O temacie
Autor Thoro
Zaczęty 19.09.2010 roku
Wyświetleń 1733041
Odpowiedzi 5881
Werewolf
Cytat: Werewolf w 2015-12-29, 20:29Psst, kazz. Twoje memy mają tyle samo wartosci merytorycznej co ten tak... ale mój kandydat nie musiał kłamać żeby zdobyć władzę po to żeby kłamać jeszcze więcej.
Psst, kazz. Twoje memy mają tyle samo wartosci merytorycznej co ten
Kazzmir O.D.A.L.
Wowoz
Leinnan Administrator
Wreszcie Rząd który co obiecuje to robi i to szybko, do późna w nocy i bez baczenia na fale postkomunistycznej krytyki z każdej strony. Wielkie WOW!
Od początku kryzysu w 2008 r. z tytułu podatku CIT Handlowy oddał fiskusowi 1,4 mld zł. Kolejne 42 mln zł bank zapłacił tytułem podatku od dywidendy, 51 mln zł pochłonął VAT, a 99 mln zł budżet dostał w ramach podatku dochodowego.Banki, które płacą w Polsce największe podatkiZobacz więcejZ kolei Związek Banków Polskich poinformował, że od 1999 r. samego podatku dochodowego banki wpłaciły 40 mld zł, a w 2014 r. było to niemal 4 mld zł.Prezes Sikora wzywa kolegów bankowców do upublicznienia informacji o płaconych przez ich banki podatkach.
Wszystkie koszty utrzymania, wynagrodzeń i inwestycji wynoszą łącznie ok. 50-60 mln euro” – tłumaczy Bloombergowi Taavi Kotka, podsekretarz ds. technologii informacyjnej w estońskim resorcie gospodarki i komunikacji. To bardzo niskie kwoty, biorąc pod uwagę, że przykładowo rosyjska e-administracja, która estońskiej nie dorasta do pięt, tylko w ciągu roku pochłonęła 90 mln euro, a stworzenie podobnego systemu w Kazachstanie do tej pory kosztowało już 150 mln euro – z marnym efektem. Dla porównania, jak wynika z wyliczeń Money.pl, koszty państwowych systemów informatycznych w Polsce sięgają już 2,9 mld zł
Adanos Administrator
Mam nadzieje, że PiS cofnie te ustawe - de fakto zatwierdzona jeszcze przez poprzedni rząd
Cytat: Werewolf w 2015-12-30, 13:55Mam nadzieje, że PiS cofnie te ustawe - de fakto zatwierdzona jeszcze przez poprzedni rząd A czy PiS nie głosował przypadkiem za tą ustawą?
Splash Moderator
Fareus Labirynt
arek Magierowski, dyrektor biura prasowego Andrzeja Dudy, wyraził stanowisko prezydenta w sprawie ustawy medialnej. Odpowiedział na zarzuty z Unii Europejskiej, która coraz głośniej mówi o konieczności interwencji w Polsce."Mam nadzieję, że wszyscy ci europarlamentarzyści, jak i Komisja Europejska, którzy krytykują działania rządu Prawa i Sprawiedliwości, pochylą się i zobaczą co się działo przez ostatnie lata. Frans Timmermans twierdzi, że jest zagrożenie dla pluralizmu mediów publicznych. Przepraszam, ale w ostatnich latach pluralizmu nie mieliśmy za grosz, ale wtedy nikt nie ubolewał."
Ale maja nawalone w galoty, ze jeżdżą sie skarżyć platformersi. Zeby ci zdrajcy nie narobili tu wiecej syfu niz przez ostatnie osiem lat swoim płaczem miedzynarodowym.
Lansjer Rzeka
,,Nie do końca rozumiem, czy krytyka Kukiza jest uzasadniona.Budżet nigdy nie jest "carte blache". Oczywiste, że budżet na rok 2016 jest w znacznej mierze budżetem poprzedniego rządu, przecież oni rządzili przez 10 miesięcy roku 2015, co powoduje, że wiele zobowiązań zawartych w tym roku musi być uwzlgędnionych w roku 2016, a do tego dochodzi finansowanie pomysłów nowego rządu. Taki rok przejściowy jest zawsze dla budżetu najgorszy – zwłaszcza jeśli poprzednia ekipa skonstruowała go w oparciu o zdecydowanie zbyt optymistyczne prognozy rozwoju gospodarczego, o czym ekonomisci alarmowali już chyba we wrześniu.Tak ostrą krytykę braku obniżek podatków, braku masowych zwolnień urzędników i braku obniżenia kwoty wolnej po zaledwie 3 miesiącach rządów, proszę sobie zestawić z innymi głosami, że rząd pracuje za szybko, że nie było 100 dni na "dotarcie się" nowych posłów i że obrady są prowadzone do nocy.Zarzut Pawła Kukiza rzeczywiście merytoryczny jest i aż miło posłuchać po tych wszystkich "wnioskach formalnych o przerwę", ale nadal moim zdaniem nietrafiony. Zobaczymy jak budżet będzie wyglądał w 2016/2017."