Nowy Początek - dla mnie mocna 8
Po za mgłą otulającą statki obcych i samych kosmitów nie u uświadczymy na filmie fajerwerków wizualnych ale to inny rodzaj kina sci-fi. W zamyślę miało być "ambitnie" w większości ten zamysł się moim zdaniem udał. Porównania do "Interstellera" są trafne ale dodał bym sporą nutkę filmu "Początek" z 2014.
Dwie płaszczyzny, które niby osobno zazębiają się na końcu. Ciekawa muzyka, ciężkie jednostajne tony, miały chyba lekko przerażać, mnie jednak czasami bolały od nich uszy w kinie. Troszkę zawiodłem się reakcją "ludzkości" przedstawioną w filmie. Choć może bardziej tym, że w bazie wojskowej nie można upilnować własnych żołnierzy... to było troszkę słabe. Kulminacyjna scena była intrygująca takie hmmm... A nie jak w większości filmów reżyser stara się zrobić na widzu Łałłłłł co rzadko wychodzi. Co w moim prywatnym odbiorze stawia ten film dość wysoko. Reżyserem filmu był Denis Villeneuve, twórca "Pogorzeliska" "Labiryntu" "Sicario" kręci on teraz nowego Blade Runera, także będę się spodziewał dużo po nowym Łowcy.
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć - przyzwoita 7
Przyjemne kino. Ale dla starszych odbiorców. Ogólnie niby od 12 lat ale momentami film jest ciężki. Po prostu dziecko zapamięta zwierzątka a dorośli inną część historii. I tu jest lekki problem w tym filmie bo próbuje zadowolić młodych i starszych odbiorców ale nie ma lekkiego przejścia między jednym a drugim, przez co oglądamy jakby dwie historie. Troszkę za dużo efektów specjalnych dla mnie. Choć rozumiem, że nie dało się pewnych scen nakręcić. Na plus Kowalski ;p Poczciwy jegomość. Szkoda, że jedną scenę nie zagrał troszkę inaczej. Jednak największe łał zrobiło na mnie kto gra głównego "złego", ciekawe czy pozwolą mu rozwinąć tą rolę bo bardzo cenię tego aktora za kilka filmów i miło było gdyby znów zabłysnął. Podobno ma być jeszcze 4 części także okażę się wkrótce.
Do tego ostatnio odkryłem, że Artur Pietras twórca niegdysiejszego słynnego Kinomaniaka, ma kanał na Youtubie i publikuje recenzję. Nagrywa nawet w starej scenerii z programu. Także jak ktoś się oglądał program kilka lat temu to polecam. Choć troszkę spoileruje ;p
+ Ten zwiastun nowych Gwiezdnych Wojen widziałem dzisiaj w kinie
https://www.youtube.com/watch?v=a6P1PvALmTA
ogólnie wyszedł już miesiąc temu ale błagam niech zmienią dubbing Whitakerowi !!!!!!! ja wiem, że są napisy i większość osób pójdzie na wersję z nimi ale mogliby się lepiej postarać w doborze głosów.