Ukończyłem i tą wersję. U mnie na liczniku były 2 godziny ale to dlatego, że ja tego moda dobrze znam, u nowych graczy będzie pewnie ze 3 godziny.
Zacznę od dubbingu bo to on jest najważniejszy w tej wersji. Głosy są bardzo dobre, profesjonalne i tej modyfikacji po prostu należał się dobry dubbing. Lekko doczepie się do nich. Chyba najsłabiej (ale nie źle, żeby nie było) wypadł głos głównego bohatera, brzmi dobrze ale wiele kwestii wypowiada jednym tchem, szybko, jakby wypowiadał je głos AI a nie człowiek. Inne głosy brzmią dobrze, lektorsko wręcz i to też mógłbym zaliczyć na lekki minus. Osobiście troszkę razi mnie to, że byle pijak-kopacz ma głos jakby wcześniej pracował nad podkładaniem lektora pod filmy. Jak dla mnie zabrakło takich zwykłych, normalnych głosów w tych niższych rangą postaciach. Nie jest to nic co by mnie zraziło do moda i ostatecznie dubbingowi dałbym 9/10.
Są jeszcze poprawki do samego gameplayu. Jest teraz trochę więcej wpisów w dzienniku co jest na plus bo oryginalna wersja była dość skąpa i czasami nie było wiadomo co robić. Nie ma też baaaardzo długich okienek dialogowych których czasami nie dało się szybko przeczytać bo znikały.
Pojawiło się też trochę całkiem nowych dialogów i postaci ale to jako wypełniacz i lekkie rozbudowanie samego moda, to oczywiście na plus. Fajnie też, że postanowiono pokazać graczowi o który las chodzi w etapie z Cavalornem, w pierwszej wersji opis był bardzo mylący przez co ja sam błądziłem nie tam gdzie powinienem być.
Cutscenki... no jest chyba tylko jedna w lochach no i druga związana z systemem przestępstw. Szkoda, że nie pokuszono się o jakieś dodatkowe kamery, zwłaszcza w sytuacji gdy bohater mówi sam do siebie. Prosty zabieg a mogło by ubogacić moda ale to już moja sugestia.
Sam system przestępstw to całkiem fajna ciekawostka, natknąłem się na nią gdy chciałem pobić strażnika by wyciągnąć z niego eliksiry które miał w pierwszej wersji. Teraz w tej wersji się już tego nie da
)
Poziom trudności wzrósł ale jak dla mnie delikatnie. Powiedziałbym, że został usprawniony by był bardziej uczciwy.
Zauważyłem za to jednego buga, zbroja którą dostajemy od Diego choć ma wpisane w EQ 50 obrony przed bronią to w statystykach jest napisane, że dodaje tylko 30. Gdyby było te 50 myślę, że etap z bestią w obozie przeszedłbym szybciej, męczyłem się dobre paręnaście minut, jemu jak i mi zostawało już niewiele życia ale przez zbugowaną mechanikę walki w G1 miał łatwiej mnie zabić.
Szkoda, że nie pokuszono się o to, by zamiast dawać nam punkty nauki z którymi nic nie zrobimy, nie zrobiono czegoś w rodzaju dodawania statystyk do siły i zręczności o na przykład 2 punkty. Kolejny poziom jedyne co robi to podnosi nam trochę zdrowia.
Podsumowując, w końcu ten mod ma dubbing co cieszy mnie bardzo, pojawiło się trochę fajnych mechanik, niektóre rzeczy poprawiono i usprawniono. Modowi w tej wersji daję 9/10.