Co do strony fabularnej to myślę, że się wam spodoba. Nie ma tu boskich wybrańców, boskich artefaktów i dziwnego przeznaczenia. Main hero sam sobie rzepkę skrobie do tego już z natury jest doświadczonym przez życie, ekhm... Dickiem
Warto też dodać, że mod świetne wplata się w fabułę końcowych rozdziałów podstawki, sporo wyjaśnia i sporo dodaje. Do tego prócz main story będzie sporawa fabuła poboczna, nikt nudzić się nie powinien.
Co do MT vs CZ to akurat ja nigdy tak do tego nie podchodziłem. Im więcej powstanie dobrych modów, które zostaną wydane tym lepiej dla tm i społeczności Gothica. Co do MT to też uważam, że mod jest bardzo niedopracowany, sporo mu brakuje, sporo można by zmienić na lepsze, ale nie robiliśmy go tak profesjonalnie jak CZ. Poza tym uczyliśmy się na MT w ogóle robić mody i jak na rok pracy z czego parę miechów to była nauka poszło nam nie najgorzej ;p Jednego jestem pewien: CZ będzie najbardziej profesjonalną modyfikacją stworzoną do Gothic 1 a być może w ogóle do gier z serii Gothic.