Prace 3D 956356 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 956356

Odpowiedzi 3194

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Prace 3D
#1780 2011-06-25, 11:01(Ostatnia zmiana: 2011-06-25, 11:47)
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Viollet-le-Duc
Jeśli interesuje cię konkretnie uzbrojenie to http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Weaponry_(Viollet-le-Duc)
Ja bym raczej prosił Thora, to tutaj jest tylko w dość niewielkim stopniu poświęcone broni białej. "Wielkiego Leksykonu" ci nie prześlę bo posiadam go w formie książki.

google ma WSZYSTKO, wystarczy chcieć znaleźć, odszukać, wygrzebać i tak dalej
:lol2:

Arek

Arek

Użytkownicy
posty56
Propsy7
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Dzięki Av

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Prace 3D
#1782 2011-06-25, 11:11(Ostatnia zmiana: 2011-06-25, 11:26)
Dzięki Av

polecę po kilku tytułach które mam, google zrobi resztę:
tracht.wehr.und.waffen.1350-1450.pdf
miecze.sredniowieczne.pdf
sredniowiecze.do.konca.wieku.XIII.pdf
sredniowiecze.do.konca.wieku.XV.pdf
uzbrojenie.ubior.rycerski.w.sredniowiecznej.malopolsce.pdf
znak.napisy.na.mieczach.sredniowiecznych.w.polsce.pdf
medieval.military.costume.pdf
poznosredniowieczna.bron.obuchowa.pdf
sredniowieczna.zbroja.szydercza.pdf
encyklopedia.broni.7000.lat.historii.uzbrojenia.pdf
leckuchner.pdf
studia.nad.uzbrojeniem.polski.X-XII.wiek.pdf
polskie.sily.zbrojne.w.czasach.boleslawa.chrobrego.pdf
longsword.pdf
medieval.russian.armies.1250-1500.pdf
arms.and.armour.in.the.medieval.teuton.pdf
ullstein.waffenbuch.pdf
miecze.ewart.oakeshott.pdf
medieval.swordsmanship.pdf
bron.w.domu.szlacheckim.pdf
arms.and.armour.in.the.medieval.teutonic.order.state.in.prussia.pdf
archeology.of.weapons.pdf
knights.at.tournament.pdf
hungary.1000-1568.pdf
english.medieval.knight.1300.1400.pdf
sredniowieczny.fechtunek.pdf
wzory.sztuki.sredniowiecznej.do.XVIIw.pdf
polskie.szyszaki.wczesnosredniowieczne.pdf
armies.of.medieval.burgundy.1364-1477.pdf

i wiele innych

Arek

Arek

Użytkownicy
posty56
Propsy7
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Eee, dzięki wielkie I kto powiedział, że na tym forum można spotkać się tylko z krytyką...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Avallach: http://www.sendspace.com/file/knk7r8

Ja mam natomiast zapytanie do Kazza, czy do każdej innej poinformowanej osobie o materiały nt. architektury skandynawskiej epoki wikingów. Wszystko co znajduje odnosi się do budowli sakralnych i do tego katolickich a to za mało. Interesuje mnie wygląd pospolitych domostw, osad oraz bogatszych budowli i różnicy między nimi występujące.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Sugerowałbym wrzucić to tutaj, nie chciałem sam Wam mieszać w postach.

sauron
  • Gość
Avallach: http://www.sendspace.com/file/knk7r8

Ja mam natomiast zapytanie do Kazza, czy do każdej innej poinformowanej osobie o materiały nt. architektury skandynawskiej epoki wikingów. Wszystko co znajduje odnosi się do budowli sakralnych i do tego katolickich a to za mało. Interesuje mnie wygląd pospolitych domostw, osad oraz bogatszych budowli i różnicy między nimi występujące.

no wiesz, jeżeli nie ma ikonografii wioch wikingów, ani tym bardziej siedzib ich "szlachty" tych jarlów i innych to można tylko domniemywać jak było, na podstawie tego co jak sądzę wiele się nie zmieniło w budownictwie. bo jak budować z drewna/bale a ten budulec pewnie był najbardziej popularny to techniki dużo albo praktycznie się nie zmieniły od tamtej pory... kształty być może, wielkości nie sądzę. pogrzebałbym po jakiś szwedzkich forach itp, używając najprostszej metody tłumaczenia słów kluczy z angielskiego na szwedzki i duński.

sauron
  • Gość

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
a ja mam natomiast pytanie, czy nie zna ktoś żadnej książki opisującą architekturę rosyjską na przełomie XIX i XX wieku?   Mam konkretnie na myśli architekturę Sankt Petersburga. Uprzedzając fakty: wiem, że w google tego jest dużo. Trochę znalazłem. Ale nie zaszkodzi zapytać. A nuż, ktoś z was zna ciekawą pozycję na ten temat.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

sauron
  • Gość
nie rozumiem, to tak jakbym się pytał o architekturę pałacu kultury...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
kijowa i tyle? : p

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
Nie no, miałem na myśli normalne budynki: mieszkania, sklepy, stocznie etc. etc.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

sauron
  • Gość
Nie no, miałem na myśli normalne budynki: mieszkania, sklepy, stocznie etc. etc.

:idea:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
taki jakiś biskupin trochę
http://www.arkikon.no/gudvangen

flickr wymiata
http://www.flickr.com/search/?q=Viking+House

i pod kątem ogólnie skansenów tematycznych
http://www.google.pl/search?q=viking%20Heritage%20Park&um=1&hl=pl&ndsp=21&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw

Czyli to czego się spodziewałem. Znam te rzeczy. Po prostu zastanawiałem się, czy aby istniała architektura domostw, siedzib władców równie bogata w elementy i zdobienia na wzór tych kościelnych.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Prace 3D
#1794 2011-06-25, 21:12(Ostatnia zmiana: 2011-06-25, 21:53)
z jakąkolwiek architekturą drewnianą sprzed conajmniej 500-600 lat jest problem bo już dawno temu zgniła :)  to co jest dostępne to dosyć dobre ikonografie ale prędzej europejskie niż skandynawskie no i bogate malarstwo szczególnie wczesno niderlandzkie. cała reszta to odkrycia, jak choćby pod rynkiem, gdzie znajdują od czasu do czasu pozostałości drewnianych konstrukcji.

myślę że można bez problemu wziąść zdobienia i inne elementy z budownictwa sakralnego/kamiennego najczęściej i przenieść na budowle drewniane. najlepszą analogią są urabrania/uzbrojenie, a te zawsze były zdobione na różne sposoby, tak samo architektura. drewniana tym łatwiej bo można samemu wystrugać to i owo jak się ma czas i ochotę. ludzie lubią otaczać się "ładnymi" rzeczami, to samo było kiedyś. oczywiste że w różnym stopniu w zależności od zamożności ale jednak.

przetrwało chyba tylko dlatego że sakralne. nie widzę jednak powodu dla którego zwykły wiking miał mieć coś zbudowanego inaczej niż to, mniejsze tak, jedna kondygnacja pewnie tak ale drewno to drewno, połączenia drewniane pozostają takie same...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Prace 3D
#1795 2011-06-27, 20:50(Ostatnia zmiana: 2011-06-27, 20:51)
Nie pomyliles tematów? :lol2:

W sobote to przebakuje na lp:

Praca treningowa, zeby nauczyc sie bakowac normalki :)

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Jedariusz. Z tego co tu jest napisane powinieneś niezłocznie wymodelować klatki na ptaki ;)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prace 3D
#1797 2011-06-28, 13:21(Ostatnia zmiana: 2011-06-28, 13:24)
Spoiler
192 trójkąty; 512/512px diffuse, specular, normal. Nie podobają mi się zdobienia, ale nie chce mi się już z tym bawić.
//Edit: Zapomniałbym, siatka: http://s2.ifotos.pl/img/siatka_hwnrewx.jpg

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

sauron
  • Gość
Spoiler
192 trójkąty; 512/512px diffuse, specular, normal. Nie podobają mi się zdobienia, ale nie chce mi się już z tym bawić.
//Edit: Zapomniałbym, siatka: http://s2.ifotos.pl/img/siatka_hwnrewx.jpg

ciekaw jestem co inni o teksturze powiedzą, mi się zasadniczo bardzo podoba jako całość :ok:

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prace 3D
#1799 2011-06-28, 14:05(Ostatnia zmiana: 2011-06-28, 17:03)
Jedaith: screen, tekstury.

Av, dawajmy może takie refki do jakiegoś oddzielnego tematu, bo potem ciężko będzie to odszukać.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry