Anime 231669 762

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 15.12.2009 roku

Wyświetleń 231669

Odpowiedzi 762

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#480 2013-07-28, 16:12(Ostatnia zmiana: 2013-07-28, 17:39)
Zmieniłem link, bo tamten torrent nie miał jednak subów, do tego ten ma kilkakrotnie więcej seedów. Po prostu jest najlepszy, sam z niego pobieram. //edit: i potwierdzam że są napisy.

Jak tak teraz to oglądam to przypominam sobie dlaczego zacząłem się do tego anime przekonywać dopiero od drugiej połowy :lol2:
Nie wiem co ludzie widzą w takim cukierkowym klimacie. Manga jest pod tym względem trochę lepsza.

//edit2: sceny walki fajnie ogląda się w wielokrotnym spowolnieniu. Nagle animacja i soundtrack robią się psychodeliczne :D

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.

Ali G

Anime
#481 2013-07-28, 17:50(Ostatnia zmiana: 2013-07-28, 20:44)
Widze, że lubisz eksperymentować z anime :lol2: [color="#2a2a2a]I weź odstaw PMMM i anime na jakiś czas, tak dla zdrowia ; P[/color]

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Dziki, poczytałem Twoje recenzje, masz MAL'a?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#484 2013-07-29, 18:48(Ostatnia zmiana: 2013-07-29, 19:10)
Obejrzałem sobie serię Gosick, polecam pomimo tego że jest jak dla mnie długaśna (25 odcinków) (8/10, 1.3 ponad średnią). Nie ma jakiegoś głębokiego przesłania, ale jest dobrze zrobiona - ma wyraźny i przyjemny klimat, w dużej części raczej ponury. Określiłbym ją jako połączenie kryminału, dramatu i może nie tyle romansu, co stopniowo pojawiającego się jego odległego obrazu. Soundtrack jest przyjemny, zwłaszcza pierwszy ending:
https://soundcloud.com/sazabi-2/03-resuscitated-hope

(i wersja z wokalem: https://soundcloud.com/raikosubs/gosick-resuscitated-hope)

Tytuł oznacza dosłownie "Gotyk". Akcja dzieje się w fikcyjnym niewielkim europejskim królestwie leżącym przy Alpach, w okresie międzywojennym (i końcówka w trakcie WW2). Bohaterka to ok. 15 letnia dziewczyna posiadająca specyficzne geny, które przyczyniają się do jej niezwykłej inteligencji i dzięki którym jest w stanie rozwiązywać sprawy kryminalne w stylu godnym Holmesa - w większości takie, w których wszyscy inni widzą działania istot nadnaturalnych (m.in. z tego powodu klimat trochę kojarzy mi się z Umineko). Sama jest jednak więźniem nie mogącym opuszczać swojego niewielkiego domku i wieży-biblioteki na szczycie której spędza dnie. Fabuła stopniowo odkrywa to dlaczego jest więziona i jakie przeznaczenie szykuje jej arystokracja.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
No za ten ending props Ci się należy ;p .

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#486 2013-07-31, 20:59(Ostatnia zmiana: 2013-07-31, 21:03)
Właśnie zaczynam ostatni odcinek "Another" i pierwszy raz mam wrażenie "co masz na myśli twierdząc że to już ostatni?!". Ogląda się bardzo przyjemnie, nie mam zielonego pojęcia jak mają zamiar to wszystko odkręcić w 20min. Ostatnie odcinki klimatem przypominają [hide]Higurashi            [/hide].

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Noo, wreszcie jakieś normalne anime :D  Z tym [hide] Higurashi[/hide] się tutaj nie do końca zgodzę. W Another brak tego kontrastu, który nadawał [hide] Higurashi[/hide] tyle zajebistości, podkreślając te wszystkie zbrodnie i popierdoloność głównych bohaterów. A Another w zasadzie od początku do końca jest mroczne, co nie znaczy, że mi się nie podobało, zakończenie też niczego sobie, no ale tylko 8, bo zbytnio niczym się nie wyróżniało te anime.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mam na myśli to że mamy tutaj [hide]pozornie normalną klasę gimnazjalną której członkowie kolejno okazują się być w głębi psychopatycznymi mordercami i związaną z tym klątwę :D [/hide]

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mi Another poza paroma pojedynczymi scenami się nie podobało. Zupełnie nie przemawia do mnie idea [hide]oka widzącego śmierć[/hide], a już zupełnym absurdem było, kiedy okazało się, [hide]kto jest duchem. No bez jaj, Mei widziała morderstwo na własne oczy oko, ale zapomniała, bo to przecież takie błahe :I[/hide]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#490 2013-07-31, 22:18(Ostatnia zmiana: 2013-07-31, 22:36)
Nie bo to błahe, tylko dlatego że jak rozumiem od początku wiadomo że ta klątwa działa tak że wszyscy zapominają że ta osoba umarła :D  Ja bym się raczej zastanawiał jak [hide]sobie przypomniała z powrotem[/hide].
Co do [hide]oka widzącego śmierć[/hide] - Kara no Kyoukai? :D
Co do tego kto jest duchem, to do mnie nie przemawia że został pominięty akurat ten kluczowy fragment rozmowy bohatera z tą osobą który mówi że cały czas odgrywała w historii dwie role na przemian, nieco modyfikując przy tym swój wygląd i każąc mu trzymać to w tajemnicy przed klasą :| W pierwszej z nich nie [hide]widziała nic bez okularów[/hide] (co sama mówi), a w drugiej [hide]chodziła[/hide] bez nich. WTF? Przecież ta osoba ma w obu postaciach nawet trochę inny kolor włosów.

Z drugiej strony, w mandze tych niespójności z tego co czytam nie ma:
- [hide]nie nosi okularów w obu rolach[/hide]
- [hide]Mei[/hide] nie widziała tam jej prawdziwej (pierwszej) śmierci

//edit: cytuję: "[hide]My glasses! I can't see without my glasses[/hide]!". Ep 8, 10:30. Dlaczego bohater nie był zdziwiony że jako [hide]nauczycielka chodzi[/hide] bez nich ? :|

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mogę się źle orientować, ale Another chyba nie ma mangi, a zwykłą książkę :ok:

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD

Amand

Anime
#492 2013-08-01, 00:10(Ostatnia zmiana: 2013-08-01, 00:15)
Another, Another...

Pierwsze dwa odcinki wbiły mnie w fotel. Doskonałe wykonanie graficzne, mroczny klimat horroru i pewna tajemniczość. Zapowiadało się ciekawie.

Niestety, później całą seria pozbywa się swoich najlepszych atutów.
Spoiler
Zgony następowały jeden po drugim. Były w taki sposób przedstawiane, że ani nie wzruszały, ani nie straszyły. Nie podobał mi się też pomysł z okiem widzącym duchy. Seria wyraźnie utraciła mroczny klimat horroru i tajemnicy. Błąd.

Na szczęście punkt kulminacyjny anime nieco uratował sytuację.
Spoiler
Mam na myśli moment, w którym wszyscy zaczęli się dźgać nożami, żeby się pozbyć ducha, a co za tym idzie - klątwy . Był on bardzo ciekawym i pomysłowym zwrotem akcji.
.

Gdyby nie schrzanili paru spraw, to za pewne było by 10, a tak jest tylko 7/10.

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#493 2013-08-01, 00:16(Ostatnia zmiana: 2013-08-01, 00:20)
Też dałem 7, mnie konkretnie najbardziej zawiodło to że Mei (dziewczyna z opaską na oku) okazała się być [hide]jednak normalną, żyjącą osobą. Preferowałbym zakończenie w którym okazałoby się że to albo ona była dodatkową osobą, ale się nie przyznawała bo nie chciała odchodzić (choćby z powodu bohatera i tego jak do niej podszedł, kiedy wszyscy ją odrzucili), albo on, ale nie mówiła mu ani nikomu, bo nie chciała żeby z kolei to on odszedł (pomimo że wiedziała że przez to inni będą ginąć). Ot, takie stawianie jednej specjalnej osoby ponad dobrem reszty grupy :>[/hide]

Ten opening to jeden wielki [hide]zmyłka [/hide]:D
https://www.youtube.com/watch?v=aHDNYXaB3gM

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Masz allach swojego Inkubatora  :lol2:

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Naprawcie [hide] bo wszystkie spoilery wyszły na jaw :lol2:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Ali G

Anime
#497 2013-08-29, 18:11(Ostatnia zmiana: 2013-08-29, 18:26)
Znalazłem wreszcie czas by obejrzeć sobie Mirai Nikki Redial. I muszę powiedzieć, że... totalne dno :C Przyznam, że strasznie te 30 min zmarnowałem. Teraz muszę się zgodzić z Sawikiem w 100%, a nawet coś dołożyć od siebie. Nudne, słodkie romansidło rodem... nawet nie wiem do czego przyrównać, bo nie oglądam takich rzeczy. Nie było nic w tej OVIe co najlepsze w Mirai Nikki(ani yandere Yuno, ani krzty mrocznego klimatu, ani ciekawego pomysłu), tylko wszechogarniająca słodycz i beztroskość.
Spoiler
Gdy zobaczyłem Yuno jak przebiła się do "królestwa" Yukkiego, a po tym napisy kończące to wręcz się wkurwiłem :C
Ocena - 4(bad), co moim zdaniem i tak za wysoka ocena, ale to przez sentyment do serii.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Skoro już temat odżył - Shinsekai Yori: "jak musiałoby wyglądać społeczeństwo, w którym każdy ma moc zdolną niszczyć całe miasta".
Bardzo ładne wizualnie 25 odcinkowe anime którego akcja dzieje się za 1000 lat, gdzie ludzkość najpierw upadła z powodu ewoluujących w niej nierównomiernie mocy psionicznych, a potem z trudem się odrodziła, funkcjonując jako żyjące w zgodzie z naturą i pod ciągłym psychologicznym nadzorem społeczeństwo. Porusza problemy takie jak eugenika / nadzór / rasizm / relacje międzyludzkie. Tym co może odrzucić, są przewijające się zwłaszcza w kilku odcinkach motywy homoseksualne, niestety także z udziałem chłopaków. To także jest jednak ściśle związane z motywami serii o których wspomniałem. Występują odpowiedniki wiedźm z PMMM. Ogólnie oceniłem wysoko, 8/10. Klasa i klimat porównywalna dla mnie z Ergo Proxy, choć tu mamy magię (i pozornie sielankowy świat, ale tylko pozornie), a nie technologię.

Ga-Rei Zero - o rządowych oddziałach specjalnych walczących z wiedźmami paranormalnymi wynaturzeniami z których niektóre to byli ich byli członkowie. Osią fabuły jest bliska przyjaźń (a co tam, nie będę przecież spoilerował :lol:) bohaterek, z których jedna jest charakterystycznym dla anime typem - wysoka, z długimi czarnymi włosami, fioletowymi oczami, zdolna zniszczyć wszystko co stanie jej na drodze do celu. Pierwsza scena pokazuje fragment wydarzeń które mają nastąpić na koniec - kiedy oddział, w tym bohaterka, z trudem próbuje walczyć z wyjątkowo potężnym wrogiem - drugą bohaterką, która dała się pochłonąć Ciemnej Stronie Mocy. Aż i tylko 7/10. Aż tyle głównie za bohaterki i motyw który można określić cytatem z Nietzschego "He who fights monsters should see to it that he himself does not become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.". Tylko tyle przez to że klimat jest momentami zbyt radosny i komediowy, a całość jest zdecydowanie zby SF niż fantasy żeby trafiała dobrze w moje gusta.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
wysoka, z długimi czarnymi włosami, fioletowymi oczami, zdolna zniszczyć wszystko co stanie jej na drodze do celu
Kurde, dlaczego mi się wydaje, ze gdzieś już taką bohaterkę widziałem? :lol2:

Aż i tylko 7/10. Aż tyle głównie za bohaterki
Przyznaj się, że 7 za słabość do fioletowookich dziewczynek z czarnymi włosami :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry