Dzięki, o to chodziło 
Osobiście zbaraniałem widząc w L Hiver model wozu przeniesiony żywcem ze Skyrima
i zachodziłem w głowę jak to możliwe, teraz już wiem.
Em, nie, raczej nie wiesz. W Gothicu jest bardzo duża różnica jeśli chodzi o wydajność renderowania, zależnie od tego jak umieszczony na scenie jest dany model. Jeśli jest częścią mesha podłoża, to można napakować naprawdę dużo detali. Dużo gorzej jest z vobami, a najgorzej z itemami i ciałami / zbrojami.
Wykres KolegiZWojska uwzględnia ilość tris pochodzących właśnie z terenu. Według niego przy terenie z 40k tris powinieneś bez żadnych problemów mieć 60fps.
Jestem za to prawie pewien że nawet jakbyś miał totalnie pusty teren (albo np jeden duży trójkąt), za to dał na nim kilkunastu npc, z których każdy miałby hełm jaki zaproponowałeś, to w najlepszym razie gra by te hełmy inteligentnie pominęła przy renderowaniu, a w najgorszym zaczęłaby potwornie klatkować albo od razu crashowała.
Podsumowując: tak złożone modele nie tylko "zjedzą ci" o przydział tris na teren (a tam jest on o wiele bardziej potrzebny, bo łatwiej zauważyć kanciasty pagórek 10mx10m niż kanciasty hełm na głowie strażnika), ale ogólnie pogrążą wydajność.
Outlander dobrze pisze. 500 tris to bardzo rozsądna liczba, jak chcesz naprawdę odpicować grafikę to możesz coś do tego dorzucić, ale nie radzę przekraczać tysiąca.