Niestety Gothic jest napisany w C++, nie Visual Basic. A do tego żaden z nich nie jest interpretowany - oba są kompilowane (mam doświadczenie w obu, w pierwszym programuję zawodowo).
Reverse engineering silnka Gothica jest bardzo zaawansowanym zajęciem - używamy do tego disassemblera IDA Pro. Kod można wstrzykiwać / podmieniać korzystając z zewnętrznych narzędzi (jak G2EXT), podmiany jednej z bibliotek DLL lub wykorzystywania exploita w systemie skryptów pozwalającego na dostęp do pamięci procesu.
Obawiam się że nikt takiej modyfikacji nie stworzy - w polskiej społeczności aktywnych modderów nie ma nikogo o odpowiednich kompetencjach. Dawniej zapewne byłoby to realne przy kooperacji mojej i DemonicalMonka, a jeszcze wiele lat wcześniej - Orcwarriora. Obecnie jest jeszcze kilka odpowiednich osób w społeczności niemieckiej.
Podstawowym problemem jest to że nie ma żadnego sposobu na pozyskanie źródeł gry. Jedynie kodu w assemblerze i ewentualnie generowanego na jego podstawie pseudokodu lub częściowo ręcznie odtwarzanych nagłówków klas.
Gdyby znalazło się grono chętnych programistów C++ być może dałoby się zorganizować niepubliczny wgląd w część źródeł, chociaż na pewno nie ich udostępnienie przez sieć. Umowy NDA i prawa własności tego kodu wciąż obowiązują.
@lirin - to o czym piszesz jest bardzo ciekawe. Jesteśmy społecznością nie tylko modderów - w dużej części niezależnych deweloperów na różnym stopniu zaawansowania i postępu w projektach. Ja sam jestem w tej drugiej grupie i tak jak pisałem ten temat uświadomił mi że tkwi w nim znaczny potencjał - być może w wielu przypadkach projektowanie interfejsów biorąc pod uwagę wygodę obsługi dla niewidomych może także sprawiać że będą w jakiś sposób przyjaźniejsze dla osób widzących. W przypadku gier zgaduję że można w ten sposób osiągać znacznie pełniejsze wrażenia związane z pogrążaniem się w wirtualnym świecie.
Mógłbyś udostępnić tweeta w którym jest link do tego wątku?