Linux 28959 356

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 28959

Odpowiedzi 356

Buras

Buras

Użytkownicy
posty198
Propsy21
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buras

Linux
#340 2017-02-11, 12:47(Ostatnia zmiana: 2017-02-11, 12:52)
Bawię się właśnie w konfigurację Docky. Istnieje możliwość takiego ustawienia docka, aby zawierał on tylko i wyłącznie aktywatory do aplikacji, nie pokazywał statusu tych aplikacji, a także innych programów, które aktualnie działają?

PS. Xubuntu 16.04 działa szybciej niż Windows XP na HP nx6110.
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2177
Propsy1684
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
http://manpages.org/docky

Nie znam programu, ale patrząc na manual powątpiewam w jakąkolwiek sensowną konfigurację. Kiedyś chciałem sobie zrobić dock, wtedy najpopularniejszym rozwiązaniem był cairo-dock i ten program był dość konfigurowalny. Spróbuj.
 

Buras

Buras

Użytkownicy
posty198
Propsy21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Faktycznie, ustawień jest sporo i myślę, że właśnie znalazłem to, czego potrzebowałem. Dzięki wielkie.
 

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2639
Propsy3520
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ubuntu 18.04 LTS porzuca Unity i wraca do GNOME jako domyslnego środowiska. O porzuceniu Mir nic nie ma, ale to raczej też jest już przesądzone.
Źródło: https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence/
Artykuł po polsku: https://404.g-net.pl/2017/04/ubuntu-unity-mir-koniec-pewnej-epoki/
 
Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | space fight |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Buras

Buras

Użytkownicy
posty198
Propsy21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam drobny problem z Xubuntu 17.04. Wygląda na to, że przeszli na GTK3, przez co nie mogę ustawiać kolorów dla Whisker Menu z pliku gtkrc-2.0. Nie orientuje się ktoś może, który config steruje teraz kolorami?

Obecna zawartość pliku gtkrc-2.0:
# Custom styles


style "gtk-theme-config-menu" {
base[NORMAL] = "#555753"
bg[NORMAL] = "#555753"
bg[ACTIVE] = "#555753"
bg[INSENSITIVE] = "#555753"
text[NORMAL] = "#000000"
fg[NORMAL] = "#000000"
}

widget_class"*<GtkMenu>*"style"gtk-theme-config-menu"

style "darkback"
{
bg[NORMAL] = "#404040"
bg[ACTIVE] = "#606060"
bg[PRELIGHT] = "#808080"
fg[NORMAL] = "#ccc"
fg[ACTIVE] = "#fff"
fg[PRELIGHT] = "#fff"
}
widget "whiskermenu-window*" style "darkback"

style "darktree"
{
base[NORMAL] = "#404040"
base[ACTIVE] = "#606060"
text[NORMAL] = "#ccc"
text[ACTIVE] = "#fff"
}
widget "whiskermenu-window*TreeView*" style "darktree"

# End custom styles
 

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty275
Propsy118
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Ja to na twoim miejscu bym to po prostu ustawił w CSS w ~/.config/gtk-3.0/gtk.css.
Jest jeszcze config w /etc/gtk-3.0/settings.ini.
 

Buras

Buras

Użytkownicy
posty198
Propsy21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki za odpowiedź. Identyfikatorami lub klasami są nazwy widgetów?
 

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty275
Propsy118
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Nie mam pojęcia jak się styluje Whisker Menu, ale zazwyczaj używa się klas.
 

Sztywny

Sztywny

Gry (themodders@telegram)
Nokia C++ Dev
posty204
Propsy47
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
  • Nokia C++ Dev

Sztywny
Gry (themodders@telegram)

Linux
#348 2017-05-19, 21:28(Ostatnia zmiana: 2017-05-19, 21:51)
Czesc
zainstalowalem ostatnio slackware 14.2 z bodajze kde plasma.
Chcialem zainstalowac widget Conky_ken, co zreszta mi sie udalo
Spoiler
Problem jest w tym, ze nie jest on widoczny w menu wyboru widgetow.
Jak naprawic ten problem?

[edit] dotyczy to wszystkich widgetow instalowanych z sieci
 

Atlantis

Atlantis

Użytkownicy
Lord Vader - Władca Licbazy
posty62
Propsy8
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
  • Lord Vader - Władca Licbazy
Witam
Jaki procesor, karta i dysk, z ramami włącznie na MSI, byłaby pod linuksa świetna? I który będzie dobry dla kodera z javy?
 
http://www.youtube.com/watch?v=3lNOWClg0io
- Voice Sample

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
Czego pragniesz?
posty7370
Propsy4675
Nagrody
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Czego pragniesz?
Wszystko jedno, Linux nie na specjalnych preferencji. Wybierasz tak jak pod Windowsa. Podobnie Java, może poza tym że tu warto zainwestować w minimum 8gb ram. Jako programista nie potrzebujesz dedykowanej karty graficznej, chyba że chcesz też korzystać z tego jako gracz. Możesz ewentualnie pomyśleć też o lepszym procesorze i dysku ssd.

Ogólnie to jakbyś pytał jaki sprzęt będzie dobry pod przeglądarkę internetową.

Atlantis

Atlantis

Użytkownicy
Lord Vader - Władca Licbazy
posty62
Propsy8
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
  • Lord Vader - Władca Licbazy
Hmm.. Jako programista cenię sobie moc obliczeniową ogólną, wszystkich podzespołów. Plus - wydaję mi się, że na początek 8GB jak naj bardziej będzie starczyć. Poza tym SSD 250GB i 2 dyski 3000GB(3TB) to podstawa. Do tego GeForce i jakiś tani FX - zamiennik i5. Podkreślę tylko... Opłaca się używane dyski o tej pojemności kupić?
 
http://www.youtube.com/watch?v=3lNOWClg0io
- Voice Sample

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty565
Propsy462
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Linux
Skoro temat jest poruszony to mam pytanie.
Wysypał mi się win 7 i pomyślałem ,że przejdę na Ubuntu , zainstalował sie poprawnie ale strasznie długo się odpalał.
W końcu się uruchomił ale strasznie muli (nawet przeglądarki nie idzie właczyć).
Co dziwne jeśli odpalę wersję live z pen driv'a wszystko gra i buczy , w czym może być problem ? Dysk? może win się przez niego wysypał?
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2177
Propsy1684
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Faktycznie brzmi jak problem ze sprzętem. Win7 wyrzucał jakieś bluescreeny? Pamiętasz kody?
 

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty565
Propsy462
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Linux
#354 2017-06-17, 20:47(Ostatnia zmiana: 2017-06-17, 20:52)
Z winem to wyglądało tak ,że bios się załączał ,win się ładował(takie jakieś stare logo ładowania, nie te z 7) no i na etapie tego niebieskiego ekranu uruchamiało się narzędzie do naprawy dysku.Naprawianie błędów dysku. Wykonanie tej czynności może zająć ponad godzinę. Taki komunikat temu towarzyszył. Po kilku godz bez skutku wyłączyłem.

Error: attempt to read or write outside of disk 'hd0'.
Entering rescue mode...
grub rescue>

A taki komunikat mi wyskoczył gdy 1 raz odpaliłem linuxa , po resecie już tego nie było i po kilku minutach się uruchomił.
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2177
Propsy1684
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Brzmi jak zepsuty dysk. Jeśli chcesz być w stu procentach pewien, weź drugi pendrive i zainstaluj na nim linuxa tak, jakbyś chciał zainstalować go na zwykłym dysku. Jeśli "pełna" instalacja będzie tam działała poprawnie, wymień dysk.

Z oczywistych rzeczy, sprawdź taśmy i zasilanie dysku. Miałem problemy tego typu w laptopie ze złączem sata, które nie do końca łączyło.
 

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty565
Propsy462
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Linux
#356 2017-06-18, 08:28(Ostatnia zmiana: 2017-06-18, 12:47)
Dzisiaj po włączeniu wyskoczyło coś takiego:
182.653199 ata 3.00 :status dry error,
182.653799 ata 3.00 :error unc,
Ext4 fs error (device sda5) unable to read intable block.
I tak cały ekran podobnych linijek.
Co dziwne mam dysk sata.
Rozkręciłem pozamieniałem wtyki dalej to samo.

Edit:W wersji live wykonalem polecenie "sudo badblocks -sv /dev/sda" (sprawdza bad sectowy).
Dysk w pewnym momencie zaczal piszczec i trzaskac po wszystkim wyskoczylo cos takiego:
-Interrupted at block 5487296.
PS;Sorry za brak caps loca.


Post połączony: 2017-06-18, 10:13
https://dymicom.pl/pl/p/Dysk-twardy-Seagate-Desktop-HDD,-3.5,-500GB,-SATA600,-7200RPM,-16MB-cache-ST500DM002-Dell-OEM/1019?gclid=CLaTtaH1xtQCFQqBsgodFwoFnw
Obecnie mam taki dysk czy jesli wymienie go na  taki :
 http://allegro.pl/seagate-400gb-st3400832as-sata-7200rpm-wyprzedaz-i6107115356.html
lub taki:
http://allegro.pl/nowy-250-gb-sata-ii-seagate-7-200-wysylka-gratis-i5573462789.html
bedzie ok?nie mam zbytnio kasy.
 


0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry