseny, NFS-y, Dark Soulsy, The Crew, Assassiny, Wiedźminy (może trzecią część na medium dźwignie :F). Do tego czasu powinna uzbierać się kasa na jakiegoś Core i5 :ok:

Czemu nie FC1? :|

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Bo już dawno go wielokrotnie przeszedłem :|

0 użytkowników
Do góry