Userbar 30416 0

O temacie

Autor

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 30416

Odpowiedzi 0

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Psiur link=topic=117.msg26963#msg26963 date=Feb 12 2007, 19:49\'
Witam. Za chwilkę przedstawie wam tutorial który nauczy was robić UserBary...

Outcome:

No więc tak, zaczynamy od stworzenia nowego projektu o wymiarach: 350 x 19 Pikseli

Potem, Szykujemy jakiś render(w mim przypadku użyłem 2 renderów...) Ustawiamy je według naszych widzimisiów... Ale najlepiej, aby coś tak pół na pół jasnego i ciemnego było po prawej stronie, tam gdzie umiścimy napis....

Następnym Krokiem, jest pattern... Robić go chyba nie musze pokazywać, ale troche opisze...:
tworzymy nowy projekt, ale tak aby miał przeżyste tło[Transparent]. Dokument musi mieć wymiary 6 x 6 piksela. Gdy już utworzymy, klikamy zoom(przybliżenie) tak, aby był ten dokument jak największy. Następnie Ołówkiem(kliknij prawym przyciskiem na bruszu, i zmień na ołówek) Rysujemy czarną linie, z lewego dolnego rogu, do górnego Prawego. Klikamy Deffine Pattern w Edit(Nie wiem jaka jest nazwa w Polskim Adobe) I zapisujemy nasz Pattern. Następnie klikamy wypełnienie I w menu tego wypełnienia, zamiast Fore Ground, ustawiamy patter, oraz wybieramy z naszej listy Pattern który przed chwilą zrobiliśmy. Następnie dodajemy na nowej warstwie nasz pattern, poprostu na niej klikając...

Aaaale, nie zauważyliście, że to jest troche za ciemne... znaczy te paski są troche za ciemne?? No chyba są:P  Więc musimy zmniejszyć kryyycie   Jak widać, ustawiłem je na 12%... ponieważ nie preferuje zbyt mocno widocznych tych pasków. Ale dobra widocznośc tego, leży w granicach 10 - 30%.... Ale prawie wogule sie tych 30% nie używa....

Otóż niedługo skończymy... lecz... ZAPOMNIELIBYŚMY O BLASKU!!! Ale nieee, Psiur Czuwa, i nie zapomni  

Blask Robimy na nowej warstwie. Zaznaczamy Zaznaczenie Eliptyczne: I Robimy półkole na naszym dokumencie, ale tak, żeby to zaznaczenie sięgało od końca 1 do końca 2 dokumentu, oraz mniejwięcej do jego połowy. Zaznaczenie to kolorujemy na biało żeby wyszło coś takiego:

Ale jak widzicie, to jest zbyt... "białe" Więc musimy zmniejszyć Krycie... zmniejszamy krycie mniejwięcej do 30 - 50%... Ja ustawiłem 34%... ;p  

Przedostatnim krokiem, w naszej wędrówce, będzie napis.... Napis jest Robiuony czcionką Visitor TT2 (BRK). O wielkości 12 pkt. Napis powinien być w formacie None(Po polsku chyba zwykły). Powinien także znajdować się w tej samej odległości od górnej ścianki jak i od pozostałych 2. Umieszczamy go w Lewym Rogu UserBara...
Tak powinien wyglądac bez Obrysu...
To co napiszemy w userbarze, ma znaczenie... i musi byc po angielsku http://ubplanet.pl//index.php?showtopic=2854 oto topic z Forum "UserBars Planet" W którym są zamieszczone wszystkie napisy, które moga być wykorzystane w UserBarze... np. Fan, User, member...

teraz Czas na Zrobienie Obrysu naszej Czcionce... Aby to zrobić, trzeba kliknąc na naszej warstwie, i odblokowac rysowanie po niej Następnie Wejść w Edit -> Stroke...[Edycja-> Obrys] i Tam ustawić:
oto efekt Naszego obrysu:

Nastepnym i końcowym etapem, jest zrobienie Ramki... ale niektórzy ją uważają za zbędną.. ja ją uwarzam za zbędą wtedy, gdy cały userBar jest Ciemny... Wtedy ona prawie jest niewidoczna, więc niepotrzebna... ale tutaj, odgrywa ważną role...   Aby zrobić Ramkę, robimy nowy layer[warstwa], Wciskamy na nim CTRL+A i wchodzimy w Stroke...[obrys] Robimy wszytsko tak samo jak w obrysie czcionki  

UserBar Gotowy!!!!!!  Miłego tworzenia, zachęcam do robienia dowych ubeków... Korzystając z mojego Tutka... Prosze również o Wkładanie do tego temató waszych UserBarów, zrobionych za pomocą tego tutka  

POZDRO!!!

0 użytkowników
Do góry