Po tych dwóch dniach użytkowania samego Uniona (nie SDK) muszę stwierdzić, że wciąż czuć jakby była to wersja beta, a została wypuszczona żeby wreszcie zacząć ją testować na szerszej grupie użytkowników.
1. Narzędzie zostało stworzone pod modding, ale brak ostatecznej rozpiski jak instalować go wraz z innymi, zazwyczaj potrzebnymi narzędziami do modowania gry (ModKit, PlayerKit, Report Revision v2.6 itd.), a sam Union ich nie zastępuje; u mnie, najmniejsza zmiana w konfiguracji zawsze kończyła się wysypywaniem do pulpitu. Do teraz nie wiem jaka jest prawidłowa kolejność.
2. Brak oficjalnego tematu po angielsku (zwyczajowo na WoGu), przez co nie można porównać własnej instalacji i problemów, do instalacji i problemów innych użytkowników.
3. Brak listy zmian dla SystemPacka v1.8 zintegrowanego w Unionie. Widać ukrywanie zdublowanych wartości Siły i Zręczności, ale nie wiadomo co jeszcze zostało zmienione.
4. W tym temacie tutaj przydałoby się wspomnieć, że instaluje się poprzez wybranie odpowiedniej pozycji z menu (po prawym przyciskiem myszy) w Resource Managerze na każdym z pobranych pakietów.
Do tego inne, pomniejsze błędy (jak ten z modulatorami dźwięku EAX, DS3D itd.), czy nie czytanie pewnych wartości z Gothic.ini (jak spawnRemoveNpcOnlyIfEmpty=1, które Union przeciągle zamienia mi na 0), albo od startu wymuszone filtrowanie anizotropowe na maksymalną wartość x16, a które nie wpływa na antialiasing przeźroczystości, która jest najważniejsza dla dobrego wyglądu takich starych gier.
Na duży plus trzeba zaliczyć wydajność, która jest wyraźnie większa od samego SystemPacka v1.7, bo gra nie laguje już na przystani Khorinis, czy na drodze do wulkanu ognistego smoka w Dolinie (a zawsze mi się tak działo). Nawet z włączonymi wszystkimi bajerami w panelu sterowania nVidii, wciąż działa płynnie, a z poprzednią wersją SP bywało różnie.
Summa summarum: widać potencjał na "ostateczne i jedyne narzędzie do Gothica, którego potrzebujesz", ale trzeba dopracować rdzeń Uniona, czyli SystemPack, bowiem obietnica tworzenia wtyczek nie będzie przemawiać do przeciętnego użytkownika, bo ten w zdecydowanej większości jest pasywny i nic tworzyć nie będzie, a interesują go jedynie ulepszenia, które bezpośrednio może zauważyć.