Dzień Screena 2015 31579 84

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 8.05.2015 roku

Wyświetleń 31579

Odpowiedzi 84

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chciałbym zauważyć że słabym pomysłem jest ustalanie sposobu wyboru zwycięzcy już PO skończeniu głosowania.
Ciężko będzie uniknąć wrażenia że wybieracie go tak aby zapewnić jakimś drużynom jak najlepsze miejsce w rankingu.
Powinno to być ostatecznie i niezmienialnie ustalone przed głosowaniem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
"Organizacja"

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
jest cos takiego jak srednia wazona :ok:

tak, średnia wazona jest jak stała kosmologiczna einsteina

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2476
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Cytat: null
Chciałbym zauważyć że słabym pomysłem jest ustalanie sposobu wyboru zwycięzcy już PO skończeniu głosowania.
Ciężko będzie uniknąć wrażenia że wybieracie go tak aby zapewnić jakimś drużynom jak najlepsze miejsce w rankingu.
Powinno to być ostatecznie i niezmienialnie ustalone przed głosowaniem.
Dlatego kolejny raz proponuje zasady - odgórnie ustalić terminy dla kazdych nastepnych dni screena, zasady itd itp. Potem jak cos sie zmieni (nie wiem, nowe kategorie jak teraz doszly wlasne gry, mody do innych gier itd) to po prostu dac odpowiednią zmiane i tyle.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zasady może tak, ale akurat z terminami to nie ma sensu. Termin wybiera się wtedy kiedy są chętni. Praktyka pokazała że próby postępowania na odwrót - robienia chętnych wtedy kiedy jest wymyślony termin - nie wychodzi (no chyba że zacznie się zbierać materiały od grup z bardzo dużym wyprzedzeniem). Wiąże się to z tym że zazwyczaj do udziału zachęceni zostają tylko modderzy Gothica, a ich jest po tylu latach już niewielu.

Obawiam się że sytuacje takie jak w tym roku kiedy w ustalonym terminie okazało się że prawie nie ma zgłoszeń i trzeba było przekładać są nieuniknione. Nie widzę z tym problemu o ile nie będzie się zaczynało zewnętrznej kampanii reklamowej (w tym roku chyba nie było żadnej, bo post na naszym fb nie jest zewnętrzna kampania reklamowa) przed ustaleniem terminu ostatecznego kiedy już materiały są zebrane w takiej ilości że nawet jeśli reszta uczestników da dupy to event będzie mógł bez problemu odbyć się bez nich.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2476
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Zasady może tak, ale akurat z terminami to nie ma sensu. Termin wybiera się wtedy kiedy są chętni. Praktyka pokazała że próby postępowania na odwrót - robienia chętnych wtedy kiedy jest wymyślony termin - nie wychodzi (no chyba że zacznie się zbierać materiały od grup z bardzo dużym wyprzedzeniem). Wiąże się to z tym że zazwyczaj do udziału zachęceni zostają tylko modderzy Gothica, a ich jest po tylu latach już niewielu.
Mialbys racje, gdyby nie to, że teraz jest wlasnie pieprzenie - ze sie termin wybiera wiec ktos nie zdazy, ten nie zdazy. Za pierwszym razem ja kto Simen organizowal z Sawikiem chyba to ile projektow powiedzialo na koniec, że nie bierze udzialu bo sie nie wyrobili na termin? Wlasnie wiekszosc. A druga proba Kaczki? Tylko jeden, Edka odpadł i to pewnie tez dlatego, że dwa razy wypasc przez termin jest chujowo i naraziliby sie na publiczny lincz. A tak to nie byloby pieprzenia ,,O nie wyrobilismy sie w terminie" bo konczac jeden dzien screena juz by bylo wiadomo, kiedy jest drugi i bedzie mozna sie przygotowac.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!

kaczka
Moderator działu

Dzień Screena 2015
#46 2015-12-22, 18:56(Ostatnia zmiana: 2015-12-22, 19:19)
Inna sprawa (Wcale nie nyguje Łukasza ani Simena) to ustalania ZBYT DŁUGICH odstępów między
a) ogłoszeniem, że dzień screena ma się odbyć;
b) datą, która rozpoczyna DS.
W tym wypadku było to chyba kilka tygodni a ludziom po prostu w dupie się poprzewracało od wolnego czasu, więc ja również jestem zwolennikiem ustalenia może nie konkretnej daty, ale przedziału w okresie najlepiej imo letnim/zimowym, w którym DS mógłby się odbywać. 
Imo to właśnie najlepiej Lipiec/Sierpień lub Grudzień/Styczeń. Uzasadniać mojego wyboru raczej nie muszę, bo chyba każdy wie, że są to terminy, w których zazwyczaj zdecydowana większość społeczności tM i innych for tego typu ma wolne od szkoły, bo nie ukrywajmy, użytkowników w wieku szkolnym aka nastoletnim jest najwięcej chyba w tej dziedzinie.
Co do organizacji tej edycji DS zgodzę się, że jest wiele do życzenia ale to tylko i wyłącznie kwestia pośpiechu i powiedzmy "ratowania" tego co wcześniej było obiecane, niestety nie wypaliło. Mógłbym zająć się (najlepiej z kimś) organizowaniem tego, jednak wolałbym w takim wypadku mieć dostęp do tajnego DS z racji tego, że tam przynajmniej będzie można ustalić jeden, stały, konkretny a nie tylko pobieżnie napisany regulamin, ustalić kategorie i sposób głosowania oraz uczestnictwa w nich podczas DS no i oczywiście spróbować wyleczyć inwalidzki system oceniania każdego z projektów, żeby znowu nie było miliona jedynek z dupy.

BTW - pierwszym zakazem, który bym wprowadził, byłby zakaz używania DX11 ze względu na słabe pcty niektórych użytkowników biorących udział, w tym nie ukrywajmy również mój, co znacznie zmniejsza szansę na  sprawiedliwe rywalizowanie. Chodzi mi oczywiście o ludzi robiących ss'y w projektach gothic II i I. Może to troche samolubne, ale jakoś niespecjalnie widzi mi się wysyłanie masy plików do kogoś tylko po to, żeby zrobił ss'y na dx11 a potem czekanie aż odeśle ss'y.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Komu dokładnie mam przyznać pucharki? Szefowi grupy?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Możesz przekazać je mnie. Czuje sie zaszczycony  :F

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!
wydaje mi się, że całe drużyny powinny je dostać, bo również przyczyniali się do efektów na ss'ach

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przyznałem na razie pucharek Sentarionowi. Jeśli nie wiesz, kto powinien otrzymać pucharek, to uzgodnij z Sentarionem, czy całemu zespołowi przyznać po pucharku, czy wybranym osobom. W zasadzie jako organizatorowi nie powinno ci się wydawać, komu należy przyznać, tylko wiedzieć to. :D

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!

kaczka
Moderator działu

Dzień Screena 2015
#51 2015-12-22, 20:46(Ostatnia zmiana: 2015-12-22, 21:09)
Przyznałem na razie pucharek Sentarionowi

Szefowie/Autorzy projektów na pewno powinni je dostać. Osobiście dałbym je wszystkim, którzy zajęli miejsca 1-3 a należą do jakiejkolwiek z grup biorących udział.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Inna sprawa (Wcale nie nyguje Łukasza ani Simena) to ustalania ZBYT DŁUGICH odstępów między
a) ogłoszeniem, że dzień screena ma się odbyć;
b) datą, która rozpoczyna DS.
W tym wypadku było to chyba kilka tygodni a ludziom po prostu w dupie się poprzewracało od wolnego czasu, więc ja również jestem zwolennikiem ustalenia może nie konkretnej daty, ale przedziału w okresie najlepiej imo letnim/zimowym, w którym DS mógłby się odbywać. 
Imo to właśnie najlepiej Lipiec/Sierpień lub Grudzień/Styczeń. Uzasadniać mojego wyboru raczej nie muszę, bo chyba każdy wie, że są to terminy, w których zazwyczaj zdecydowana większość społeczności tM i innych for tego typu ma wolne od szkoły, bo nie ukrywajmy, użytkowników w wieku szkolnym aka nastoletnim jest najwięcej chyba w tej dziedzinie.
Co do organizacji tej edycji DS zgodzę się, że jest wiele do życzenia ale to tylko i wyłącznie kwestia pośpiechu i powiedzmy "ratowania" tego co wcześniej było obiecane, niestety nie wypaliło. Mógłbym zająć się (najlepiej z kimś) organizowaniem tego, jednak wolałbym w takim wypadku mieć dostęp do tajnego DS z racji tego, że tam przynajmniej będzie można ustalić jeden, stały, konkretny a nie tylko pobieżnie napisany regulamin, ustalić kategorie i sposób głosowania oraz uczestnictwa w nich podczas DS no i oczywiście spróbować wyleczyć inwalidzki system oceniania każdego z projektów, żeby znowu nie było miliona jedynek z dupy.

BTW - pierwszym zakazem, który bym wprowadził, byłby zakaz używania DX11 ze względu na słabe pcty niektórych użytkowników biorących udział, w tym nie ukrywajmy również mój, co znacznie zmniejsza szansę na  sprawiedliwe rywalizowanie. Chodzi mi oczywiście o ludzi robiących ss'y w projektach gothic II i I. Może to troche samolubne, ale jakoś niespecjalnie widzi mi się wysyłanie masy plików do kogoś tylko po to, żeby zrobił ss'y na dx11 a potem czekanie aż odeśle ss'y.

Dwie sprawy:
1. Czepiając się o daty wypadałoby ogarniać takie rzeczy jak chociażby pozamykanie tematów i policzenie ocen(tym sposobem co zwykle) na czas, a nie budzić się cztery dni po teoretycznym końcu konkursu(co to za koniec jak dalej można głosować  :lol2: ).
2. Serio, zakaz używania DX11? To, że ty masz kiepski komputer kompletnie nie uzasadnia chęci do sprowadzenia wszystkich do swojego poziomu z racji źle rozumianej sprawiedliwośći(społecznej?).

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Szefowie/Autorzy projektów na pewno powinni je dostać. Osobiście dałbym je wszystkim, którzy zajęli miejsca 1-3 a należą do jakiejkolwiek z grup biorących udział.
Mamy w zasadzie jeden rodzaj pucharka. Zawsze było tak, że pucharek dostawali zwycięzcy. Nie możemy szastać pucharkiem na prawo i lewo, bo straci swoją wartość. :D

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
kaczka, umawialiśmy się na dzbanek dla mnie :lol2:

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6465
Propsy3036
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Cytat: null
2. Serio, zakaz używania DX11? To, że ty masz kiepski komputer kompletnie nie uzasadnia chęci do sprowadzenia wszystkich do swojego poziomu z racji źle rozumianej sprawiedliwośći(społecznej?).
Szczególnie, że w naszej wersji regulaminu DX11 był dozwolony...

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak a propo liczenia głosów. Nie dałoby się zrobić systemu, który przy chęci oddania głosu niejako zmuszałby nas do zagłosowania na inne projekty ? Liczba głosów byłaby dla każdej grupy równa. A głosy preparowane typu  np. 6,1,1,1,1,1,1,1 byłyby kasowane ? Tylko musiało by być po jednym screnie i łatwy intuicyjny interfejs głosowania tak by całość zajmowała minute.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przyznałem na razie pucharek Sentarionowi
Osobiście dałbym je wszystkim, którzy zajęli miejsca 1-3 a należą do jakiejkolwiek z grup biorących udział.
No przy głupiej propozycji zakazu modów DX mogłem przemilczeć, ale teraz to już cię do reszty pojebało :|
Pucharek ma trafiać do jednej osoby. Dla całej drużyny to mogłyby być co najwyżej jakieś specjalne, widoczne miesiąc.

Właściwie to pierwotnie w ogóle nie było pucharków za DS. Wprowadziłem je ja kiedy wygrała Rzeka, a sytuacja była wyjątkowa bo tworzyła ją tylko ją tylko jedna osoba! Cały team łącznie z szefem w jednym koncie. Dlatego uznałem że można to uznać za osiągniecie conajmniej takie jakby KzW wygrał bitwę graficzną, więc dałem mu pucharek.

Potem kiedy był następny DS i wygrał team, ktoś zdecydował (nie pamiętam czy brałem w tym udział) że pucharek powinien być przyznany znowu, tym razem szefowi teamu. To rozwiązanie mi się za bardzo nie podoba. Wygrana moda nie mówi niczego o umiejętnościach szefa teamu jeśli to nie jego wkład rzemieślniczy przesądził o tej wygranej.
Już bardziej pasowałoby wyswietlanie ikonki pucharka przy dziale / temacie tego teamu aż do następnego Dnia Screena. Tym bardziej że modderzy Gothica stanowią coraz mniejszą część użytkowników forum. Paradoksalnie, zwłaszcza tych najaktywniejszych. Wydaje mi się że już bitwy graficzne miewały dużo więcej głosów niż tegoroczny DS.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Właściwie to pierwotnie w ogóle nie było pucharków za DS. Wprowadziłem je ja kiedy wygrała Rzeka, a sytuacja była wyjątkowa bo tworzyła ją tylko ją tylko jedna osoba! Cały team łącznie z szefem w jednym koncie. Dlatego uznałem że można to uznać za osiągniecie conajmniej takie jakby KzW wygrał bitwę graficzną, więc dałem mu pucharek.
Przecież, pucharek dostały 3 osoby, które odpowiadały za vobowanie lokacji...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry