Oddawanie krwi-na czym to polega? 11525 36

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 31.05.2011 roku

Wyświetleń 11525

Odpowiedzi 36

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Hello.Mam takie pytanie-czy oddawał już ktoś kiedyś krew?Jeśli tak,to czy mógłby napisać jak to mniej-więcej wygląda i czy to bardzo bolesny zabieg(strasznie się boję igieł,a z tego co widziałem na youtube,to igły są okropnie wielkie i do tego wbijają w żyłę[nawet wylało się na jednym filmiku]).I jeszcze pytanie "po fakcie"-jak się po tym czuje?Czuje się osłabionym czy nic nie dolega?Bo u mnie w szkole jest to organizowane i się zastanawiam,czy nie oddać krwi(byleby lekcji nie mieć).A to,co zobaczyłem to wprost mnie przeraża.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Oddawanie krwi-na czym to polega?
#1 2011-05-31, 17:27(Ostatnia zmiana: 2011-05-31, 17:28)
ponoć fajnie kręci się we łbie. Na pewno nie jest przesadnie bolesne, to chyba oczywiste że wbijają je w żyły, osobiście nie oddawałem tej krwi tak klasycznie, dla ofiar wypadków i takich tam ale w szpitalu pobierali mi krew nieraz i było ok. Nigdy, przenigdy nie słyszałem opinii "jezu, oddawałem krew, co za ból", to zresztą dość niemożliwe, inaczej oddawaliby tylko święci i veq :D

i czekoladę dostaniesz : D

mów co chcesz ale nazwa tematu brzmi wyjątkowo głupio :D

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Zkirtaem-głupio?xD no wiesz mi w szpitalu też pobierali,ale w żyły nigdy.Gdzie w ramię to mi nawet 3 by mogli wbić :lol:

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nie wyobrażam sobie żeby dało się pobierać krew spoza żyły - no ale mogę się mylić. Może ci tam co innego robili, nie wiem, szczepionki, albo po prostu wbijali w żyłę w ramieniu?

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
To krwi nie pobiera się z żył? :< JUŻ WIEM! Pobierają z nosa!

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Znaczy się mi krwi nie pobierali w dosłownym tego słowa znaczeniu,tylko minimalne ilości(bo miałem kilka operacji oka,więc do badań musieli ją pobrać).A 400 ml-no to trochu straszne dużo i igła duża.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Harris

Harris

Użytkownicy
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jak oddasz bodajże ze 20 lub więcej litrów, to dostaniesz od urzędu miasta (jeśli o tym zadecyduje) dożywotni bilet komunikacji miejskiej.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Daj spokój, nie ma się czego bać. igła duża? połam sobie coś należycie albo zahoduj jak ja kamyk w nerce. Dostaniesz taki fajny, wbijany na dłuższy czas w rękę, ale mimo to zużywający się i wymieniany co pewien czas (tak, wbijany od nowa tylko gdzie indziej, bu!) plastik i to cię zapewne uleczy z tej igłofobii :D

wierz mi, to nie boli. Najwyżej zamkniesz oczy :D

albo posiedź z tydzień na hardzie sadistica, oglądajac dokładnie każdy materiał i pewnie będziesz patrzył na swoją wbijaną igłę z fascynacją :D

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A pod narkozą tego nie można robić nie?xD

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Harris

Harris

Użytkownicy
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Raczej nie można, jest to nie wskazane.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
już lepiej daj sobie spokój

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A pod narkozą tego nie można robić nie?xD
Może ty po prostu jej nie oddawaj, ja bym na przykład nie chciał, żeby płynęła we mnie krew takiego trzęsidupy :facepalm:

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka

Godefroy93
Rzeka

Oddawanie krwi-na czym to polega?
#12 2011-05-31, 17:59(Ostatnia zmiana: 2011-05-31, 18:05)
Najgorsze jest to czekanie :P , ale krew miałem tylko pobieraną . Pobierali mi Z palca i z ręki, z palca to nie miłe uczucie jest troszkę. Ale żeś wymyslił z tą narkozą:P.

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Oddaj oddaj, przyda się, bo jej brakuje a i dostaniesz czekoladę :D .

W niektórych stanach np. Nowy Jork na odwrotnej stronie prawo jazdy (jest też na wszystkich wydanych stanowych ID) można się podpisać jako dawca organów. Jak tylko dostałem prawko to podpisałem. Będzie ze mnie recykling :lol2:  a o zdrowie dam to będą mieli użytek :lol: .

Dziwi mnie, że czegoś takiego w Polsce nie ma na dowodach osobistych.

P.S.

Moja siostra oddawała krew, jeszcze jak w Polsce na stałe siedziałem, to pamiętam, że słabo się trochę czuła, ale następnego dnia czuła się normalnie. Nie wezmą tej krwi na pewno ponad limit. ;)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zależy jak kto wbija. zazwyczaj prawie nic nie czułem (pobieranie tylko do badań), natomiast w szpitalu w istebnej (pozdro) wbijali mi igłę kilka razy, bo krew nie chciała płynąć, raz zostawiła babka wbitą i trzymała, chociaż nie leciała. po prostu koleżanka przyszła i musiały sobie pogadać. zaraz potem jeszcze mi piżamę moją krwią ufajdała. wtedy bolało, ale to chyba skrajne przypadki. w każdym razie - boli pewnie mniej niż (pozdro) rurka w kutasie

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
To chyba normalne,że ktoś,kto nigdy tego nie robił,zwyczajnie się boi :facepalm:  a poza tym chyba każdy organizm inaczej na to reaguje,bo np.znajomy z mojej klasy zawsze robi się blady.
Edit: A mogą z tego wyniknąć jakieś komplikacje?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To chyba normalne,że ktoś,kto nigdy tego nie robił,zwyczajnie się boi :facepalm:  a poza tym chyba każdy organizm inaczej na to reaguje,bo np.znajomy z mojej klasy zawsze robi się blady.

Bo pobieranie krwi osłabia. Ale niema się czego bać, oddasz tyle ile chcesz w każdym momencie może powiedzieć że dość bo czujesz się słaby wtedy cię odepną i podadzą jakiś dopalacz że zaraz odżyjesz. Ale raczej jak dużo przed oddaniem wypijesz to takie coś się nie zdarzy że zasłabniesz. Wiesz jaką masz grupę krwi?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Z oddawaniem krwi mam związane strasznie niemiłe wspomnienia - jedyny raz, gdy chciałem to zrobić (na krótko przed maturą/wyjazdem za granicę) spotkałem się z typowym polactwem i w rezultacie krwi nie oddałem. Byłem jednak tak wkurwiony, że po powrocie do domu spisałem to w postaci krótkiego artykułu i wysłałem do kilku gazet, jednak nikt buractwem w polskiej służbie zdrowia nie był zainteresowany :lol2:

Dziwi mnie, że czegoś takiego w Polsce nie ma na dowodach osobistych.
Jest, ale zdaje się że w postaci osobnej karty. Tu w UK też jest osobno, mam nawet na wierzchu, tak więc wezmą mnie jeszcze ciepłego zanim nawet zdążą znaleźć nazwisko :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
podadzą jakiś dopalacz że zaraz odżyjesz.

to TIGERY też dają? :lol:  już pędzę

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Edit: A mogą z tego wyniknąć jakieś komplikacje?

-jeśli igła została skażona, może się zdarzyć w końcu to produkt hurtowy z taśmy :ok: , (ale szanse są minimalne)
-jeśli jesteś uczulony na składniki z którego zrobili igłę
-jeśli jesteś na coś chory co przenosi się drogą krążenia krwi i tego nie wykryją, ktoś innym będzie miał komplikację.  :lol:   :ok:  
-NIE POWINNO BYĆ KOMPLIKACJI, prawdopodobieństwo sprzyja tobie, a nie jest przeciwko tobie jak w jakieś loterii

I oddaj krew, to nie będzie komplikacji.  :lol2:  :lol2:  :lol2:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry