Jak zapewne niektórzy z was wiedzą, Blip w końcu odchodzi do lamusa. Była to nędzna polska imitacja twittera, który pod wieloma względami go przewyższa. Zachodzi teraz konieczność zmiany widgetu z newsami na naszej głównej. Widget blipa był kiepski - korzystał z flasha (więc ci którzy mają go wyłączonego, jak ja, widzieli tam tylko szarą ramkę) i nie dało się modyfikować jego wyglądu. Ale przynajmniej jego ciemny skin po prostu pasował do forum, a układ był dobry. Z początku myślałem żeby wstawić tam widget twittera - jest w html5, da się go dostosowywać. Padła jednak propozycja, żeby dać tam feed naszego fb. Tu jest jednak problem. Widget fb niemal nie posiada opcji dostosowywania. Nie da się wymusić zmiany jego wyglądu z uwagi na mechanizmy bezpieczeństwa w nowoczesnych przeglądarkach. Kombinując udało mi się nieco z niego powycinać (lewa - oryginał, prawa - zmodyfikowany):
Nadal jednak uważam że jest to nieakceptowalne. Wyświetla newsy tylko sprzed max kilku tygodni, do tego layout jest tak absurdalnie fatalny że mieści się jeden na raz. Nie mamy też kontroli nad kolorami tekstu (można jedynie zmienić je na ciemniejszy wariant) ani tej białej ramki.
W związku z tym mam kilka propozycji:
- napisanie własnego widgetu wyświetlającego feed z fb (wykonalne przy pomocy fb api eksportującego json)
- pisanie tych newsów ręcznie przez acp
- dostosowanie i wstawienie widgetu twittera
Najlepsza byłaby pierwsza opcja, z tym że to trochę roboty. Co o tym myślicie?