Sprawy związane z Forum 688547 2598

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 29.01.2008 roku

Wyświetleń 688547

Odpowiedzi 2598

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Przeczytałem Diegomir.

Banowałbym czarnego homoseksualistę.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak zapewne niektórzy z was wiedzą, Blip w końcu odchodzi do lamusa. Była to nędzna polska imitacja twittera, który pod wieloma względami go przewyższa. Zachodzi teraz konieczność zmiany widgetu z newsami na naszej głównej. Widget blipa był kiepski - korzystał z flasha (więc ci którzy mają go wyłączonego, jak ja, widzieli tam tylko szarą ramkę) i nie dało się modyfikować jego wyglądu. Ale przynajmniej jego ciemny skin po prostu pasował do forum, a układ był dobry. Z początku myślałem żeby wstawić tam widget twittera - jest w html5, da się go dostosowywać. Padła jednak propozycja, żeby dać tam feed naszego fb. Tu jest jednak problem. Widget fb niemal nie posiada opcji dostosowywania. Nie da się wymusić zmiany jego wyglądu z uwagi na mechanizmy bezpieczeństwa w nowoczesnych przeglądarkach. Kombinując udało mi się nieco z niego powycinać (lewa - oryginał, prawa - zmodyfikowany):

Nadal jednak uważam że jest to nieakceptowalne. Wyświetla newsy tylko sprzed max kilku tygodni, do tego layout jest tak absurdalnie fatalny że mieści się jeden na raz. Nie mamy też kontroli nad kolorami tekstu (można jedynie zmienić je na ciemniejszy wariant) ani tej białej ramki.

W związku z tym mam kilka propozycji:
 - napisanie własnego widgetu wyświetlającego feed z fb (wykonalne przy pomocy fb api eksportującego json)
 - pisanie tych newsów ręcznie przez acp
 - dostosowanie i wstawienie widgetu twittera

Najlepsza byłaby pierwsza opcja, z tym że to trochę roboty. Co o tym myślicie?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Olać to. Po co komu ten zbędny bajer? I tak większość ma go zwinięty, by nie marnować miejsca.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jednak jakaś ramka z newsami na głównej by się przydała. Fb z kolei pozwala docierać do większej liczby osób.
Już znalazłem jak eksportować feed w json bez bawienia się w access tokeny, teraz trzeba by tylko napisać kod który by to ładnie wyświetlał, najlepiej z użyciej jQuery.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy924
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Tragicznie to wygląda jak doklejone.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Sprawy związane z Forum
#625 2013-07-29, 22:44(Ostatnia zmiana: 2013-07-29, 22:45)
To wygląda strasznie, moje oczy tego nie wytrzymają

Nie wiem co złego w blipie, wygląda ok, a flasha chyba tylko ty masz wyłączonego

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#626 2013-07-29, 22:50(Ostatnia zmiana: 2013-07-29, 22:54)
Nie muszą, jestem w trakcie pisania własnej wyświetlarki. Będę musiał tylko nieco zmodyfikować feed zwracany przez api fejsa, bo nie dość że wrzuca byle jakie obrazki i fragmenty tekstu z linkowanej strony, to jeszcze linka zawsze pośredniczy przez siebie (tak że po drodze trzeba potwierdzać że się chce z niego korzystać - przykład). Na razie sama treść wygląda tak: http://themodders.org/fbFeed.html

Docelowo wpisy mają mieć prostą formę:
<wiadomość>
<link>
np:
Na forum rodzi się pewien projekt - mała 'akademia' o tematyce Game-Artowej. Zachęcamy do wyrażania swojej opinii o tym pomyśle oraz wpisywania się na listę chętnych.
http://themodders.org/index.php?%2Ftopic%2F17051-konferencje-o-grafice-na-potrzeby-gier%2F
Jedyny problem w tym że fb otacza to co potrzebne mnóstwem śmiecia którego będę musiał skryptem wycinać (tak wyglądają surowe dane: https://www.facebook.com/feeds/page.php?format=json&id=104103849647225).

//edit: w Blipie złego jest to że go właśnie zamykają. Działa jeszcze tylko w sierpniu.

MrSzymon345

MrSzymon345

Użytkownicy
posty127
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A nie mozna tych newsow pisac recznie w html. Bedzie chyba znacznie latwiej i kazdy bedzie mogl je zobaczyc.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#628 2013-07-30, 01:11(Ostatnia zmiana: 2013-07-30, 01:38)
Nie musi być ręcznie w html żeby każdy mógł je zobaczyć :facepalm:
I absolutnie nie byłoby łatwiej - chodzi nie tylko o fakt pisania w html, ale o to że trzeba by robić to osobno w acp i na fb, co w praktyce oznacza że pewnie w jednym z tych miejsc by to nie było robione (dotąd fb stał prawie pusty).

Na razie tego własnego czytnika feeda fb mam tyle: http://themodders.org/fbFeed.html
Ale ponieważ to będzie nasz skrypt, to wygląd można totalnie dowolnie zmieniać (jak i elementy treści).
Na razie treści nie ruszałem oprócz wywalenia obrazków. Będę ją zmieniał tak jak pisałem w poprzednim poście. Dodatkowo na dole każdego wpisu dodałem datę.

//edit: dodałem już ten blok na główną, jest pod blipem, będę go jeszcze dokańczał (głównie treść)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Gotowe. Stream zasysany na żywo prosto z Facebooka, wygląd chyba bardziej dopracowany niż blipa ;d  

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
to teraz ruszać dupy do uzupełniania Facebooka :D

Edit. usuń ten cień spod czcionki, jest paskudny.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Sprawy związane z Forum
#631 2013-07-30, 05:05(Ostatnia zmiana: 2013-07-30, 05:15)
Pitolicie o jakiś blipach i  graficznych pipach. A dziwek i wódy nie mam jak nie było do tej pory.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Przydalo by sie tam logo facebooka, jak  to z blipa

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A może dodać to logo z przyciskiem lubię to na górę tych newsów i zamiast dwóch okienek po prawej będzie jedno?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#636 2013-07-30, 13:26(Ostatnia zmiana: 2013-07-30, 13:36)
Czemu nie, chociaż ja dałbym na dół, jednak newsy są ważniejsze.

//edit: właściwie nie, jednak lepiej to trzymać osobno, dam po prostu jedno pod drugim i ukryję już blipa.
Wydaje mi się że będzie można spokojnie zrezygnować z osobnego boxu "Premiery modyfikacji" i dawać informacje o nich w newsach, tam data też jest.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
A mnie trochę wkurza ten suwak, nie sądzę żeby wyświetlanie aż tak starych newsów było potrzebne

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#638 2013-07-30, 14:06(Ostatnia zmiana: 2013-07-30, 14:56)
Mogę ustawić limit ilości, tylko musiałbym pokombinować żeby ramka dostosowywała do niej swój rozmiar. Jakieś 6 byłoby ok, w tej chwili mieści się ciut ponad 7.

//edit: właściwie to dopasowywanie rozmiaru ramki do faktycznej długości postów byłoby problematyczne ze względu na to że są one ładowane już po ramce. Mogę za to po prostu wywalić suwak.

//edit2: albo ładnie go oskinować, przynajmniej na przeglądarkach z webkitem.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Właśnie, skoro już bawisz się tym bocznym panelem, czy mógłbyś zrobić zamiast nowych tematów nowe posty? Albo chociaż dodać nowe posty nad nowymi tematami?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników
Do góry