BULLETSTORM
Wyszło sobie demko na ps3. Ściągnąłem, zagrałem. Jakby ktoś jeszcze nie wiedział co to, to jest to produkt naszego polskiego people can fly i nierodzimego Epic Games. Rozgrywka polega na trzaskaniu za pomocą pejcza, silnych buciorów i różnorakiej broni combosów w trybie FPS. Na ogół gra jest zrobiona tak ironicznie, główny bohater w intrze dema mówi rzeczy typu "może ciebie to nie interesuje, to niby tylko demo gry roku, ale ja chcę się stąd wydostać", a nazwy combosów? Przykładowo za kopnięcie kolesia obwiązanego granatami w kupkę przeciwników i zdetonowanie ich może dać nam combos "gangbang", ewentualnie, jeśli zrobimy to w powietrzu, "ziomalska rakieta" czy coś w ten deseń.
Graficznie gra, przynajmniej dla mnie po przejściu killzone 2 i uncharted 2 nie wygląda jakoś przecudownie, ale daje radę bez problemu. Taka grafika akurat jak na te czasy. Jednak sercem tej gry nie jest grafika czy dźwięk, a grywalność. W demie mamy tylko dostęp do trybu "echo", polegającego na przejściu mapki z punktu do punktu i nabiciu po drodze jak najwięcej punktów, otrzymywanych za combosy. W demie mamy dostęp do pejcza - chyba głównej i najfajniejszej zabawki w grze, mającej największe możliwości, karabinu z alternatywnym, ładującym się trybem ognia - coś jak shotgun, ale zamienia przeciwników w rozżarzone szkielety, rewolweru i granatnika. Granatnik jest chyba najbardziej "możliwościową" bronią, wypluwa z siebie dwa połączone łańcuchem granaty. Można obwiązać przeciwnika za nogi, można za ręce, można zrobić knebel na twarz, a potem wywalić buta i zdetonować granaty w powietrzu. Po drodze spotykamy również garść różnych wystających prętów zbrojeniowych, kabli pod napięciem, świat wspomaga nas sporym asortymentem do dręczenia wroga.
Osobiście nieco mnie odrzuca ta zerowa powaga, punkty, licznik czasu i tego typu bajery, ale powoli się przyzwyczajam. Było dobrze już po odpaleniu, a teraz jest bardzo dobrze. Przejdę jeszcze parę razy i będzie świetnie. Minusem jest również na pewno brak normalnego skoku. Kiedy podchodzimy do barierki, możemy wcisnąć przycisk aby przeskoczyć dopiero jak wyskoczy na dole "wciśnij X aby przeskoczyć". Irytujące, wolałbym móc skakać kiedy chcę.
Każdy, kto ma ps3 albo xkloca powinien ściągnąć to demko. To coś nowego, ale zdecydowanie fajnego. A jak ktoś nie ma konsoli, pozostają filmiki na youtube, aczkolwiek nie oddają one zbyt wiele z normalnej gry.
EDIT: Czwarta w nocy? Nie poczułem, zmieniam zdanie - gra jest zajebista i wciąga. Idę dalej grać.