Herb z PB.
W dzisiejszym tutorialu pokażę jak zrobić herb podobny do tego z Gothica 3.
Wymagane umiejętności – podstawowa znajomość programu, świadome łączenie funkcji.
Nabyte umiejętności– Używanie gradientów, wzorków itd. Poszerzenie znajomości programu.
Uwaga, jeżeli dopiero zaczynasz zabawę z PS'em zalecane jest zapoznanie z tutorialem:
[Photoshop] pierwsze kroki. Nie będę opisywał podstawowych funkcji oraz czynności ponieważ te informacje zawarłem w wcześniejszym tutorialu.
Zaczynamy:Utwórz nowy dokument o rozmiarach 500x500 pixeli i na nowej warstwie stwórz prostokąt o kolorze 66231b i rasteryzuj wartstwę (warstwa> rezteryzuj > warstwa).
Teraz wzoruj się screenie:
Kolor użyty w liniach to dfc092 a linie były tworzone za pomocą prostokąta. Pamiętaj żeby każda linia była na osobnej warstwie i radzę je nazwać w celu uniknięcia nieporozumień.
Kolor użyty w liniach to 7b2c25, zwróć uwagę na to że nowe linie nie są idealnie proste i mają wcięcia. Zrobiłem to za pomocą powielania warstwy i ustawiania odpowiedniego pochylenia (ctrl + t). Gdy byłem już zadowolony z efektu łączyłem warstwy w jedną i za pomocą opcji „zaznaczenie” wycinałem wcięcia.
Gdy już mamy przegotowany herb możemy zabrać się za efekty wizualne i sprawić by był jak najbardziej realny.
wybieramy wzorek, w sumie nie ma reguły na to jakiego wzorka użyć, ja zastosowałem do tego texture kamienia, papieru i coś na wzór kwitków
Jako że nie masz tych wzorków w PS'ie a pewnie nie opanowałeś jeszcze prostej metody robienia własnych wzorków wklej je po prostu jako warstwy. I odpowiednio ustaw tryby mieszania dla:
- Kwiatków „Nakładka”
- Papieru „Mnożenie”
- Kamienia„Ostre światło”
(oczywiście ustaw je w odpowiedniej kolejności, jak wyżej)
Pamiętasz nasz pierwszy prostokąt? Kliknij na warstwę lewym przyciskiem myszy trzymając wciśnięty „Ctrl” teraz w pionowym pasku narzędzi kliknij na „zaznaczenie” (pierwszy od góry po lewej) i prawym przyciskiem myszy kliknij na zaznaczony prostokąt i wybierz opcję „zaznacz odwrotnie” i gdy zaznaczenie się zmieni kliknij na warstwę z texturą i naciśnij „delete”. Zastosuj to na naszych trzech texturach. Efekt jest taki że textura pokrywa tylko herb a nie tło obok niego.
Teraz weź gumkę i ustaw jej krycie na 21 i wymarz nieco na texturze kwiatów nasze żółte linie:
Przyszła pora na gradient:
Wybierz gradient dwukolorowy, czarny-biały (czarnym do dołu) i ustawiamy tryb mieszania na nakładkę a krycie na 81. Usuń tło jak w przypadku wzorków.
Teraz już wszystko zależy od symbolu który umieścisz na herbie i od dziur i poszarpań na dole flagi. Te ostatnie może Ci sprawić trochę problemów lecz za pomocą narzędzia „lasso” można stworzyć każdy kształt o którym się marzy. Przygotowałem specjalnie dla Ciebie gotowy szablon:
Chyba nie musze tłumaczyć jak zaznaczyć czarne tło i wyciąć zaznaczenie na warstwach
Gotowy efekt:
Mam nadzieje że czegoś się nauczyliście, życzę powodzenia w poskramianiu grafiki 2d, pamiętajcie podstawą jest trening.
Pozdrowienia Manver.
Tutorial pochodzi z oficjalnego forum grupy Infernal Reality
CLICK