OTO POLSKA 1713615 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1713615

Odpowiedzi 5881

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#3620 2016-01-26, 12:54(Ostatnia zmiana: 2016-01-26, 13:12)
podatek to jest pieniądz mniej w twojej kieszeni nie ich...

Jeżeli zarabialbym na sklepie po opłaceniu wszelkich podatków (przed tym podatkiem o ktorym mowisz), pracowników i czysty zysk to 140 tys. miesiecznie (a banki zarabiaja O WIELE, WIELE, WIELE WIECEJ) i podatki sprawilyby, że zamiast 140tys. zarabialbym 100 tys. to po co mialbym podnosic jakiekolwiek ceny skoro dalej czystego zysku mam 100 tys. zł? Tylko widzisz, tak wlasnie szefowie czy nie szefowie nie myślą tylko jak najwiecej wlozyc do mordy :lol2:

Bardzo dobrze, ze PiS im jebnal ten podatek, kolejny raz sie ciesze, ze na nich glosowalem :lol2:

jestem zdumiony, 40k mniej co miesiąc dla biznesu dowolnej osoby uważasz za niewielkie uszczuplenie? podarowałbyś to tak po prostu? jesteś kurwa bardziej szlachetny od szlachetnej paczki i caritasu

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To co napisał werewolf jest oczywiście durne, bo nikt normalny nie pogodziłby się ot tak ze stratą 40 tyś. z 140 tyś (czyli ok. 1/3). Inna kwestia jest dlaczego wprowadzono ten podatek. Odpowiedź: aby pomóc rodzimym przedsiębiorcom konkurować z wielkimi marketami. Podniesienie cen w Kauflandach i Lidlach spowoduje, że będą porównywalne z tymi w polskich, mniejszych sklepach. Oczywiście nikt nie chce sytuacji, w której kupujemy zakupy tylko w małych, osiedlowych sklepikach bo to mija się z celem. Jednak jeżeli w perspektywie czasu miałoby to skutkować wyparciem portugalskich Biedronek polskimi Stonkami to jestem jak najbardziej za. Nawet kosztem droższych cen przez pewien czas. Mnie naprawdę mało boli to, że nie odprowadzają podatków w Polsce, bo im niższe podatki tym więcej hajsu w kieszeni podatników. Z drugiej strony uważam, że powinniśmy, Polacy, odzyskać trochę polskiego rynku. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, z bankami chyba się nie udało.

EDIT: sorry, dopiero zauważyłem że rozmawiacie o podatku na banki  :lol2: w sumie to samo co wyżej

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
robiłem tam zakupy codziennie przez 2 lata xD
widzę to tak, wszyscy oberwą równo, małe sklepy wcale nie zyskają chociaż może cel był szczytny. dodatkowo kilka miesięcy temu ten sklep z małego pomieszczenia po remoncie zrobił się całkiem duży, ruch spory, pracują w niedziele czyli lokalna relatywnie niewielka sieć też oberwie.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
robiłem tam zakupy codziennie przez 2 lata xD
widzę to tak, wszyscy oberwą równo, małe sklepy wcale nie zyskają chociaż może cel był szczytny.

Jeżeli dobrze pamiętam to podatek od sklepów ma być progresywny. Czyli siłą rzeczy jeżeli sklep przynosi mniejszy zysk (bądź ma mniejszy obrót) to zapłaci mniejszy % niż ten, który ma większy.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
ale wiesz, to wygląda tak jak gdyby sklepy nie płaciły żadnych podatków...

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie interesowałem się tym, ale raczej to wygląda tak jak gdyby wszystkie sklepy, niezależnie od obrotów, odprowadzają ten sam procent od zysku. Z tym że się słyszy często, że zagraniczne korporacje nie płacą tego podatku w Polsce. Wydaje mi się, że największy problem z konkurowaniem z dużym sklepem jest taki, że mają wyrobioną markę, mogą pozwolić sobie na niższą marże per produkt (bo więcej się tego sprzedaje), mają większy asortyment (więcej ludzi odwiedza sklep, więc większa szansa, że ktoś kupi mniej popularny produkt) i mają wynegocjowane lepsze kontrakty z hurtowniami. Ponadto stać ich na własne marki, które jakościowo są słabsze ale są tańsze. Wyższy podatek dla największych sklepów na pewno odbiłoby się odrobinę na kieszeni konsumenta, ale tak jak powiedziałem - byłbym w zasadzie ponieść taką ofiarę, gdybym miał gwarancje, że za np. 20 lat będę mógł zrobić relatywnie tanie zakupy w polskim supermarkecie

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
to że korporacje nie płacą citu to jest wina polskich głupich podatków. płaciłyby chętnie podatki gdyby były niższe, wtedy byłaby mowa o kwotach nieporównywalnie większych niż tam te 1,9 %.

korporacja na cyprze płaci 12,5%, w polsce unika płacenia 19%... dojebmy im 1.9% zamiast obniżyć podatek do np 13% i mieć z tego prawie 7x więcej pieniędzy. politycy  :facepalm:

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spoko, pewnie masz rację, jestem przekonany że wpływy do budżetu by wzrosły. Pytanie tylko: czy aspirujemy aby być takimi Niemcami, które mają kilkanaście silnych marek w przeróżnych branżach, czy Cyprem, który jest ucieczką dla korporacji od płacenia "wysokich" podatków? Zapytać też można czy jedyną funkcją podatku jest wzrost wpływów do budżetu.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
żeby być niemcami trzeba mieć marki, 26 lat temu polska miała ich pod dostatkiem, potem zostały sprzedane średnio za 10% ich faktycznej wartości. tak długo jak w polsce nie będzie na bogato nie ma powodu żeby udawać że jest średnio-biednie  :hmmm:

polska żeby się wzbogacić powinna być przez jakiś czas względnym rajem podatkowym, może nie cyprem ale państwem przewidywalnym i otwartym na biznes. teraz polska przypomina skarbnika, którym sam nic nie ma, ale jak kasy nie dostanie to będzie ci truł dupę nawet w nocy.

pomyśl... jesteś programistą, jak ty byś to urządził? politycy są skażeni i niewiarygodni, nie nadają się do zarządzania państwem, dlatego powinni mieszać się w maksymalnie najmniejszym stopniu jak tylko można szczególnie do gospodarki.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale co to znaczy dopóki nie będzie na bogato? To znaczy, że w momencie gdy będą duże wpływy do budżetu państwa, bo korporacje zaczną płacić w Polsce podatki, to będzie można rozpocząć budowę rodzimych marek? Czy może jeżeli Polacy dostaną stołki kierownicze w korpo (bo przecież prezesem i tak będzie Koreańczyk, Niemiec, Francuz, Anglik, Amerykanin itp.) to nagromadzą tyle kapitału aby móc pewnego dnia wystartować z biznesem który będzie realnym konkurentem dla wielkiej firmy? Obawiam się jednak że nie tędy droga. Huczne zaproszenie zagranicznych firm w 89 roku spowodowało, że polskie, młode biznesy z małym kapitałem nie mogły wypełnić rynku który powstał po transformacji, ponieważ musiał od razu konkurować z wielkim kapitałem. Wiele państw azjatyckich przeżywało to samo, ale w innych latach. Paradoksalnie, gdyby nie chińska komuna, to nie powstała by alibaba i aliexpress, który obecnie ma obroty większe niż ebay i amazon razem wzięte.

politycy są skażeni i niewiarygodni, nie nadają się do zarządzania państwem, dlatego powinni mieszać się w maksymalnie najmniejszym stopniu jak tylko można szczególnie do gospodarki.
myślałem że dyskutujemy o jednym, konkretnym pomyśle. Samo wprowadzenie podatku dla banków zagranicznych czy dużych sklepów chuja da. Trzeba gruntownych zmian. Ale przestańmy opowiadać te korwinizmy o tym, że trzeba obniżać podatki i będzie dobrze. No nie będzie. Sramy na służbę zdrowia w Polsce, tak? Tylko że łożymy na nią najmniej w cywilizowanym świecie. Jest to ponad 6% w stosunku do PKB, gdzie taka Rosja płaci ponad 10%. Jeżeli mielibyśmy osiągnąć "rosyjski poziom" musielibyśmy zamiast 100 mld złoty wydawać na nią 160 mld. Prawie dwa razy więcej. Prawda jest taka, że pieniądze podatnika w Polsce jest marnotrawiona, ale nie oznacza to, że należy to wszystko wyjebać do kosza. Narzekamy na urzędy? Znam kobietę, która  pełni dwie funkcje publiczne (kierownik domu kultury i bibliotekarz), ma tytuł polki roku i najlepszej bibliotekarki roku, a zarabia - wyłączając przysługę lat, którę się dostaje po 20 latach pracy - 100 zł więcej niż jej syn, gminny informatyk. Podpowiem że to niewiele więcej niż obecna minimalna. Jest to patologiczna sytuacja i trudno się dziwić że tylko przegrywy idą pracować do urzędu i chuja im się chce. Korporacje wyprowadzają pieniądze z Polski? Co się dziwić, skoro opłacają najlepszych prawników w kraju, a prawnik z urzędu dostaje w stosunku do nich grosze. Można byłoby mnożyć te przykłady.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#3630 2016-01-26, 15:47(Ostatnia zmiana: 2016-01-26, 15:53)
na bogato... gdy ludzie pracujący wzbogacą się na tyle że nie odczują tak bardzo gdy zostaną podniesione podatki o kilka procentów. 26 lat temu zostało popełnione kilka milionów błędów i od tamtej pory, kręcimy się - my polacy - w kółko.

polska nie jest bogatym państwem, a politycy zachowują się zupełnie inaczej.

obniżenie podatków? czemu tak niewiele ludzi widzi w tym drogę do zwiększenia zamożności obywateli a tak wiele jedyną drogę do darmowych cudów na kiju od państwa.

uważam że państwo jest tak bogate jak jego obywatele, skoro jesteśmy średnio i mało zamożni, tak długo politycy populiści będą wygrywali. nam nie są potrzebne recepty na naprawę od PIS. kiedyś już o tym pisałem. wyobraź sobie że polska jest na poziomie niemiec... czy pomysły pisu byłyby wtedy w ogóle potrzebne i aktualne? te pomysły nawet teraz nie są aktualne, bo od 26 lat nikt nie potrafi postawić polaków na nogi.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Okej, zróbmy eksperyment. Obniżmy podatki na papierze, abstrahując od liczb i realiów. Po prostu załóżmy że część usług publicznych będzie droższa albo całkowicie zlikwidowana. Szukając na szybko znalazłem że dominanta w Polsce, czyli że najwięcej osób znajduje się w tym pułapie, zarabia ok. 2200 zł/msc brutto. Dzień wolności podatkowej w Polsce wypada w czerwcu, więc załóżmy że 50% zabiera nam Państwo. Doliczając VAT powiedzmy nawet że i 70%. Teraz powiedz: o ile byłoby trzeba obniżyć podatek tym ludziom aby żyło im się lepiej? Niech będzie to nawet do 30% - jest to 1540 zł na rękę, bez VATu. Teraz odpal amerykański ebay, gdzie bodajże do ceny VATu nie doliczają, i powiedz co można za to kupić. Pamiętaj, że usługi, które do tej pory miałeś "za darmo" już takie nie są. Oczywiście taki eksperyment to wysoki poziom abstrakcji, który ma małe przełożenie na rzeczywistość, sądzę jednak, że nawet - uwzględniając wszystkie procesy które by się uruchomiły w związku z tak gwałtowną obniżka podatków - siła nabywcza osoby zarabiającej 2200zl nie osiągnęłaby dzisiejszych 2000 zł.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#3632 2016-01-26, 16:18(Ostatnia zmiana: 2016-01-26, 16:25)
dlatego nie należy naprawiać tego co zostało źle zapoczątkowane 26 lat temu. powinno się zrobić twardy reset i przemyśleć od początku na jakim etapie jest polska, na co ją stać i jak sprawić żeby polakom było lepiej.

nie jestem ekonomem, ale gwałtowne obniżenie i uproszczenie podatków jest tym czego nie zrobił nikt do tej pory. skoro wszystko inne nie działa, to czemu nie taka droga?

generalnym problemem jest uznanie stanu jaki jest (np zus) za tragiczny i przystąpienie do gruntownej naprawy czegoś co nosi znamiona budowli w ruinie. polacy wiedzą o tym, ale który polityk zdecyduje się cokolwiek zrobić z tym problemem? wolałbym następnych 10 lat zaciskania pasa z perspektywą na poprawę niż kolejne rządy kolejnych partii bez żadnych perspektyw.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
To co napisał werewolf jest oczywiście durne, bo nikt normalny nie pogodziłby się ot tak ze stratą 40 tyś. z 140 tyś

Wiesz, moze to dlatego, ze wychowałem sie skromnie skromnie i nawet gdybym ze 140tys stracil 40tys czyli mialbym 100tys nadal byloby mnie stać na wszystko, na co nie stać 3/4 spoleczenstwa i calkowicie by mi to wystarczylo. Chociaż z drugiej strony, gdybym zarabiał 140tys. miesiecznie przez X (wiecej niz powiedzmy 10) lat to po tym bym sie rozpasl i rozzuchwalil i moze rzeczywiscie strata nawet 2tys. zł na czyjąkolwiek rzecz by mnie bolala. W koncu to przecież jest jakies wytlumaczenie ,,Polskich januszy biznesu" :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Sramy na służbę zdrowia w Polsce, tak? Tylko że łożymy na nią najmniej w cywilizowanym świecie. Jest to ponad 6% w stosunku do PKB, gdzie taka Rosja płaci ponad 10%. Jeżeli mielibyśmy osiągnąć "rosyjski poziom" musielibyśmy zamiast 100 mld złoty wydawać na nią 160 mld. Prawie dwa razy więcej. Prawda jest taka, że pieniądze podatnika w Polsce jest marnotrawiona, ale nie oznacza to, że należy to wszystko wyjebać do kosza.
A czemu mamy łożyć na służbę zdrowia? Nie może być prywatna? Byłeś kiedyś prywatnie np. u dentysty? Czy uważasz, że poziom usług i dostęp do sprzętu jest gorszej jakości niż u dentysty państwowego?

Okej, zróbmy eksperyment. Obniżmy podatki na papierze, abstrahując od liczb i realiów. Po prostu załóżmy że część usług publicznych będzie droższa albo całkowicie zlikwidowana.
Dlaczego uważasz, że po obniżce podatków muszą być usługi publiczne? Nie mogą być prywatne? Nawet zakładając, że dalej pewne usługi byłyby publiczne, to czemu zakładasz, że nastąpiłaby podwyżka usług?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A czemu mamy łożyć na służbę zdrowia? Nie może być prywatna? Byłeś kiedyś prywatnie np. u dentysty? Czy uważasz, że poziom usług i dostęp do sprzętu jest gorszej jakości niż u dentysty państwowego?
Jasne, że opieka zdrowotna prywatna jest lepsza. Od kiedy pracodawca opłaca mi abonament to nie chodzę na nfz. I oczywiście że jestem zadowolony. Prawie z dnia na dzień mogę chodzić do dentysty, większość mam za darmo, w tym te usługi, które na NFZ miałbym odpłatnie. RTG szyi miałem na drugi dzień (koleżanka z WWA na NFZ czekała chyba 3 miesiące). Badania krwi które muszę robić co miesiąc i kosztowały mnie +/- 120 zł również mam od tej pory za darmo. Wszystko jest lepsze, nawet portal pacjenta (umawianie się na wizyty przez internet, recepty online, wgląd do wyników badań). Jednak to kosztuje. Wszedłem na stronę luxmedu i zbliżony abonament kosztuje 3100 zł za rok i w ramach tego abonamentu pacjent klient dostaje dostęp do stosunkowo niewielkiej liczby specjalistów (36). Poważniejsze zabiegi i leczenia, jak np. walka z rakiem czy przeszczep dowolnego organu, kosztują cholernie dużo. Poza tym luxmed ma tylko placówki w dużych miastach, do których nie zalicza się taki Białystok.
Obecna moja składka NFZ jest niewiele niższa niż ten abonament (pomijając fakt, że za niego nie płacę :D ), a w ramach NFZ mam - nawet jeżeli gorszej jakości - o wiele więcej usług w pakiecie i na terenie całej Polski. Można tylko zgadywać ile musiałby kosztować abonament, gdyby miał obejmować najdroższe zabiegi medyczne i z których mógłbym skorzystać nawet w gminie w której znajduje się mniej niż 2 tyś mieszkańców.
Możesz poczytać jak to wygląda w Szwajcarii, gdzie jest przymus ubezpieczenia zdrowotnego, ale nie ma państwowej firmy. Podobno działa świetnie, z tym że jest na tyle droga, że posiadając zaledwie dwójkę dzieci jest już taniej mieszkać w Niemczech. Dodatkowo, pomimo podpisanych umów z innymi państwami, w tym z Polską, nie chcą leczyć Polaków znajdujących się w Szwajcarii. Nie mówię o imigrantach, tyczy się to również turystów. Spowodowane jest to tym, że nie ufają zagranicznym ubezpieczalniom, nawet państwowym takim jak NFZ.

Okej, zróbmy eksperyment. Obniżmy podatki na papierze, abstrahując od liczb i realiów. Po prostu załóżmy że część usług publicznych będzie droższa albo całkowicie zlikwidowana.
Okej, to w zasadzie o to mi chodziło. Możemy założyć, że na miejscu tych usług które zostałyby zlikwidowane na skutek obniżki podatków (nie oszukujmy się: jeżeli Polacy zamiast 70% zaczeliby płacić 30% to COŚ musi zniknąć z sektora publicznego) pojawiłyby się prywatne alternatywy. Dalej twierdzę, że osoba zarabiająca 2200 zł brutto po zmniejszeniu podatków z 70% do 30% nie miałaby większej siły nabywczej netto niż w tej chwili. Samo ubezpieczenie zdrowotne, o którym się nadmiernie rozpisałem, wyniosłoby połowę bądź 1/3 pensji netto

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
https://www.youtube.com/watch?v=SJRVKjUOquA

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Jakiś przeciwnik Pisu zgłosił ten film, tylko po to, żeby potem mowic na marszu kod-komuch ,,Pis wysyla policje na ludzi, łolaboga!" :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
http://gf24.pl/pis-ustawa-zakazac-podnoszenia-cen/

Rząd ustawą chce zakazać podnoszenia cen w sklepach.

Szef Komitetu Stałego Rady Ministrów – minister Henryk Kowalczyk poinformował, że w ustawie o podatku handlowym jest zapis zakazujący handlowcom podnoszenia cen w związku z nowym podatkiem.

– Tam będzie taki zapis, tak jak w podatku bankowym. Oczywiście do realizacji pewnie wszyscy będą mieli zastrzeżenia, ale od tego jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów – mówił Kowalczyk na antenie radia RMF.

jak tak można? czy w polsce jest aż tak źle?

:D
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19542466,czy-policja-przyjedzie-na-fejsbuka-za-wideo-z-prezydentem.html

Jakiś przeciwnik Pisu zgłosił ten film, tylko po to, żeby potem mowic na marszu kod-komuch ,,Pis wysyla policje na ludzi, łolaboga!" :D

puszczenie filmu od tyłu przez jakiegoś kolesia z ironicznym tytułem może śmieszne, ale na pewno nie zasługuje na taką reakcję... jeżeli wierzyć w doniesienia to samodzielna akcja policji/prokuratury a nie złośliwa chęć dopierdolenia gościowi przez prezydenta więc @Werewolf wyluzuj

0 użytkowników
Do góry