Animacje kuleją we wszystkich grach Piranhy i to już raczej jest wina ich twórców. Nigdy też do końca nie załapali do czego służy grawitacja, czego efektem są ich słynne animacje skoku.
Co do G3, nie sądzę by kilka miesięcy więcej dało dużo, gra była monotonna do szpiku kości, a to już wina fabuły i designu lokacji. Optymalizacja też pewnie nie poprawiłaby się znacznie, patrząc na to jakie efekty dawały oficjalne łatki. Risen ma mocno przerobiony silnik, a świat o wiele mniejszy, ale to już pewnie za sprawą wniosków wyciągniętych z klapy G3.
Jeszcze odnośnie Zengine, w sumie pewnie mogliby dodać obsługę DirectX 9, czemu nie, ale Gamebryo dawało im dobrą bazę pod nowoczesny produkt, a do tego aktywną pomoc od twórców silnika. Bethesda też korzystała z Gamebryo(za czasów Morrowinda nazywane NetImmerse) i dobrze na tym wyszła.
EDIT: wracając jeszcze do tematu światów. Ja bym pewnie spróbował wyciągnąć jakoś meshe tych światów i użył jako referencje przy budowie własnych. Bez sensu byłoby wciskanie oryginalnych meshy, za dużo poly, a poza tym G3 w inny sposób teksturowało lokacje.
Moim zdaniem większość animacji z G1 i G2 są akurat w porządku. Jasne, że skoki łamią prawa grawitacji i wgl, ale jest przynajmniej zabawnie. Biorąc pod uwagę ile te gry mają lat to śmiało mogę stwierdzić, że nie zawodzą. A np. w Risen 2 to jest absolutna paranoja z nimi.
Co do łatek moim zdaniem optymalizacja znacznie się poprawiła, jasne że ciągle mam lagi, ale już nie tak bardzo. Poza tym weź pod uwagę to, że łatki były robione przez fanów, a potem oficjalnie dodane. Możliwe, że sytuacja by wyglądała inaczej, gdyby poprawą zajęła się Piranha Bytes, ale to kto wie.
Risen 3 ma być o wiele większym światem niż ten z Gothic 3, ale twórcy zastosowali dzielenie światów na części, jak to ma miejsce np. w Risen 2.
Co do tych światów w G2: Samemu czasem marzy mi się, by przenieść lokację z G3 na silnik G2, ale skonstruować fabułę różniącą się w wielu rzeczach. Pododawałbym gildie podobczne jak np. w Skyrimie i w ten sposób dałbym Myśliwych, Złodziei, Zabójców, Wolnych Magów, Czempionów, Alchemików itp, ale to tylko marzenia.
Ja tam chcialbym zobaczyc remake g3 na podobienstwo g2 :(
chciałem zdać jakieś pytanie odnośnie tego, ale pojęcia nie mam, od której strony się za to zabrać 
Mam nadzieję, że chodzi mu tylko o klimat