Mam pewien problem - a raczej kilka pytań.
1. Gdy ściągnąłem GMDK nie było tam folderu textures. Wrzuciłem tam folder textures z G2MDK (na wszelki wypadek, bo używam tekstur pancerzy ale o tym za chwilę). Z tego co wiem tekstury z gothic I powinny być w pliku textures.vdf czyli powinienem je rozpakować gothic vdfs, tak? A później jak chcę coś zmienić powinienem zmienić nazwę pliku na textures.vdf.disabled? (przy worlds.vdf musiałem tak zrobić, nie wiem do końca czemu)
2. Jakiś czas temu przerzucałem zbroje z G2NK do G1. Musiałem przekopiować pliki asc oraz 3ds (skopiowałem wtedy też tekstury, chociaż nie wiedziałem czy trzeba)
a oto skrypt byle jakiej zbroi i moje pytanie
INSTANCE VLK_ARMOR_M(C_Item)
{
name = "Spodnie Kopacza";
mainflag = ITEM_KAT_ARMOR;
flags = 0;
protection [PROT_EDGE] = 15;
protection [PROT_BLUNT] = 15;
protection [PROT_POINT] = 0;
protection [PROT_FIRE] = 5;
protection [PROT_MAGIC] = 0;
value = VALUE_VLK_ARMOR_M;
wear = WEAR_TORSO;
visual = "vlkm.3ds";
visual_change = "Hum_VLKM_ARMOR.asc";
visual_skin = 0;
material = MAT_LEATHER;
3DS to jest wygląd zbroi w ekwipunku i na ziemi, a asc na postaci, dobrze rozumiem?
3. Jak np wchodzę na WoG tam jest dużo tekstur do ściągnięcia, ale w formacie .tga Do czego to jest przydatne? Przecież mi są potrzebne teksury .asc dobrze rozumiem? Bo nie wiem, jak patrzę na skrypt jakiejkolwiek zbroi, widać tam .3ds, .asc, ale nigdzie nie ma .tga :blink:
Czym się rózni .tga od .asc oraz .tex i dlaczego te pliki tam są, czy są konieczne?
Mając taką teksturę .tga co zrobić, żeby ją zobaczyć w grze na jakiejś zbroi?
4. W skryptach postaci
// animations
Mdl_SetVisual (self,"HUMANS.MDS");
Mdl_ApplyOverlayMds (self,"Humans_Arrogance.mds");
// body mesh ,bdytex,skin,head mesh ,headtex,teethtex,ruestung
Mdl_SetVisualBody (self,"Hum_Body_CookSmith",1,1,"Hum_Head_FatBald",91 , 0,-1);
SetVisual czyli .mds (cokolwiek to oznacza) z wyglądem postaci, applyoverlaymds to następny mds, definiujący styl chodzenia.
A setvisualbody? Czemu tam nie ma żadnego pliku, żadnego rozszerzenia itp.?? Tylko jakieś nazwy i cyfry? Jak się w tym połapać?
Jeśli chcę zobaczyć w G1 twarz z G2 to wystarczy, że skopiowałem folder textures z g2mdk oraz skrypt postaci odpowiadający za wygląd?