LCD udaje CRT 5368 17

O temacie

Autor Zkirtaem

Zaczęty 9.07.2010 roku

Wyświetleń 5368

Odpowiedzi 17

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Kupiłem sobie ostatnio monitorek LCD, konkretnie Asus VW222S. Ogółem jest genialny, ale czasem na szarym tle widzę paski odświeżania wyglądające jak z monitorka CRT. Monitor ma analogowy kabel d-sub, jest nieekranowany. Jeden z moich pomysłów jest taki, że (no co, nie śmiać się, na tym się nie znam) zasilacz zakłóca mi sygnał, w końcu jest nieekranowany, mam 60hz odświeżania a zasilacz "faluje" właśnie 50-60 hz.

Miał ktoś coś podobnego?

melkor
  • Gość
prawie 3 miesiące temu kupiłem dokładnie ten sam monitor, tego samego dnia oddałem go i wymieniłem na benq G2222HDL w sklepie obok (wtedy różnica w cenie około 50zł więcej za benq), miałem ten sam problem. d-sub to totalny shit, minimum to dvi a najlepiej hdmi które już trochę więcej kosztuje. oddaj złoma, bo się moim zdaniem tego nie pozbędziesz.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

LCD udaje CRT
#2 2010-07-09, 22:31(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 22:35)
kupiłem używkę i okazyjnie, musi być jakiś sposób, inaczej bym w każdej recenzji przeczytał o takich liniach.

i nawet, jakbym w jakiś sposób oddał ten monitor, to i tak musialbym dorzucić co najmniej 150 zł do tego benq.
...a poza tym to jestem bardziej graczem, nie grafikiem - nie mam aż tak olbrzymich wymagań.

melkor
  • Gość

melkor
Gość

LCD udaje CRT
#3 2010-07-09, 22:35(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 22:36)
ale masz drugą osobę z tym samym problemem. mam kabel z filtrowaniem na obu końcach, podpięty do gf 8800. nie mam pojęcia co może być nie tak. d-sub to standard sprzed wielu wielu lat, może coś przy karcie graficznej nie idzie jak należy, dlatego wymieniłem. co ciekawe, gość w sklepie wcale się nie zdziwił, potwierdził że mają sporo zwrotów tych monitorów, być może to kwestia dalszego sprzętu...

WARTO dodać te 150zł.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

LCD udaje CRT
#4 2010-07-09, 22:37(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 22:38)
też mam 8800, gt konkretnie. Ja tam się tak łatwo nie poddam, metoda musi być, skoro nie każdemu się tak dzieje. A może i warto dodać, tylko najpierw mi je pożycz - jestem ubogim siedemnastolatkiem i nie mam perspektyw na jakąkolwiek pracę : (

melkor
  • Gość
walcz z wiatrakami, moim zdaniem nie warto.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Cytat: melkor link=topic=10741.msg102965#msg102965#msg102965#msg102965 date=1278707912
walcz z wiatrakami, moim zdaniem nie warto.

Daj mu hajs i nie pierdol :D

melkor
  • Gość
wiem że jest mi łatwo mówić, ale jak już się napatrzyłem na ten monitor w sklepie i tak strasznie mi się podobał, przyjechałem do domu, podpinam i gówno jakieś widać a nie piękny klarowny obraz to, całą godzinę zmarnowałem na kombinowanie, pożyczanie od sąsiada dodatkowych kabli jakby coś było z moimi nie tak. zwróciłem złoma, od tej pory jedyne co mogę powiedzieć, to precz z d-sub, bo monitor jako taki ma naprawdę fajne parametry, wygląd ale co z tego.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
całą godzinę zmarnowałem
cierpliwyś :D

Obraz jest piękny i klarowny, ale standardowy kabel jest do dupy - o ile ja dostałem standardowy (3 metry albo 5, ekranowany) - on tak jakby rozmazuje wszystko. Podłączyłem nieekranowany i obraz ostry jak maczeta. Tylko te linie - teraz podłączyłem drugi filtr od napięcia i coś jest lepiej, może kupię porządny i będzie jak należy.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

LCD udaje CRT
#9 2010-07-09, 22:59(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 23:02)
TNIJ KURWA, TNIJ!
NIE OSZUKUJ WIERZBA. TO JA PIERWSZY MU TO POWIEDZIAŁEM I DOBRZE O TYM WIESZ.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
a żebyś kurwa wiedział, gdyby kabel nie był ekranowany to bym już dawno go ujebał co najmniej na pół :D

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: melkor link=topic=10741.msg102960#msg102960#msg102960#msg102960 date=1278707328
prawie 3 miesiące temu kupiłem dokładnie ten sam monitor, tego samego dnia oddałem go i wymieniłem na benq G2222HDL w sklepie obok (wtedy różnica w cenie około 50zł więcej za benq), miałem ten sam problem. d-sub to totalny shit, minimum to dvi a najlepiej hdmi które już trochę więcej kosztuje. oddaj złoma, bo się moim zdaniem tego nie pozbędziesz.
no i tu będę trochę upierdliwy :D  
odnośnie samego d-sub
Złącze D-Sub 15 "DH-15" przenosi analogowy sygnał zawierający informację o kolorze niebieskim, zielonym oraz czerwonym, a także sygnał synchronizacji poziomej i pionowej. Ze względu na brak informacji o częstotliwości sygnału, opierające się na matrycach LCD wyświetlacze muszą same dostosować częstotliwość sygnału do odpowiedniego wyświetlania obrazu.
No i to jest powód dla którego LCD mogą migać, to jest kwestia w 99% technologi w LCD, jeśli mają dobrze zrobione kwestie sygnału analogowego
a w przypadku dvi i hdmi, prędkość jest porównywalna i jest zależna od wersji dvi oraz hdmi

więc jeśli jest brzydki obraz, widać odświeżanie itp. to jest wina głownie monitora ;)

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

LCD udaje CRT
#12 2010-07-09, 23:34(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 23:35)
to może zmiana przejściówki coś da?

...wlaściwie, to czemu to mi tylko tak chodzi na szarym? (themodders) W grach, etc tego nie widzę.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Cytat: Zkirtaem link=topic=10741.msg102980#msg102980#msg102980#msg102980 date=1278711287
to może zmiana przejściówki coś da?
nie, niestety nic
jeśli np. w monitorze masz dvi i masz przejściówkę na d-sub to masz dvi-i które może przesyłać dwa sygnały, cyfrowy i analogowy, przy włożeniu przejściówki na d-sub masz zwykły sygnał analogowy, jeśli monitor ma tą kwestię po prostu spieprzoną to nic na to nie poradzisz ;)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
to jak to jest że jedni mają taki problem a inni nie?

melkor
  • Gość
nie da bo wyjście z monitora jest dupiane. to jest moje zdanie. a zdunek miałeś być upierdliwy a wyszło że pierdolisz jak zwykle  :lol2:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

LCD udaje CRT
#16 2010-07-09, 23:48(Ostatnia zmiana: 2010-07-09, 23:49)
dobra, w night view mode nie widać pasków, a było widać je tylko na tm w przeglądarce - to mi chyba starczy.

...Dzięki, teraz mi smutno będzie :D

chociaż, vw222s i vw222u chyba się nie różnią matrycą - będę polował na uszkodzonego vw222u (dvi) i jak będzie tanio, kupię i przerzucę części ;d

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Cytat: melkor link=topic=10741.msg102983#msg102983#msg102983#msg102983 date=1278711664
nie da bo wyjście z monitora jest dupiane. to jest moje zdanie. a zdunek miałeś być upierdliwy a wyszło że pierdolisz jak zwykle  :lol2:
no może pierdolę jak zwykle, ale chciałem przekazać że dvi i hdmi to praktycznie bez różnicy a d-sub jest zależne bardziej od tego co w lcd jest wrzucone ;) no i jako tako mi wyszło

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry