Kupujesz/Modernizujesz komputer? 793060 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 793060

Odpowiedzi 2308

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
No to w pizdu z tym planem :D Ten kosztowal 2 tys zł, nie ma mozliwosci zamówienia innych czesci gdyż kompa dostaje gotowego, a znowu jakbym mial skladac kompa ktory mi posluzy pare lat w przod to by mnie wynioslo 6 tys zł.

No chyba, ze jednak sprawdzi sie sytuacja z robotą za granicą, wtedy sobie kupie kompa o wieeeeele lepszego, ale narazie nic nie mowie, zeby nie psioczyc.

Dzieki za pomoc.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
620 wziąłbym ja dla pewności. Ale chodzi bardziej o to że jakaś nieznana firma. Potwierdzone dobre zasilacze:
  • Seasonic (all)
  • XFX (all)
  • Antec (Earthwatts series, Neo Eco series, HCG series, True Power New series)
  • Corsair (TX-V2 series, HX series, AX series)
  • Silverstone (Strider Plus series, Strider Gold series, Zeus series)
  • Cooler Master (Silent Pro Gold series)
  • Rosewill (Capstone series)

skopiowane z logical increments.

Generalnie nigdy nie patrz na żadne gotowce. Tylko zbuduj sam. Wpierdalają zawsze najwyższe cyferki i najgorsze gówno pod względem jakości.

Post połączony: 2014-06-10, 16:22
No to w pizdu z tym planem Ten kosztowal 2 tys zł, nie ma mozliwosci zamówienia innych czesci gdyż kompa dostaje gotowego, a znowu jakbym mial skladac kompa ktory mi posluzy pare lat w przod to by mnie wynioslo 6 tys zł.
6 tysięcy chyba jak kupujesz właśnie gotowce. Powtarzam nie bądź frajerem i zbuduj sam jeśli chcesz jakość. Mnie mój kosztował 2800 rok temu i wątpie żebym miał narzekać przez następne 10 lat (czyba że chodzi o mody, caveman 2 cosmos zawiera zdecydowanie za dużo mocy nieważne jak silny masz komputer :D)

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Werewolf, ja ci polecam trochę zarobić i kupić mocniejszego. Według mojej opinii.

Po za tym piszę 6 rdzeni 4,1 ghz ale tylko w papierze mocny. Polecam kupić intela. Ten proc jest porównywalny z jedną z słabszych jednostek 4 rdzeniowych i5(ale nie słabych). To jest dobry proc, ale nie tak jak piszą, Karte ja bym kupił GTx 760. Dużo droższa nie będzie a na pewno będzie lepsza.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Werewolf, dobry patent to sprzedać swoje stare pudło, jak masz w super stanie to może dostaniesz coś miedzy 300-500 zeta, zaoszczędzić tak jeszcze z 1k i kupić już dobry sprzęcik wiadomo żeby zaoszczędzić musi być z czego

Tu trafiłeś w sedno komp który ma posłużyć 5-6lat max kosztuje obecnie 6k wiem to z doświadczenia.

Dobry sprzęt który starczy na najbliższe lata zaczyna się od 3-3,5k oczywiście jest to sprzęt który spełnia obecne standardy.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Aktualnie, nowe modecomy nie są takie złe.
Czasami.

No, jak lubisz loterię to możesz śmiało próbować, u mnie modecom przeżył jednego chiefteca. W tym momencie mam taniego Corsaira*, polecam, napięcia trzymają pięknie, a marka jest ogólnie bardzo polecana.

Co do doboru ogółem, polecam: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
I wziąć nieco mocniejszy niż pokazują. Tylko markowy, zasilacze china-powah 500w istnieją tylko w dwóch wersjach, wersji która ma tak naprawdę dwukrotnie mniej mocy i wersji, która po podłączeniu się detonuje.

* - tego http://allegro.pl/zasilacz-corsair-vs-550w-atx-120mm-eu-fv-gw-36m-i4308336745.html

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Tu trafiłeś w sedno komp który ma posłużyć 5-6lat max kosztuje obecnie 6k wiem to z doświadczenia.

Dobry sprzęt który starczy na najbliższe lata zaczyna się od 3-3,5k oczywiście jest to sprzęt który spełnia obecne standardy.
Gówno prawda. Bardzo gówno prawda. Naprawdę bardzo bardzo gówno prawda. Chyba 6k ale rubli. Za dużo pieniędzy macie i musicie wydawać je na procesory z siłą 10 razy większą niż potrzebną?

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
3k powinno wystarczyć żeby wszystko chodziło zajebiście, no ale jak masz dużo hajsu to możesz bawić się w kupowanie tak drogich komputerów i odpalać bf i inne pierdoły na ultra.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Za 3k kupi sprzęt na którym teraz wszystko odpali na ultra, za 2 lata już nie, kupując za 6k masz wyjebane na najbliższe 5 lat zasadniczo wychodzi na to samo.

Ja za swój zapłaciłem 5k wymiennie dopiero za 5 lat bo po prostu wtedy będą gierce które będę może chodziło na low na moim sprzęcie, kupując teraz za 3k i tak za 3 lata znowu będę musiał wymienić zasadniczo wychodzi na to samo.

Zresztą zobaczymy ja to kompy kupione za 3k 2 lata temu poradzą sobie z GTA V, już to widzę nawet na low ktoś kto kupił 2 lata temu kompa za 3k nie opadli gta V
Zas komp kupiony za 3k teraz luźno średnie wysokie w gta v będzie miał :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
mój piecyk jest wart może 1000 złotych (x4 640@3.6GHz, GTX560) i rusza wszystko bez problemów, a starsze gry jak Battlefield 3 płynnie, w pełnej rozdziałce i pełnych detalach. Za takie trzy kafle już by wyszedł pewnie jakiś potwór z gtx680 i fx-8350, który wystarczyłby naprawdę na lata do grania na ładnych detalach.
Chociaż kto ich tam wie, nowa generacja konsol, szybki progres w grafice. Może za rok mój pecet okaże się być niesmacznym żartem który muli na minimalnych.

Nigdy się nie zastanawiałem czy 8350 bottleneckowałby gtxa680, ot, rzuciłem pomysł co można zrobić z trzema kaflami.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Są wyniku testów gier i by wszystko chodziło na ultra to musi być gtx 780/ lub wersja TI. Te testy raczej nie kłamią. Na gtx 560 na pewno na ultra nie będzie śmigać. Na 660 nowe gry czasem na niskim skaczą(tak wyniku testów wydajności)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Za 3k dostaniesz ogólnie kompa o podstawie i5 4670k z 8 gb ramu i karta pokroju r9 280x, wszystkie obecne gry na takowym sprzęcie będę śmigać na ultra pierwsza gra która może podkreślam może nie ruszyć na ultra to Gta V ale na wysokich będzie śmigać.
Zwazywszy jak bardzo teraz skacza wymagania co widać, sprzet starczy luzno na 3 lat potem jak tempo skoku wymagań się utrzyma zaczyna się pojawiać gierce które będę miały problemy na low przy takim sprzęcie, a takowy sprzęt złożymy za 3-3,5k max, ogólnie to jest jedna z najbardziej opłacalnych opcji na obecna chwile.

Testy opierają się na rozdzialce jeśli masz monitor o niższej automatycznie masz skok, testy np na Labie zaczynają się od rozdzialki 24 calowych monitorów

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wsadz se w dupe te wyniki testow wydajnosci. Wedlug nich na moim kompie NIE MIAL PRAWA odpalic Dishonored, AC 3 (o AC IV Black Flag nie wspomne, ktory smigal mi na srednich, a nie powinien), Call of Duty: Black Ops 1-2. Wedlug tych samych testow powinien zacinac sie Arcania, AC 2, Brotherhood i Revelations.

Natomiast Dishonored ladnie smigal na wysokich, AC 3 na srednich, AC 4 BF na srednich, Black Ops 1 na wysokich, Black Ops 2 na srednich. Arcania, AC 2-Brotherhood-Revelations na wysokich.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
@przemek
Popraw mnie jeśli się mylę, ale gtx780ti to czasem nie najmocniejsza karta nvidii jaka teraz jest? Sugerujesz, że żeby pograć w nowe gierki trzeba mieć najmocniejszą istniejącą kartę nvidii za kilka kafli?

Sory, nie znam się na tych Twoich słupkach i wykresikach, wiem że we wszystko co wychodzi gram płynnie na moim 560 za trzy stówki, nie na pełnych detalach ale zawsze płynnie. A w stare gry jak bf3 grałem na pełnych i płynnie.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Najmocniejsza karta nvidi to titan z za 16000 złotych najtaniej. Jeśli ktoś chce walnąć crysisa na ultra(3 częśc) to by się zdało ją mieć(gtx780).

Werewolf zauważ, że 8 rdzeni amd nie równa się 8 rdzeniom intel. Dlatego się biorą te jaja z wymaganiami.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
...gtx780ti jest właśnie mocniejszy od titana. To podkręcony titan.

czy Ty w ogóle wiesz o czym mówisz?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Wachania biorą się z rozdzielczości, ja się teraz nie dziwę czemu werewolfowi ruszył gierki, jego monitor to 21 cali jak dobrze widzę wiec automatycznie do testów które są opisane najniższe na 24 calach może se dopisać z 30% jak nie więcej.

Btw najmocniejszy to teraz będzie Titan Z to tak apropos

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Zresztą zobaczymy ja to kompy kupione za 3k 2 lata temu poradzą sobie z GTA V, już to widzę nawet na low ktoś kto kupił 2 lata temu kompa za 3k nie opadli gta V
To jest akurat tak idiotyczny przykład że aż chce mi się śmiać. Nigga pls, GTA V było wydawane na KONSOLE rok temu. Podrasowują to oczywiście ale nie może być aż tak wielkiej różnicy żeby nie poszło na pececie.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ale będzie skoro świat ma być 2 krotnie bardziej tętniący życiem niż ten na konsoli
Wd swiat tętni życiem teraz wyobraź sobie to samo tylko 2-3 razy więcej 8gb ramu to będzie totalne minimum
Wersja na x1 i ps4 to podrasowana z ps3 i x360 graficznie
Wersja na Pc dostanie nie tylko podrasowanie graficznie ale bardziej tętniący życiem świat gdyż pc są wstanie to uciągnąć, konosle nowej generacji nie

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zkirtaem rozwiałem twoje wątpliwości ? Gtx 780 to około 1500 zł titan 16000 zł.

Gtx 780 nie ma szans z titanem z serii Z

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie mam 21 cali, tylko 24-25 :P

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników
Do góry