Zanikanie pancerza 3617 6

O temacie

Autor Khazar

Zaczęty 10.10.2010 roku

Wyświetleń 3617

Odpowiedzi 6

Khazar

Khazar

Użytkownicy
posty25
  • Użytkownicy
Witam, zrobiłem sobie nowy pancerz w .asc ( a właściwie przerobiłem szatę sędziego ) i dorobiłem do niego sklejaną teksturę. Pancerz wsadziłem do _Work\data\Anims\_compiled, a teksturę tam, gdzie zawsze - do _Work\data\Textures\NPCs\Armor.

Oczywiście, gdyby wszystko działało, to bym nie pisał. O co chodzi ?

http://ifotos.pl/img/Blad_swwpqx.JPG

Początkowo sądziłem, że to wynik "odwrócenia tekstury", znaczy, że jest ona od wewnętrznej strony modelu. Ale nie - sprawdzałem to i w Blenderze ( którego użyłem do edycji modelu, swoją drogą ), i w samym Gothicu, "wjeżdżając" kamerą w postać. Ponadto zauważyłem, że gdy przybliżę nieco widok, widać nieco więcej - jednak gdy go oddalam, pancerz znowu zanika, zupełnie tak, jakby był jakimś niesamowicie odległym obiektem.

Wie ktoś, jaka może być przyczyna ?

Dodam tylko, że kiedyś robiłem już pancerz i działał nieźle. Z animacjami nie ma większego problemu raczej, ciekawe jest to, że podczas "lotu" na F8 zazwyczaj widzę całą postać prawidłowo. Gdy szukałem rozwiązania, natknąłem się na wzmiankę o jakimś humans.mds i dopisałem tam mój pancerz, ale nic to nie zmieniło.

DarcuS

DarcuS

Użytkownicy
posty68
Propsy2
  • Użytkownicy
Spodnie dałeś w kanał alfa i zapisałeś w PNG? No co? Improwizuje!

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Cytat: DarcuS link=topic=11633.msg114216#msg114216#msg114216#msg114216 date=1286725629

Jak się nie znasz na mechanice gothic#msg114216#msg114216#msg114216#msg114216 date=1286725629]
[/quote]

Jak się nie znasz na mechanice gothica to lepiej sie nie odzywaj bo piszesz takie glupoty, ze ja pierdole :facepalm:

Mozliwe, ze zle podpioles kosci do mesha zbroi, nic innego do glowy mi nie przychodzi :P

Khazar

Khazar

Użytkownicy
posty25
  • Użytkownicy

Khazar

Zanikanie pancerza
#3 2010-10-10, 20:09(Ostatnia zmiana: 2010-10-10, 20:14)
Co do kanału alfa - nawet gdyby był możliwy, to spodnie ( a właściwie szata ) byłyby przezroczyste niezależnie od zbliżenia. A na dużym przybliżeniu wszystko widać...

W sprawie złego przypisania kości - szczerze to wątpię, wszystko robiłem na podstawie innego pancerza, a dodane elementy przypisałem zgodnie z zasadami logiki. Teraz ruszam sobie tym wszystkim w Blenderze i wygląda to w miarę sensownie.

PS Tak, wiem, że kierowanie się logiką w przypadku Gothic może okazać się zgubne.

DarcuS

DarcuS

Użytkownicy
posty68
Propsy2
  • Użytkownicy
Wowoz ty myślisz że Innos jesteś czy cóś? Moderator ;d  Ale fakt że źle napisałem lecz to jeszcze nie oznacza że nie znam się na tym.
Albowiem każdy musi podążać ścieżką wybraną przez serce...

Sorrka, odjazd po żelkach

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Zanikanie pancerza
#5 2010-10-11, 13:20(Ostatnia zmiana: 2010-10-11, 17:02)
Cytat: DarcuS link=topic=11633.msg114243#msg114243#msg114243#msg114243 date=1286734549
Wowoz ty myślisz że Innos jesteś czy cóś? Moderator ;d  

A chcesz sie przekonać co może moderator? :D

[mod=Aztek]Wowoz kuźwa, nie wykorzystuj moda do powiększania sobie penisa.[/mod]

DarcuS

DarcuS

Użytkownicy
posty68
Propsy2
  • Użytkownicy
Eeeee sam jestem modem na innym forum ;) Aż strach się bać moda

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry