Odkrycia w Gothicu 60932 165

O temacie

Autor

Zaczęty 23.01.2008 roku

Wyświetleń 60932

Odpowiedzi 165

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=245.msg44129#msg44129 date=Feb 5 2009, 23:08\'
zrobić domki na kurzej łapce.
a to jakiś problem w świecie fantasy? ale co do odtwarzania bety, to się zgadzam. Tam po prostu nie było nic lepszego, może poza turlającymi goblinami ;)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
a to jakiś problem w świecie fantasy?

Patrz: tibia, lineage, ragnarok i inne gówna.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=245.msg44134#msg44134 date=Feb 6 2009, 00:06\'
Patrz: tibia, lineage, ragnarok i inne gówna.
jakoś ten argument mało mnie przekonuje, być może dlatego, że nie mam wielkiego doświadczenia z MMO. Grałem tylko kilka godzin w Lineage. Nie przyglądałem się za bardzo, co ma sens, a co nie. Poza zaburzeniemi proporcji (co jest standardem i jest raczej niezbędne przy tej i wielu innych mechanikach gier) nic nie zauważyłem.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ja zauważyłem także zaburzenia umysłowe u twórców gier ;)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk

Kain

Odkrycia w Gothicu
#144 2009-02-05, 23:47(Ostatnia zmiana: 2009-02-05, 23:55)
Thoro ja uważam, że niektóre gry tego typu są dosyć "fajne"(z braku leprzego słowa) np. World of Warcraft i nie każdy kto gra (grał) w Tibie musi być umysłowo chory albo cos takiego, może po prostu jakiś kolega albo ktos wciągnął go w tą grę i nie mógł przestać grać. Bardzo często tak się zdarza, Zresztą większość gier MMO wciąga i to bardzo. Naprawdę dużo ludzi gry MMORPG wciągneły tak bardzo, że żyja tylko światem wirtualnym , ale jeśli ktoś gra z UMIAREM (Uwaga ważna rzecz ;p ) to nic sie nie dzieje

PS   Musiałem się odezwać w tej sprawie bo wiele ludzi tak mysli, że jak ktoś gra np. w Tibie jest nienormalny a to bardzo żle :]

Edit:
\/ wlasnei o tym mowilem ;]

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
czy każdy, kto myśli innaczej od ciebie, kto ma trochę inny gust jest upośledzony psychicznie? Niech dotrze do ciebie, że nie masz monopolu na prawdę i nie ty rozstrzygasz, co jest fajne, a co nie. Żeby się nie okazało, że sam jeden jesteś zdrowy na tym świecie.
Szkoda, że nie mam archiwum o tym waszym projekcie z Bananami, Porąbana Kolonia, czy jakoś tak...

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Kain link=topic=245.msg44140#msg44140 date=Feb 6 2009, 00:47\'
...musi być umysłowo chory...

na tym forum przybiera to jednak formę jakiejś histerii. faktycznie nudne jest ciągłe powtarzanie o tym żebyście ruszyli dupska i zajęli się czymś więcej niż gothicem ale mimo wszystko jest w tym jakaś metoda i ja ma nadzieję że niektórzy się przekonają że modowanie produktu sprzed dekady jest stratą czasu.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Zysk link=topic=245.msg44141#msg44141 date=Feb 6 2009, 00:52\'
czy każdy, kto myśli innaczej od ciebie, kto ma trochę inny gust jest upośledzony psychicznie? Niech dotrze do ciebie, że nie masz monopolu na prawdę i nie ty rozstrzygasz, co jest fajne, a co nie. Żeby się nie okazało, że sam jeden jesteś zdrowy na tym świecie.
Szkoda, że nie mam archiwum o tym waszym projekcie z Bananami, Porąbana Kolonia, czy jakoś tak...
Zysk, nieważne co napiszę, zawsze jesteś przeciwko. Już nawet Twoich postów nie muszę czytać, a i tak wiem, co w nich jest ;]
Nigdy nie zajmowałem się Porąbaną Kolonią, nic do niej nie zrobiłem. A tak czy siak, twórcy wielu gier powinni wrócić do podstawówki, szczególnie na fizykę i geografię.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Cytat: Kain link=topic=245.msg44140#msg44140 date=Feb 6 2009, 00:47\'
Thoro ja uważam, że niektóre gry tego typu są dosyć "fajne"(z braku leprzego słowa) np. World of Warcraft i nie każdy kto gra (grał) w Tibie musi być umysłowo chory albo cos takiego, może po prostu jakiś kolega albo ktos wciągnął go w tą grę i nie mógł przestać grać. Bardzo często tak się zdarza, Zresztą większość gier MMO wciąga i to bardzo. Naprawdę dużo ludzi gry MMORPG wciągneły tak bardzo, że żyja tylko światem wirtualnym , ale jeśli ktoś gra z UMIAREM (Uwaga ważna rzecz ;p ) to nic sie nie dzieje

PS   Musiałem się odezwać w tej sprawie bo wiele ludzi tak mysli, że jak ktoś gra np. w Tibie jest nienormalny a to bardzo żle :]

Edit:
\/ wlasnei o tym mowilem ;]

A co to ma do tematu? Wyjebane mam na twoje wywody, idź to tvnu. Miewam już dosyć takich dyskusji, szczególnie jak taki ktoś wpierdala się w środek tematu i przytacza swoje złote myśli które są w ogóle nie na miejscu. Nawet nic nie zasugerowałem odnośnie "choroby psychicznej" czy innej przypadłości na którą rzekomo (twoim zdaniem) cierpią gracze owych gier. Nie musisz nawet odpisywać, gdyż nie mam ochoty na dyskusję z ludźmi którzy obrali tendencyjny tok rozumowania i  mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem a do tego przypisują rozmówcy tezy których owy nie wypowiedział. To już zaczyna być męczące, szczególnie gdy my w ogóle rozmawiamy o czymś innym a jakiś plujek wpada i próbuje naprawić świat pierdoląc o jakichś chorobach psychicznych i tibii.

jakoś ten argument mało mnie przekonuje, być może dlatego, że nie mam wielkiego doświadczenia z MMO.

Noi co w związku? Zaczynają mnie już męczyć te Twoje tendencyjne i oczywiste pytania na poziomie dwulatka, a szkoda bo jesteś jedną z niewielu osób na tym forum które szanuje. Skoro obrałeś sobie taktykę "na kyromana" względem mnie, to nie zamierzam pozostać dłużny. Z szacunku będę urywał dyskusję, więc już możesz sobie darować. Przede wszystkim szkoda mi czasu i cierpliwości na udzielanie kolejnej odpowiedzi i wyjaśnianie dlaczego biała cerata jest biała tylko po to aby dać Ci satysfakcję.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
To po co jest w ogóle fantasy, skoro nie może być mało realistycznych budynków? Prawdziwsze są smoki czy trolle?

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica

Gother

Odkrycia w Gothicu
#150 2009-02-06, 08:40(Ostatnia zmiana: 2009-02-06, 08:47)
Ja też bym chciał aby ktoś zrobił moda ukazującego nam to czego piranie nie dodały do gry. Wnętrze piramidy użyto już w Bedrohungu, szatę z kapturem zdaje mi się, że w Diccuricu. Lekka zmiana w mechanice gry, całkowita w fabule i byłoby genialnie. Szczególnie spodobala mi się scena gdy ten szkieletor szedł z mieczem na bohatera, a ten rzucił w niego kulą ognią, zderzenie wywołało wstrząs kamery. Ale ten dalej szedł, powoli jak jakiś terminator. Coś w tych klimatach z zombiakami w stylu Thief. Na concept artach też jest sporo rzeczy, które ostatecznie nie pojawiły się w Gothic. Np. te potężne sekwoje na bagnach. Ależ to klimatyczne.

To po co jest w ogóle fantasy, skoro nie może być mało realistycznych budynków? Prawdziwsze są smoki czy trolle?
Teraz zapanowała taka moda na realizm w grach i filmach. Batman ma mieć sprzęt odrzucony przez wojsko, tęgi bohater co oberwał pałą zaliczyć glebę, a wiedźmin ma relistycznie puszczać z rąk fireballe. Choć może się mylę i jest to tylko łagodny objaw nerwicy wywołanej okresem dojrzewania. Młody budzi się, że świat wygląda zupełnie inaczej niż sobie to dotąd wyobrażał i próbuje wszystkich "nawracać". Tak było od wieków i tak będzie dalej.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Spółgłoska link=topic=245.msg44144#msg44144 date=Feb 6 2009, 01:23\'
Zysk, nieważne co napiszę, zawsze jesteś przeciwko. Już nawet Twoich postów nie muszę czytać, a i tak wiem, co w nich jest ;]
Nigdy nie zajmowałem się Porąbaną Kolonią, nic do niej nie zrobiłem. A tak czy siak, twórcy wielu gier powinni wrócić do podstawówki, szczególnie na fizykę i geografię.
bo moją podstawową życiową zasadą jest bycie anty-Kyro... zwykle się czepiam, bo rzucasz zdania, których nie potrafisz uzasadnić.
a co do powrotu do podstawówki, to nie jest do końca tak, gry się tworzy nie tak, żeby były symulacjami rzeczywistości, tylko, żeby miło było w nie grać. Rozumiem, że może cię razić, że na jednej wyspie masz pustynię, a kilka km dalej lodowisko, ale większość graczy nie zwróci na to uwagi przed ukończeniem gry, a dzięki temu świat jest bardziej zróżnicowany, ciekawszy.

Cytat: Thoro link=topic=245.msg44145#msg44144 date=Feb 6 2009, 01:38\'
Noi co w związku?
nie rozumiem twojej irytacji, ty podajesz przykład, ja mówię, że go nie znam, tyle. A co do pytań, to też po prostu oczekuję pewnych uzasadnień, gdy coś nie jest oczywiste dla wszystkich.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy

GeneralLee

Odkrycia w Gothicu
#152 2009-02-06, 13:08(Ostatnia zmiana: 2009-02-06, 13:08)
Skoro budynki i wszystko miało by być realistyczne to poco magia w Gothicu jakieś inne zwierzęta w końcu są inne niż w normalnym świecie cały czas zaprzeczasz sam sobie...  Ale to nie od tego temat także proponuje powrót do pierwotnego wątku. Chociaż to off top ;]

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Odkrycia w Gothicu
#153 2009-02-06, 13:49(Ostatnia zmiana: 2009-02-06, 13:56)
Cytat: Dekster link=topic=245.msg44154#msg44154 date=Feb 6 2009, 09:33\'

Oczywiście, wszystko można usprawiedliwić czy sprowadzić do osobliwej inwencji. W rzeczywistości jest tak jak powiedział Kyro. Twórcy, czy to amatorscy czy nawet Ci komercyjni często nie mają pojęcia o pewnych zasadach. No słuchaj, jakaś konsekwencja musi być a skoro ktoś swój projekt przykładowo opiera na średniowieczu to przynajmniej wypadało by nawiązać do kilku reguł i wyjść ponad "mają być wieże i baszty okrągłe". Taki warhammer to też fantasty i mimo że często wszystko jest bardzo karykaturalne to "ma prawo" istnieć bo twórcy przynajmniej symbolicznie odnieśli się do architektury z okresu, a nie wybiórczo. Tak więc można robić fantasty (jak kolwiek to definiując), ale z głową i sensem a nie bezmyślnie bazując na domysłach, bo później powstają takie pierdoły typu 200 metrowe tarasy powieszone na drzewach czy inne durnoty.

Jeśli już postanawiasz zrobić ogromny most wiszący na dwóch linkach to też wypada to wyjaśnić. Racjonalnie, opierając się o faktyczne prawa nie da się więc wypada zrobić odniesienie do gry, choćby krótką historię że mag x przyszedł, spuścił się i most wisi do tej pory. W grach jest tyle kwiatków a patrząc na większość z nich możesz jedynie pomyśleć "co autor miał na myśli?".

Wszystko musi mieć swoją przyczynę, im więcej przyczyn, wyjaśnień, uzasadnień, historii i detalu tym świat będzie lepszy. Wszystkie najlepsze koncepcje są bogate w ogrom detalu Choćby taki Władca Pierścieni czy Wiedźmin. Sądzicie że tolkien to wszystko czerpał z dupy? Bestariusz opiera się na starych legendach, zaś architektura powstała pod napływem inspiracji. Wiedźmin całkiem dobrze odnosi się do realiów epoki, gdyż jego autor ma OGROMNĄ wiedzę o historii co pozwoliło mu stworzyć PRZEMYŚLANY świat. Większość obecnych twórców albo bezmyślnie żeruje na Tolkienie, albo wymyśla jakieś z dupy rzeczy bez oparcia o prawdziwe i realne.

W wielu grach właśnie nacisk na te średniowiecze jest duży (rzekomo). Często jest tak że epoka, sytuacja społeczna i realia są identyczne jak w średniowieczu, natomiast fantasty wprowadza rzeczy typu moce, dziwne potwory itd. Czy więc kurwa jakaś magia ma być usprawiedliwieniem lenistwa i głupoty twórców, którzy robili wszystko z głowy i nie chciało im się zadbać o poprawność contentu zachowując podstawowe zasady rządzące się np. taką architekturą którą postanowili użyć w swoim projekcie? Fantasty w brew pozorom nie oznacza "róbta co chceta", czególnie gdy większość tego gówna jest osadzona bądź mocno inspirowana designem średniowiecza. To zobowiązuję.

Prawdziwsze są smoki czy trolle?

Owszem, są prawdziwsze. Pomijając sam proces ewolucyjny można powiedzieć że taki smok czy troll wygląda zazwyczaj całkiem racjonalnie i jest dopuszczalny, bynajmniej bardziej niż jakieś z dupy budynki które nawet nie miała by prawa powstać.

Nie próbuję ograniczać inwencji twórców, czy na każdym kroku atakować coś pod pozorem racjonalizmu jak Kyro, jednak niektóre rzeczy pozostają a przynajmniej powinny zostać stałe i niezmienne nawet względem gier. To tak jakby bronić koncepcji "czerwonej trawy", bo to przecież fantasty. Na dobrą sprawę obierając taki tok rozumowania możemy obronić WSZYSTKO. Coś zostało zrobione niedbale, nie zostało przemyślane - noi co? to przecież FANTASTY. Dla mnie osobiście wymyślony świat w konwencji fantasty nie jest usprawiedliwieniem dla lenistwa, partactwa i braku wiedzy wielu developerów.

Jak coś jest/zostało stworzone to wypada to przynajmniej powierzchownie uzasadnić inaczej każda gra będzie wyglądała jak Gothic 3 gdzie wiemy że jest okupacja i... jest okupacja, nic poza tym. Żadnego designu, sytuacji politycznej, socjologii, historii świata, charakterystyki danych regionów. Nawet pałac królewski pokryty jest słomą i wygląda jak stodoła, ale co tam w końcu fantasty.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Mam pytanie odnośnie dema Gothica które znalazłem w tym starym temacie zainstalowałem ale jak włączam gothic z systemu jest wszędzie ciemno a gdy z pulpitu wyskakuje mi okno z napisem

System Windows nie można odnaleźć pliku "d:\Program files\gothic demo\_work\Gothic_Demo.bat". Upewnij się, ze wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Wyszukaj.

Znalazłem ten plik ale jak na niego klikam to wyskakuje to co powyżej.

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Nie wiem czemu ale wydaje mi się że piranha bytes z okazji 10 - lecia gothica 1 wyda jego wersje taką, jaka miała być w prealphie, z ulepszoną grafiką i inną fabułą. Gdzieś czytałem że PB ma zrobić niespodziankę wszystkim fanom z okazji dziesięciolecia. Pokazali by się wtedy z dobrej strony, w końcu mają licencje na g1.
Ale to żmudne nadzieje :P

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
co za bzdura, zachowaj swoje wydawanie się dla siebie, jak nie jesteś w stanie go niczym poprzeć.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Odkrycia w Gothicu
#157 2009-02-07, 22:04(Ostatnia zmiana: 2009-02-07, 22:04)
a od kiedy developer to instytucja charytatywna?

A mi się wydaje że zrobią fanom niespodziankę i popełnią zbiorowe sepuku... w sumie tak było by najlepiej.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Damianx link=topic=245.msg44367#msg44367 date=Feb 7 2009, 22:49\'
Gdzieś czytałem że PB ma zrobić niespodziankę wszystkim fanom
Oni pewnie nie wiedzą że mają fanów :P
Aha, nadzieje nie mogą być żmudne :D

Mark Twain

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
W G2NK były jakieś niedźwiedzie i gargulce? Znalazłem pliki walk chyba tychże bestii.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry