[G1] Ciemności Gordotha v1.6.0 4678 12

O temacie

Autor LooKaSenpai

Zaczęty 24.12.2023 roku

Wyświetleń 4678

Odpowiedzi 12

LooKaSenpai

LooKaSenpai

Użytkownicy
posty9
Propsy9
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy

W Starym Obozie zaczynają dziać się rzeczy niepojętne i przerażające. W niewyjaśnionych okolicznościach i w brutalny sposób giną mieszkańcy obozu - głównie kopacze. Morderca pozostaje dla strażników nieuchwytny. W tym samym czasie niespodziewanie znika jeden z najpotężniejszych magnatów - Oldrik. Po zamku chodzą pogłoski, że ów Oldrik parał się czarną magią. Sprawa odnalezienia magnata zostaje przydzielona Antonowi - niegdyś najlepszemu z tropicieli w Khorinis. Gęsty mrok spowił obszar Górniczej Doliny. Czyżby kolonie nawiedziły złe moce?

Modyfikacja oferuje:

- Mroczną fabułę na pare godzin zabawy (ok. 2h).
- Nową muzyka w klimacie grozy/horror.
- Atmosferę, która potęgowana jest przez ciemność w kolonii.
- Nowe elementy jak: skrypty, dźwięki, textury, modele.

UWAGA! Mod jest niezoptymalizowany pod grę z DX11. Nie należy w niego grać posiadając te rozszerzenie!
Modyfikacja przeznaczona jest dla PIERWSZEJ części gry Gothic.

Zmiany w wersji 1.6.0
- Dubbing i udźwiękowienie zrealizowane przez LAVN Studio.
- Korekta dialogów oraz wpisów do dziennika.
- Zwiększony poziom trudności.
- Zmieniony etap końcowy.
- Usprawnienie walki z Bestią.
- Nowe rozwiązania skryptowe, jak np. Cutscenki lub system przestępstw.
- Usunięcie pomniejszych błędów technicznych.

Dodatkowe informacje:

- Zalecam grać w modyfikację nocą (jeśli niechcecie stracić klimatu).
- Proszę ustawić muzykę i dźwięki na wyższym poziomie.
- Video (intro/outro) nie włącza się przy graniu na niskiej rozdzielczości.
- Jeżeli masz zainstalowany "Gothic DX11" - koniecznie go odinstaluj (przynajmniej na czas gry w moda).

Ostrzeżenie! Jeżeli jesteś wrażliwy na screamery i nie reagujesz emocjonalnie dobrze na twórczości typu horror - odradzam Ci gry w modyfikację.

Twórca Modyfikacji "Ciemności Gordotha":
Drikus

Udźwiękowienie, montaż i realizacja:
LAVN Studio - LooKaS & AniaAngi

Testerzy:
AniaAngi LAVN Studio
Simon Said
Baniu34 & Gaming Przy Kominku - "Magia na cześć!"

Download
ver. 1.6.0
-------------------------------------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/1Su4On1r4z09UGg4WDOdEMQeYTndiodXg/view?usp=sharing
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2817467371
https://mega.nz/file/lwhzyZoY#yfiLj-jip1_MRklwHn_YLnAYgpKNnPy-GYps1ef8jRQ
--------------------------------------------------------------------------------------
*Pliki z archiwum proszę wypakować do głównego folderu Gothica.

Screeny:
Spoiler

Gram,nawijam, nagrywam, dubbinguje...
Ot nudne żyćko :D

Kassian

Kassian

Użytkownicy
posty30
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki za dubbing oraz całą waszą pracę!!

Odinstałowałem DX11, ale zostały mi uniony oraz zainstalowana wcześniej ER+. Mod uruchamia się normalnie, wszystko wygląda ok - czy coś jeszcze powinienem odinstalować?

Yetem12

Yetem12

Użytkownicy
posty211
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zastanawia mnie co takiego jest w tym modzie że nie jest zoptymalizowany pod DX11? To raczej nie powinno zależeć od moda tylko silnika gry,, ?

outlander

outlander

Użytkownicy
posty457
Propsy226
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
Zastanawia mnie co takiego jest w tym modzie że nie jest zoptymalizowany pod DX11? To raczej nie powinno zależeć od moda tylko silnika gry,, ?
DX11 rozpierdala totalnie mgłę przez co klimat siada i wizja twórcy się sypie.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3467
Propsy2150
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
"- Video (intro/outro) nie włącza się przy graniu na niskiej rozdzielczości." - Wystarczy użyć Uniona, problem rozwiązany.

Kassian

Kassian

Użytkownicy
posty30
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jaki średni czas ukończenia mieliście?

Anonimus14

Anonimus14

Użytkownicy
posty89
Propsy78
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ukończyłem i tą wersję. U mnie na liczniku były 2 godziny ale to dlatego, że ja tego moda dobrze znam, u nowych graczy będzie pewnie ze 3 godziny.

Zacznę od dubbingu bo to on jest najważniejszy w tej wersji. Głosy są bardzo dobre, profesjonalne i tej modyfikacji po prostu należał się dobry dubbing. Lekko doczepie się do nich. Chyba najsłabiej (ale nie źle, żeby nie było) wypadł głos głównego bohatera, brzmi dobrze ale wiele kwestii wypowiada jednym tchem, szybko, jakby wypowiadał je głos AI a  nie człowiek. Inne głosy brzmią dobrze, lektorsko wręcz i to też mógłbym zaliczyć na lekki minus. Osobiście troszkę razi mnie to, że byle pijak-kopacz ma głos jakby wcześniej pracował nad podkładaniem lektora pod filmy. Jak dla mnie zabrakło takich zwykłych, normalnych głosów w tych niższych rangą postaciach. Nie jest to nic co by mnie zraziło do moda i ostatecznie dubbingowi dałbym 9/10.

Są jeszcze poprawki do samego gameplayu. Jest teraz trochę więcej wpisów w dzienniku co jest na plus bo oryginalna wersja była dość skąpa i czasami nie było wiadomo co robić. Nie ma też baaaardzo długich okienek dialogowych których czasami nie dało się szybko przeczytać bo znikały.
Pojawiło się też trochę całkiem nowych dialogów i postaci ale to jako wypełniacz i lekkie rozbudowanie samego moda, to oczywiście na plus. Fajnie też, że postanowiono pokazać graczowi o który las chodzi w etapie z Cavalornem, w pierwszej wersji opis był bardzo mylący przez co ja sam błądziłem nie tam gdzie powinienem być.
Cutscenki... no jest chyba tylko jedna w lochach no i druga związana z systemem przestępstw. Szkoda, że nie pokuszono się o jakieś dodatkowe kamery, zwłaszcza w sytuacji gdy bohater mówi sam do siebie. Prosty zabieg a mogło by ubogacić moda ale to już moja sugestia.
Sam system przestępstw to całkiem fajna ciekawostka, natknąłem się na nią gdy chciałem pobić strażnika by wyciągnąć z niego eliksiry które miał w pierwszej wersji. Teraz w tej wersji się już tego nie da :))
Poziom trudności wzrósł ale jak dla mnie delikatnie. Powiedziałbym, że został usprawniony by był bardziej uczciwy.
Zauważyłem za to jednego buga, zbroja którą dostajemy od Diego choć ma wpisane w EQ 50 obrony przed bronią to w statystykach jest napisane, że dodaje tylko 30. Gdyby było te 50 myślę, że etap z bestią w obozie przeszedłbym szybciej, męczyłem się dobre paręnaście minut, jemu jak i mi zostawało już niewiele życia ale przez zbugowaną mechanikę walki w G1 miał łatwiej mnie zabić.

Szkoda, że nie pokuszono się o to, by zamiast dawać nam punkty nauki z którymi nic nie zrobimy, nie zrobiono czegoś w rodzaju dodawania statystyk do siły i zręczności o na przykład 2 punkty. Kolejny poziom jedyne co robi to podnosi nam trochę zdrowia.

Podsumowując, w końcu ten mod ma dubbing co cieszy mnie bardzo, pojawiło się trochę fajnych mechanik, niektóre rzeczy poprawiono i usprawniono. Modowi w tej wersji daję 9/10.

pudzianek1

pudzianek1

Użytkownicy
posty206
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak daję na nową grę to  wywala do pulpitu i wyskakuje acces violation proszę o pomoc

LooKaSenpai

LooKaSenpai

Użytkownicy
posty9
Propsy9
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Jak daję na nową grę to  wywala do pulpitu i wyskakuje acces violation proszę o pomoc

Jaką wersję posiadasz? Steam Workshop?

pudzianek1

pudzianek1

Użytkownicy
posty206
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wersję czego wszystko ręcznie instaluje najpierw gothic , puzniej player kit i system pack i na to pobrana modyfikacje .

pudzianek1

pudzianek1

Użytkownicy
posty206
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam pierścień jak mam użyć tego teleportu żeby się przenieść do starego obozu

LooKaSenpai

LooKaSenpai

Użytkownicy
posty9
Propsy9
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Mam pierścień jak mam użyć tego teleportu żeby się przenieść do starego obozu

W tej dziurze. gdzie znalazłeś amulet, był też klucz do skrzyni. W skrzyni masz zwój teleportacyjny.

matekacp

matekacp

Użytkownicy
posty136
Propsy81
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Mod konkret, nie spodziewałem się tak dobrego krótkiego moda, którego fabuła by mnie wciągnęła (zazwyczaj krótkie mody fabułą nie stoją). Przejście zajęło mi 3h. Klimat grozy został idealnie dopasowany poprzez muzykę, dubbing oraz oświetlenie. Właśnie czegoś takiego mi brakuje teraz w nowych grach, jak za pierwszym razem grało się w gothica, był ten strach oddany mimo że to nie była gra typu horror. Dostajesz w mordę na powitanie, surowe kolory kolonii karnej, nieprzychylni skazańcy, demony szkielety- to za pierwszym razem budziło grozę, w następnych częściach czegoś takiego mi brakowało. Mod oczywiście mocniejszy w tej kwestii, brakuje mi takich klimatów choćby w lżejszej formie. A co do plusów modyfikacji to jeszcze mogę dodać to że jest świetnie wpasowany w świat gothica.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry