Konwertowanie z .zen do .3ds 4117 8

O temacie

Autor Jarooo

Zaczęty 27.12.2013 roku

Wyświetleń 4117

Odpowiedzi 8

Jarooo

Jarooo

Użytkownicy
posty96
Propsy3
  • Użytkownicy
Więc skrótowo.
Zapragnąłem sobie stworzyć voba (2836 polygonów, wielkości domu). Model zrobiłem w Wingsie, w Spacerze ładnie ponakładałem sobie tekstury (dość czasochłonny proces). Wreszcie mogłem go umieścić w grze! Wbiłem więc do Spacera, i stworzyłem tego voba, jednak wyskoczył crash (Access Volation, czy coś takiego), próbowałem trzy/cztery razy i w końcu się udało bez crasha. Jednak bądź co bądź tej mapy i tak nie mogę teraz używać (gdy wbiję do niej w grze lub Spacerze nadal wyskakuje ten crash).
Nie wiem czym to może być spowodowane. Podejrzewam, że vob zbyt bardzo obciąża Gothica (G2NK).
Jeśli tak, to czy rozwiązaniem byłoby wstawienie tego voba poprzez Wingsa (czyli nie jako voba, lecz jako część mapy)? I w jaki sposób przekonwertować mapę .zen do formatu .3ds, bym mógł ją otworzyć w Wingsie?

Z góry dzięki za pomoc.

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Przekonwertować można na 2 sposoby:
1. Otworzyć spacerem .zen, compile world i zaznaczasz editormode i wtedy file>save mesh.
2. Otwierasz .zen jakimś programem do modelowania(np. blender, nie wiem jak wings działa) i po otwarciu exportujesz do 3ds.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Jaroo nie polecam ci Wingsa robi się nim kiepsko a jeśli chodzi o worldy to robią się w nich dziury (czasem spore). Polecam ci Blendera (na Youtube jest sporo poradników właśnie pod Gothica). Ale chicken mówi dobrze możesz wykonać to przez spacera albo na przykład w Blenderze odpalasz zen i dajesz potem "Import to 3DS" ale musisz posiadać wtedy KerraxPlugin do Blendera.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
 (2836 polygonów, wielkości domu) to nie jest wina przecierzenia, ja mam zbroje co ma 3800 polygonow i wszystko smiga jak nalezy.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Prawdopodobnie model  jest za duży lub coś się zjebało po wyeksportowaniu go do formatu 3ds. Wstaw go do świata jakimś programem do grafiki 3d. Najlepiej zrób tak jak mówił Fabiosek.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Jarooo

Jarooo

Użytkownicy
posty96
Propsy3
  • Użytkownicy
Powstał kolejny problem.
Mapka, której tyczy się temat to Kolonia Karna z G1 (a przypomnę, że pracuję w G2NK).
Gdy w "Compile World" zaznaczam Editor Mode, to wtedy dzieją się dziwne rzeczy. :D
Kolonia Karna z G1 przemienia się jakby w Górniczą Dolinę z G2. Podmieniają się tekstury (np. z jasnobrązowej ziemi z G1 robi się ciemnoszara z G2) i znika większość elementów (np. mur zewnętrznego pierścienia w Starym Obozie wraz z chatami). Pozostają jednak np. dekoracje chat (głowy cieniostworów i inne takie). Co w tej sytuacji robić?

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Jeśli chodziło ci o świat z G1 (Kolonie Karną) było mówić. Robi się to w prosty sposób jeśli chcę się korzystać tego świata w G2NK i nie znikają przy tym voby,tekstury itd. Wiem o czym mówisz jeśli masz na myśli tą przemianę spójrz pod ziemię zobaczysz tam drzewa z GI. Chcesz bawić się światem z GI w G2NK i nie wiesz jak to zrobić o to chodzi?. Jeśli tak skorzystaj z Zenconverter odpowiednio (kiedyś z niego skorzystałem i pamiętam, że jak wybrałem coś źle to potem właśnie miałem tak jak ty.) A jak nie wiesz jak skorzystać to napisz.

Jarooo

Jarooo

Użytkownicy
posty96
Propsy3
  • Użytkownicy
Ściągnąłem ZEN Convertera, i mam problem identyczny jak w tym temacie:
http://themodders.org/index.php?topic=9348.0

Czyli gdy chcę ustawić coś w okienku "Directories" (czy to folder Gothica, czy czegokolwiek innego. Nawet, gdy wciskam "Anuluj"), program się zawiesza, i wyskakuje okienko:
"Program ZEN Convert przestał działać"
Miał ktoś podobny problem?

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
jak chcesz mapke z g1 to poszukaj na gmp

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry