Broń, militaria i sztuka wojenna... 52485 138

O temacie

Autor Kretos

Zaczęty 23.01.2008 roku

Wyświetleń 52485

Odpowiedzi 138

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Chwilkę, ja jeszcze nie skończyłem...
La Drang na przykład. Operacja Junction City. Oj było ich kilka....z pamięci ich nie wymienie.
No fakt takich operacjii kilka było, ale takie operacje o których mówisz to były zazwyczaj naloty Hueyów, bombardowanie napalmem i do tego ciężka artyleria, amerykanie mieli wielką przewage technologiczną, ale w dżungli większość spotkań kończyła się wysyłaniem przez oficerów listów do matek zabitych żołnierzy i tropieniem, zazwyczj nieskutecznym, żołnierzy Vietcongu. To głównie zawodność i nieskuteczność M16 na polu bitwy oraz nie wyposażenie jej w panterke bo "wojsko musi ładnie wyglądać na defiladzie" przyczyniło się do klęski wojsk amerykańskich.
na początku mówiłeś o całej rodzinie więc teraz sie nie wypieraj.
Nie wypieram się, pomyliłem się tylko i zapomniałem że wcześniej mówiłem nie tylko o M16 ale też o "innych amerykańskich gównach" myślałem że mówisz tylko o M16, mój błąd.
jedna bitwa nie świadczy o wojnie.
Owszem, nie świadczy w takim razie podam jeszcze jaden przykład, mówiłeś wycofaniu się wojsk amerykańskich z powodu polityki i obawy że ZSRR przyłączy się do wojny. ZSRR nie miało wtedy broni atomowej i samo bało się wysyłać swoje wojska właśnie z tego powodu.. Ale pod względem politycznym wyraźnie przegrało USA.
no może jeszcze Tantalle. ale u nas nie było nigdy dokładnej kopii AK-74. woleliśmy własne konstrukcje. i często one były lepsze od orginałów Kałasza. Na przykład taki kbk wz.1960.
No cóż, czepiasz się mnie. Na czym Tantale i Beryle się wzorują? Właśnie na AK74, ulepszonej wersji karabinka AK47.
powiedz mi skąd bierzesz wiadomości o rekordowej ilości Amerykanów w Somalii? a może mówiąc Amerykanie masz na myśli całe siły ONZ? gdybyś jasno powiedział że doliczasz jeszcze Pakistańczyków i Koreańczyków to bym sie zgodził. bo faktycznie jakby ich zsumować to wyszłoby na to że ONZ przewage miało.
Moim zdaniem w przktyce ONZ-em podobnie jak NATO sterują w rzeczewistości amerykanie. Widać to po całej polityce ONZ-tu które robi wszystko to co opinia publiczna USA im każe.
HWEP'a bo typ najpierw mówił że OICW jest do bani, a jak mu argumentowałem i zbiłem jego argumenty to teraz sie wykręca ze swoich słów. potem najeżdżał na AR-15 i znowu jak powiedziałem mu co i jak to znowu sie wykręca.chodzi mi o zasade że jak sie coś mówi i popełnia sie błąd to sie do tego przyznaje a nie z tego wykręca. HWEP tak osobiście uważam że nadawałbyś sie na polskiego polityka
1. hwep pisz małymi literami
2. Kiedy wykręcałem się ze słów? To ty wykręcasz się ze słów, nie cytujesz mnie po kolei co wyrywa słowa z kontekstu, niewygodnych faktów których nie potrafiłeś odeprzeć nie cytowałeś, ciągle nie podałeś mi żadnego 10kg karabinka automatycznego które używa IDF, może dlatego że IDF ani żadna inna armia świata takich nie stosuje bo takich nie ma. Gadasz o optycznym celowniku który rzekomo jest wbudowany do OICW, w OICW nie ma optycznego celownika.
3. Żeczywiście kiedyś chciałem być politykiem.

A co sądzicie o De Lisle C.C? Jak WY byście zaklasyfikowali ten dziwny karabinek?
Ponoć istniała wersja Para tylko nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć. jakbyście jakieś mieli to wlapcie je tu.
Nie wiem, nic nie słyszałem o takim karabinku, wpisałem w Wikipedii i wyskoczył mi jakiś poeta francuski, wpisałem w Googlach i wyskoczyło mi forum o H&D 2, że ktoś go gdzieś znalazł i zadowolony jest, coś takiego. Skoro ty tak namiętnie pocinasz w H&D 2, czy to przypadek, że o nim wspominasz?
Sorry że odpowiedź tak późno ale coś miałem z koprrrutrem a dokładnie z netem.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Kretos link=topic=290.msg1507#msg1507 date=Jan 26 2008, 19:35\'
moge sie zapisać?

Jak zaainteresowany to: http://soulfire.gieromaniak.pl/forum/index...20&#entry60

Kretos

Kretos

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
1. Pierwszą bombę atomową Ruscy odpalili w 1949. a Korea zakończyła sie w latach 50. więc w czasie wojny w Korei Ruscy już mieli nuke'i.
2. Tantalle i Beryle się tylko WZORUJĄ. co nie znaczy że to są dokładne kopie.
3. Mogłeś wspomnieć że dla ciebie ONZ i jankesi to jeden chuj. idąc tym tokiem myślenia to w Somalii rzeczywiście "yankee's" miał przewagę.
4."ale w dżungli większość spotkań kończyła się wysyłaniem przez oficerów listów do matek zabitych żołnierzy i tropieniem, zazwyczj nieskutecznym, żołnierzy Vietcongu. To głównie zawodność i nieskuteczność M16 na polu bitwy oraz nie wyposażenie jej w panterke bo "wojsko musi ładnie wyglądać na defiladzie" przyczyniło się do klęski wojsk amerykańskich."- jak zawsze jest "ale" - wiadomo że normalny sołdat nie miał M-16 z camo, ale już takie Special Forces - to i owszem. a odnośnie tropienia VC w dżungli- w trakcie wojny amerykanie sformowali oddziały wyspecjalizowane właśnie w tym i one miały doskonałe wyniki. żołnierze tych oddziałów przyprawiali logistyków VC o ból głowy a zwykłych żóltków o napady srania w gacie.
5. Mówiłem że chodzi mi o UKM - chyba nie powiesz mi że IDF nie ma UKMów?

De Lisle istniał na prawdę. Poszukaj sobie na jakiś stronach o broni. Była to najlepiej wytłumiona broń IIWŚ. Ciężko go zaklasyfikować, bo niby to kbk ale zasilany amunicją pistoletową kalibru 0.45. W zasadzie każdy kto zna sie na broni klasyfikuje go inaczej- dlatego pytam was o wasze zdanie odnośnie tego stworka.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Nareszcie inernet działa i mogę odpowiedzieć.
1. W 1949 rozpoczeły się pierwsze próby atomowe. Ale to były ciągle fazy testowe, z chwilą rozpoczęcia wojny w 1950 roku Rosjanie ciągle nie mieli bomby atomowej. Amerykanie też nie mieli się wtedy czego bać. Dopiero Chruszczow w latach 60. zaczął grozić o "rakietach które wytaczają się z fabryk niczym parówki".
2. Czy ja mówie że to dokładne kopie? Właśnie powiedziałem że się wzorują.
3. No to teraz wspominam. Na wojnie nie liczy się jakie nacje biorą w niej udział, ale jakie strony, i kto z kim walczy. Amerykanie nie strzelali do żołnierzy ONZ (nie licząc paru idiotów którzy zawsze się trafią, nie wnikam) ale i ONZ i Amerykanie walczyli przeciwko wspólnemu wrogowi. Znaczy amerykanie mieli przewagę.
4. O ile wiem oddziały specjalne w Wietnamie były wyposażone w XM177, chyba, nie jestem tego pewny. I żeby nie było, ta broń należała do rodziny AR15. Tylko tak mówie. Oddziałów wyspecjalizowanych właśnie w tropieniu Vietcongu było zbyt mało, i tak naprawde były to raczej oddziały przeszkolone głównie do rozbrajania pułapek i naprawde częściej to Wietnamczycy znikali w chaszczach, a Amerykanie znajdywali najwyżej jakiegoś rannego który się tułał i nagłaśnieli ten fakt jako wielki sukces. Poza tym, nie mów mi logistykach vietkongu bo samo pojęcie logistyki istnieje dopiero od kilkunastu lat, możesz mówić co najwyżej o generałach, albo o strategach. W sumie to się czepiam, także na temat XM177.
5. Oczywiście że tak nie powiem.

Nie powiedziałem że De Lisle nie istnieje, zdaje się że traktujesz wszystkie moje wypowiedzi na ataki pod twoim adresem. Nie pochlebiaj sobie, myślałem że zainteresowałeś się tą bronią właśnie z powodu H&D2... rozumiesz co mam na myśli. Zapodaj może jakiś link z opisem tej broni, nie wiem gdzie mam szukać.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: hwep link=topic=290.msg1846#msg1846 date=Jan 28 2008, 17:05\'
Nie powiedziałem że De Lisle nie istnieje, zdaje się że traktujesz wszystkie moje wypowiedzi na ataki pod twoim adresem. Nie pochlebiaj sobie, myślałem że zainteresowałeś się tą bronią właśnie z powodu H&D2... rozumiesz co mam na myśli. Zapodaj może jakiś link z opisem tej broni, nie wiem gdzie mam szukać.

LoL ? google, wikipedia ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabinek_De_Lisle

A tu masz obrazek - http://gunutworld.net/RealGun/Special_gun/...ne/delisle1.jpg

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Dziwne, dlaczegp na wikipedii wcześniej wyskakiwało mi co innego? Musiałem wpisać wcześniej jeszcze owo C.C. Sorry.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Myślę, że to tutaj pasuje, jeśli nie, to sorki za offtop:

Arsenał jądrowy na terenie Polski

Z pewnością niektórzy z Was nie wiedzą o tym, iż na terenie Polski znajdowała się dawniej broń jądrowa i wszystkie elementy konieczne do jej użycia. Nie byliśmy jednak mocarstwem atomowym w znanym tego słowa znaczeniu. Jako, że sytuacja ta miała miejsce w czasach PRLu, ziemie polskie stanowiły przedłużenie granic militarnych Związku Radzieckiego. Notabene broń znajdowała się w rękach Kremla.

Wszystko rozpoczął rok 1965. Wtedy to miały miejsce ćwiczenia w przetransportowaniu pocisków jądrowych z ZSRR na obszar Polski. Operacja taka mogłaby okazać się przydatną w trakcie ewentualnej wojny. Próby pokazały jednak, że nie istnieje praktycznie możliwość bezpiecznego transportu ładunków na tak znaczną odległość. Postanowiono wówczas, że najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie w tym wypadku trzymać broń pod ręką, a więc wybudować silosy i wyrzutnie na terenie Polski i tam przechowywać broń. Odpowiednim do tego miejscem miały być rzecz jasna granice zachodnie. W ramach Układu Warszawskiego Polska miała stać się krajem, który atakowałby w razie wybuchu konfliktu terytoria NATO na zachodzie. Wiadome było, iż w wyniku kontrataku NATO granice zachodnio-północne zostałyby zrównane z ziemią. Nikt nie brał jednakże pod uwagę możliwości odwrotu, liczyło się tylko i wyłącznie dążenie na zachód. Najistotniejsze było natychmiastowe zbombardowanie miast, które mogły przechowywać wyrzutnie rakiet różnorakiego zasięgu. W efekcie ponad 100 pocisków miało zostać wystrzelonych z Polski. W kontruderzeniu, PRL i ZSRR mogły ponieść nawet ponad 50% strat w armii i co oczywiste, w ludności cywilnej. Po Polsce pozostałby jedynie rów atomowy - stwierdził generał William Odom, szef wywiadu wojskowego USA.

W każdym bądź razie formalne przypieczętowanie decyzji miało miejsce w Moskwie, dnia 25. lutego 1967 roku. Wtedy to minister obrony PRL - Marian Spychalski, wraz z ministrem obrony narodowej ZSRR Andriejem Grieczko zawarli porozumienie międzyrządowe. Środki na przedsięwzięcie zaczerpnięto z polskiej kasy – łącznie było to około 180 milionów dolarów. Budowę planowano zakończyć przed końcem 1969 roku, jednak przedłużyła się ona do stycznia roku 1970. Obiekty powstały w Templewie nieopodal Trzemeszna Lubelskiego, Brzeźnicy-Kolonii niedaleko Jastrowa, a także w Podborsku położonym blisko Białogardu. W każdym z tych punktów mieściło się około 120 żołnierzy i 60 techników. Ośrodki zostały doskonale zabezpieczone. Przede wszystkim stacjonowały tam oddziały Specnazu. Ponadto budynki otoczone zostały murem obronnym z wieżyczkami strażniczymi, drutem kolczastym znajdującym się pod napięciem. Skuteczną ochronę zapewniały wreszcie stacjonarne działa maszynowe. Drogi prowadzące do obiektów zasłonięte zostały siatką maskującą. Ustawiono skuteczne pułapki na wrogich spadochroniarzy, uniemożliwiające im bezpieczne lądowanie w terenie - rzędy metalowych słupów. Pomieszczenia zbudowano z żelazobetonu. W każdym z nich znajdował się licznik Geigera (mierzący poziom napromieniowania), a dostępu broniły drzwi ze specjalnymi zamkami. Ludzie, którzy zaangażowani byli w budowę obiektów nie zdawali sobie sprawy, do czego mają one posłużyć. Utrzymywano stanowisko, iż są to budynki przeznaczone na użytek wojsk łączności.

Przeprowadzano również ćwiczenia sił lotniczych, które miały na celu nabycie umiejętności zrzucania bomb atomowych. Były to zazwyczaj suche próby, gdyż samoloty nie były uzbrojone, a na ich pokładzie znajdowała się tylko atrapa rzeczywistego pocisku. Ważną kwestią było wycofanie się na bezpieczną odległość po zrzuceniu bomby. Przykładowo, uczono interesującej techniki podlatywania samolotem z dużą prędkością ku górze w ten sposób, by znalazł się on w praktycznie pionowej pozycji. W tym momencie nastąpić miało uwolnienia bomby, a następnie natychmiastowy odlot. Zastosowanie tego typu techniki nadawało pociskowi niezwykłej prędkości, dzięki czemu grawitacja chwilowo na nią nie działała. W ten sposób pilot i załoga bombowca zyskiwali kilka cennych chwil.

W przeciągu kilkunastu lat w każdym z trzech obiektów zgromadzono około 60 ładunków. Miały one moc od 0,5 kilotony, do 500 kiloton (dla porównania - Hiroszima: 15 kiloton). W przypadku wojny oddane zostałyby do dyspozycji polskim jednostkom. Do tego jednak czasu całkowitą kontrolę nad ośrodkami i wszystkim, co z nimi związane sprawować miało ZSRR. Tylko dwunastu najwyższych rangą wojskowych z Polski miało jakiekolwiek pojęcie o tym projekcie. Wszystko było ściśle utajone.

Pierwsze wzmianki o przedsięwzięciu pojawiły się już w 1990 roku. Na dokładniejsze dane, zawierające ważne dokumenty, listę procedur i kodów uruchamiających głowice, czekać przyszło nam aż do roku 2006. Wtedy to ujawniona została przez IPN teczka o kryptonimie Wisła, na którą składało się kilkanaście innych dokumentów Układu Warszawskiego.

Żródło: MetalGearSolid.us

Kretos

Kretos

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
jako ciekawostke powiem że od paru lat produkuje sie nowego De Lisle- De Lisle 2002 Sportner. Broń podobna do pierwowzoru ( czemu trudno sie dziwić- bo jak coś jest udane to po co to zmieniać?) z tą różnicą że ma dołączoną szynę Picatinny ( chyba tak to sie pisze) do montarzu lunet itd.

co do logistyków to sie niezgodze. jak już w II wojnie było znane powiedzenie " Pustynia rajem dla stratega, ale piekłem logistyka" to tym bardziej 20 lat później nadal to pojęcie istniało. Poza tym skoro w Wietnamie nie było logistyków to jak wytłumaczysz doskonale zoorganizowaną sieć znaków, pułapek, punjii i zamaskowanych w dżungli ( a czasem nawet pod wodą!) magazynów? I dziwnym trafem te magazyny pojawiały sie tam, gdzie VC miało prowadzić działania... Bez logistyków taka doskonała organizacja nie mogła by być możliwa.

Special Forces wykorzystywało także M- 16. M16'tki SF były wyposażone w camo, oraz nierzadko w celowniki optyczne. XM-177 ( znany także pod nazwą Colt Commando, lub CAR-15) też był wykorzystywany, ale częściej przez załogi niż przez żołnierzy. Aha i jeszcze na koniec dodam że żółtki często zabierały M-16 SF ( czyli z tym camo itd.) gdyż był to dowód na zabicie żołnierza tejże formacji i można było odebrać od swojego dowódcy nagrodę pieniężną w wysokości 15000 $.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No tu masz to de lisle z lunetą (wpółczesna wersja) - http://www.eioba.pl/files/user1239/De_20Lisle.jpg

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Jeśli chodzi o militaria to tylko ASG :P

"Now I stand, the lion before the lambs

and they do not fear...

They cannot fear
"

Arthas Menethil, The Lich King

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Widziałem ten De Lisle i muszę przyznać że mnie zaintrygował.

Nie rozśmieszaj mnie z logistykami, czy to wiesz w ogóle czym taki się zajmuje? W wojsku logistyk zajmuje się planowaniem oraz pilnowaniem zaopatrzenia, i zabezpieczaniem procesu konsumcji i zużycia. Sieć znaków i pułapek nie da się uznać dziełem logistyka w ścisłym tego słowa znaczeniu. Jedyne co wymieniasz i co można uznać za dzieło logistyka to sieć rzeczywiście doskonale zamaskowanych magazynów. Ale to wcale nie jest aż takie niemożliwe do wykonania, zwłaszcza na własnym terenie. Część z tych magazynów ponadto, zbudowali Japończcy jeszcze w czasie II wojny światowej, a część została po wojnie z Francją zakończonej w 1954.

Tak mi się wydawało że załogi wykorzystwały XM177 już później, po wojnie jako że były mniejsza niż standardowy M16. A załogi w Wietnamie wykorzystywały M14, ale mogę się mylić. Zrewanżuje się i dodam też jako ciekawostke że amerykanie też często zabierali z ciał poległych wietnamczyków AK47, ale nie zdarzało się to zbyt często gdyż taki żołnierz mógł paść, i nieraz padał ofiarą przyjacielskiego ognia.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Brali, bo kałach był kopią stg44, broni idealnej.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
kałach był kopią stg44, broni idealnej.
Hę? Byś sie zaczął uczyć i nie słuchał plotek. Kałach jest podobny do stg44, ale na tym podobieństwa się kończą, działają owszem na takiej samej zasadzie i posiadają podobny układ konstrukcyjny. Ale  tak naprawdę najbardziej podobny pod wzglądem konstrukcyjnym do stg44 jest FN FAL. Te bzdury które tu piszesz to bezsensowne gadanie ludzi którzy wypowiadają się o czymś nie mając o tym pojącia. Widziałeś jedynie z obrazka obie bronie i nie zastanawiałeś się nad ich konstrukcją, zobaczyłeś jedynie że są podobne, ale to podobieństwo kończy się jedynie na wyglądzie.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To ty gadasz głupoty, większych pierdół nie słyszałem.
Rosjanie rozebrali niemiecką maszynkę i zastosowali w swoim kałachu jego zalety, było to omawiane w wielu opracowaniach i książkach, to, że masz głęboko w d*** książki, etc. świadczy, że sam jesteś nieukiem, (od których mnie mniej więcej wyzywałeś), or pewnie potwierdzi moje zdanie, na starym forum mieliśmy o tym dyskusje.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Ja mam głęboko w dupie książki? Chłopcze, chłopcze zaczynasz działać mi na nerwy. Te pseudonaukowe opracowania o których wspominasz rzeczywiście mam w dupie. Ale do rzeczy, rzeczywiście to Niemcy pierwsi zastosowali idee broni strzelającej amunicją słabszą od karabinowej i silniejszą od pistoletowej, zdolnej do prowadzenia celnego ognia pojedynczego na typowych dystansach (0-400 metrów) nie ustępującego celnością broni na nabój karabinowy, a jednocześnie pozwalającej na w miarę celny ogień ciągły w pozycji stojącej (jak pistolet maszynowy). Lecz nazywając AK kopią stg44 musiałbyś równierz uznać za jego kopie wspominane wyżej FN FAL-e, M35, M1 carbine, G43, i dalej mówiąc wszystkie karabinki automatyczne łącznie Steyrem Augiem i całą rodziną AR-15.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chłopcze do 18 latka ? teroche się spóźniłeś :)  Skoro 70 paro letni znawca broni i człowiek po uniwersytecie jest dla ciebie "głęboko w dupie" + jego opinie to się lecz, jesteś nieukiem mam całą listę elementów i rozwiązań mp44- kałach.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Broń, militaria i sztuka wojenna...
#36 2008-01-30, 23:22(Ostatnia zmiana: 2008-01-31, 11:14)
Nie ma leków na moją chorobę, chyba że podasz tą całą liste elementów i rozwiązań. Ale uważaj bo mogę też umrzeć ze śmiechu rozczulając się nad nią. Lekarze mówią że to bardzo możliwe, w moim stanie... Są tylko dwa podobieństwa łączące MP44 nazywanego równierz stg44 i AK47.

1. Taki sam układ konstrukcyjny (w obu konstrukcjach rura gazowa znajduje się nad lufą, gniazdo magazynka umieszczono na dole komory zamkowej, chwyt pistoletowy znajduje się za magazynkiem. Pierwszą taką konstrukcje zastosowano w Radzieckim SWT-38)
2. Ta sama zasada działania (odprowadzanie gazów prochowych z lufy, równierz zastosowane w większości karabinów, pierwszym był Lewis z 1915 roku).

Różnice:
1. Ryglowanie, (karabinek AK ryglowany jest poprzez obrót zamka, natomiast StG44 poprzez przekoszenie zamka w płaszczyźnie pionowej. Powoduje to znaczne różnice w komorach nabojowych).
2. Przełącznik rodzajów ognia.
3. Suwadło połączone na stale z tłoczyskiem w karabinku AK.
4. Umieszczenie sprężyny powrotnej
5. Zatrzask magazynka.
6. Rozkładanie.

PS: Ja mówie "chłopcze" do wszystkich, nawet do bab, takie ulubione powiedzonko, ale cóż...

EDIT: Właśnie znalazłem coś ciekawego i żeby niepotrzebnie nie spamować, zrobie edycje. Co sądzicie o WSSK "Wychłop". Nie żebym promował wszystko co rosyjskie ale ten karabin wyborowy naprawde mnie zaintrygował. Snajperki w układzie bull-pup jeszcze nie widziałem (chyba widziałem zbyt mało)

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: hwep link=topic=290.msg2315#msg2315 date=Jan 30 2008, 23:22\'
PS: Ja mówie "chłopcze" do wszystkich, nawet do bab, takie ulubione powiedzonko, ale cóż...
No to jeśli pozwolisz ja będe do ciebie mówił "synu" dla ironii.

Awięc mój drogi synu, (to co powiem odnośnie twojego postu, że w takim razie g43 i m1a1 to też późniejszy kałach)pan Michał Kałasznikov nie wziął do ręki G43 czy też M1A1, ale STG44. On i jego konstruktorzy rozebrali go na części i plusy zastosowali w swoim wynalazku - Kałasznikowie.

Kretos

Kretos

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
hwep ale mnie rozsmieszyles- naprawde uwazasz ze  STG44 byl pierwszym karabinem strzelającym nabojem pośrednim? o kurwa, niezly lol, bez kitu. wbij sobie do glowy CHLOPCZE ze pierwszym takim karabinem byl M1 Carabine.

"W wojsku logistyk zajmuje się planowaniem oraz pilnowaniem zaopatrzenia, i zabezpieczaniem procesu konsumcji i zużycia. Sieć znaków i pułapek nie da się uznać dziełem logistyka w ścisłym tego słowa znaczeniu." - to jak mi wytłumaczysz to ze te pułapki wykwitały tylko na potencjalnych trasach amerykańskich wojsk?

"Część z tych magazynów ponadto, zbudowali Japończcy jeszcze w czasie II wojny światowej,"- bez kitu padne zaraz ze smiechu. Japońce prowadzili wojne PRZECIWPARTYZANCKĄ więc po kiego wafla mieliby pomagać partyzantom?

"Snajperki w układzie bull-pup jeszcze nie widziałem"- chłopaki, trzymajcie mnie, bo zaraz zrobie ROTFL'a :D  

Dark jak chcesz to moge ci pomóc w dzierżeniu hwepowi. Jak na razie nie mam nic ciekawszego do roboty na tym forum a jesli chodzi o hwepa moge mu dojechac oo kazdej porze dnia i nocy z przyjemnoscia :D

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Broń, militaria i sztuka wojenna...
#39 2008-01-31, 22:28(Ostatnia zmiana: 2008-02-01, 01:26)
No to jeśli pozwolisz ja będe do ciebie mówił "synu" dla ironii.
Jak sobie życzysz.
A więc mój drogi synu, (to co powiem odnośnie twojego postu, że w takim razie g43 i m1a1 to też późniejszy kałach)pan Michał Kałasznikov nie wziął do ręki G43 czy też M1A1, ale STG44. On i jego konstruktorzy rozebrali go na części i plusy zastosowali w swoim wynalazku - Kałasznikowie.
 No cóż, zjechałem cię w poprzednim mym poście więc sie cofasz żeby nie miał on znaczenia, nie pierwsze takie zachowanie w tym temacie. Na takiej samej podstawie jak ty, ja moge twierdzić że niemcy rozebrali Automat Fiodorowa i zastosowali jego rozwiązania w stg44 dodając tylko pocisk pośredni zamiast karabinowego. No cóż wyglądają podobnie, działają na takiej samej zasadzie, taka sama konstrukcja.. Jeśli ty uważasz że AK jest kopią stg44(sic) to takim razie ja chyba mogę twierdzić że stg44 jest kopią Automatu Fiodorowa.

hwep ale mnie rozsmieszyles- naprawde uwazasz ze STG44 byl pierwszym karabinem strzelającym nabojem pośrednim? o kurwa, niezly lol, bez kitu. wbij sobie do glowy CHLOPCZE ze pierwszym takim karabinem byl M1 Carabine.
Kiedy ja tak napisałem? Rozszerz se oczy, napisałem o idei karabinka automatycznego. Najpierw dowiedz się co to jest a potem komentuj.
to jak mi wytłumaczysz to ze te pułapki wykwitały tylko na potencjalnych trasach amerykańskich wojsk?
Wytłumacze ci to tak że każdy wiedział którędy mogli przechodzić amerykanie, oni walczyli na swoim terenie i wiedzieli gdzie są najlepsze miejsca na atak i na obrone. Lata doświadczeń i to jeszcze na własnym teranie chłopcze. Jeśli w dzisiejszych czasach wojsko nie może się nawet wysrać bez logistyka, nie oznacza to że w starszych czasach też tak było.
bez kitu padne zaraz ze smiechu. Japońce prowadzili wojne PRZECIWPARTYZANCKĄ więc po kiego wafla mieliby pomagać partyzantom?
To nie była taka sama partyzantka jak później, Japończycy też przygotowywali się na desant amerykanów. Wietnam nie był aż takim zadupiem, leżał nad uczęszczanym morskim szlakem handlowym.
chłopaki, trzymajcie mnie, bo zaraz zrobie ROTFL'a
Spoksik chłopcze, nie rwij się tak. Serio nie widziałem jeszcze karabinu wyborowego w ukadzie bez kolby właściwej. Może jestem w tej kwesti zacofany, ale wypowiedz się też może na temat tego karabinu jak i ja odpowiedziałem ci uprzejmie co sądze na temat OICW i De Lisle. Zjedź go nawet, chce widzieć twój krwistoczerwony gniew do tego karabinu wyrażony w czarnych literach na tle skinu IP .Board Pro. Jak tylko piszę że czegoś nie wiem to ty się podniecasz i wyrażasz to dumą  swojej wiedzy.
EDIT: No dobra teraz już wiem o co chodziło, przeglądnołem net i znalazłem Bora. Mogłem go przecierz nie zauważyć wcześniej, testy prototypów zakończyły się w 2006 roku. A testy Tora w 1999 tego mogłem zauważyć rzeczywiście wcześniej.
Jak na razie nie mam nic ciekawszego do roboty na tym forum a jesli chodzi o hwepa moge mu dojechac oo kazdej porze dnia i nocy z przyjemnoscia smile.gif
Hmm... nie wiem, czy mam się bać?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry