Witajcie! Ostatnio coś mało nowych tutków na forum, więc postanowiłem sam napisać jednego. Tutorial pokaże wam jak stworzyć nową teksturę twarzy i dodać ją do gothica tak, by NPC mógł ją mieć. No dobra, zaczynajmy!
Krok 1. Tworzenie tekstury twarzyWchodzimy w folder:
GothicII\_Work\data\Textures\NPCs\Head
Tutaj mamy wszystkie tekstury twarz jakie istnieją w gothicu. Są one ponumerowane (np. Hum_Head_V151_C0, Hum_Head_V152_C0 itd.) Ja stworzę sobie teksturę głowy z włosami innej tekstury, a twarz zrobię sam.
Więc najpierw znajdźmy odpowiadające nam włosy z innej tekstury (ja wybrałem Hum_Head_V132_C0)
Kopiujemy odpowiadającą nam teksturkę. Nazywamy ją Hum_Head_V
numer_C0 (zamiast
numer wpisujemy kolejną liczbę np. jeśli ostatnia tekstura twarzy na numer 201, to ty w miejsce numeru wpiszesz 202)
Krok 2. Edycja tekstury w GIMPie (jeśli ktoś ma gotową teksturkę ten krok można pominąć)Najpierw znajdę sobie zdjęcie jakieś twarzy. Wybrałem twarz Froda z Władcy Pierścieni:
TWARZ FRODA i kopiujemy obrazek.
Teraz otwieramy naszą teksturę twarzy (nie Froda, tą z gothica) i tworzymy nową warstwę przezroczystą:
1 2Teraz zaznaczamy warstwę przezroczystą i kopiujemy obrazek twarzy (w moim przypadku Froda) i wklejamy go w GIMPie:
3 4Jeśli obrazek jest za duży możemy go pomniejszyć narzędziem skalowania z zaznaczoną spinką (dzięki temu będzie nam równo skalować):
5 Teraz zakotwiczamy warstwę:
6Teraz trzeba ładnie ustawić twarz, ustawmy sobie przezroczystość i użyjmy narzędzi przesunięcia i skalowania (tym razem bez spinki):
7 8Użyjmy gumki by pozbyć się niepotrzebnego tła:
9Jednak widać teraz krawędzie twarzy Froda, musimy je wygładzić za pomocą narzędzia rozsmarowywania:
10Teraz zapisujemy naszą teksturę.
Krok 3. Kompilacja tekstury i wstawianie jej do gothicaGothic zazwyczaj kompiluje tekstury zbroi, ale twarzy już nie! Uruchamiamy Gomana (jak ktoś go nie posiada to link tutaj:
GOMAN) Otwieramy naszą teksturę (jako typ pliku zaznaczamy .tga) i zapisujemy w:
Gothic II\_Work\data\Textures\_compiled
Do nazwy dopisujemy -C i zapisujemy jako plik .tex. Klikamy Exportieren. Dobrze, właśnie skompilowaliśmy teksturę.
Teraz wchodzimy w:
Gothic II\_Work\data\Scripts\Content\AI\AI_Intern
i otwieramy plik AI_Constants notatnikiem lub innym edytorem tekstu (polecam Notepad++) Zjeżdżamy na sam koniec i dopisujemy linijkę:
const int Face_N_
nazwa =
numer;
nazwa - Po prostu nazwa naszej twarzy, można wpisać co się chce, oczywiście jeśli ta nazwa nie jest zajęta (ja wpisałem Frodo)
numer - Numer MUSI być taki sam jak numer teksturki
Zapisujemy plik i wychodzimy.
Teraz musimy znaleźć sobie jakiegoś NPCa który będzie miał naszą nową twarz. Wchodzimy do folderu:
Gothic II\_Work\data\Scripts\Content\Story\NPC
Otwieramy skrypt jakiegoś NPCa (ja stworzyłem sobie nowy skrypt) i znajdujemy linijkę zaczynającą się na B_SetNpcVisual
B_SetNpcVisual (self, MALE, Hum_Head_Bald, Face_N_
nazwa, BodyTex_N, ITAR_Bau_M);
nazwa - Wpisujemy nazwę z skryptu AI_Constants (w moim przypadku był to Frodo)
Teraz odpal Gothicstartera z zaznaczoną opcją Scripte parsen (lub Compile scripts) Wbij Marvina i przyzwij NPCa, który miał mieć nową teksturę głowy.
A oto moja morda:
FrodoTutek można kopiować ile wlezie, tylko podajcie autora. Wszelkie pytania na PW lub w komentarzach.